K2 vitamin – Minden amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A K2 vitamin a K-vitamin család egyik fontos tagja, amely a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Két fő formája van: a K1 vitamin (filokinon), amely főként a zöld leveles zöldségekben található meg, és a K2 vitamin (menakinon), amely különböző baktériumok által termelődik és megtalálható állati eredetű élelmiszerekben, valamint fermentált termékekben.

Bevezetés a K2 vitamin fogalmába és jelentőségébe

A K2 vitamin különösen fontos szerepet játszik a kalcium anyagcserében és a csontok egészségének fenntartásában. Segít a kalciumot a csontokba és a fogakba irányítani, megakadályozva ezzel a kalcium lerakódását az artériákban és a lágy szövetekben. Ezáltal a K2 vitamin nemcsak a csontok erősségét támogatja, hanem hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez is, csökkentve az érelmeszesedés kockázatát.

Továbbá, egyre több kutatás bizonyítja a K2 vitamin szerepét más egészségügyi területeken is, mint például a sejtnövekedés szabályozása és az immunrendszer támogatása. Az egészséges táplálkozás részeként a megfelelő mennyiségű K2 vitamin bevitele hozzájárulhat a hosszú távú egészség megőrzéséhez.

A K2 vitamin típusai

A K2 vitamin, más néven menakinon, több különböző formában fordul elő, amelyeket az oldalláncuk hosszúsága alapján különböztetünk meg. A leggyakoribb típusok az MK-4 és az MK-7, de léteznek más formák is, mint az MK-8 és MK-9.

Az egyes típusok különböző forrásokból származnak és eltérő biológiai hatásokkal rendelkeznek.

MK-4 (Menakinon-4)

 • Forrásai: Az MK-4 főként állati eredetű élelmiszerekben található meg, például húsban, tojásban és tejtermékekben. A szervezetünk is képes a K1 vitamint MK-4 formává alakítani.
 • Jelentősége: Az MK-4 gyorsan felszívódik és rövidebb ideig marad a véráramban. Fontos szerepet játszik a sejtnövekedés szabályozásában, valamint a csontok és a fogak egészségének fenntartásában.

MK-7 (Menakinon-7)

 • Forrásai: Az MK-7 főként fermentált élelmiszerekben található meg, például a japán natto-ban, amely egy erjesztett szójabab. Emellett kisebb mennyiségben megtalálható más fermentált termékekben is, mint például a sajtban és a savanyú káposztában.
 • Jelentősége: Az MK-7 hosszabb felezési idővel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig marad a véráramban, ezáltal hatékonyabban támogatja a kalcium anyagcserét és az érelmeszesedés megelőzését. Kutatások szerint az MK-7 különösen jótékony hatással van a csontok és az érrendszer egészségére.

Egyéb formák (MK-8, MK-9)

 • Forrásai: Ezek a formák ritkábbak és főként bizonyos típusú sajtokban és egyéb fermentált élelmiszerekben találhatók meg.
 • Jelentősége: Bár kevesebb kutatás áll rendelkezésre ezekről a formákról, úgy tűnik, hogy szintén hozzájárulnak a csontok és az érrendszer egészségéhez, hasonlóan az MK-4 és MK-7 formákhoz.

A K2 vitamin hiányának következményei

A K2 vitamin alapvető szerepet játszik a kalcium anyagcseréjében, a csontok egészségének fenntartásában és a szív- és érrendszer megfelelő működésében. A hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

Íme a legfontosabb következmények:

Csontok egészségének romlása

 1. Csonttömeg csökkenése: A K2 vitamin hiánya gyengítheti a csontokat, mivel ez a vitamin segít a kalcium beépülésében a csontszövetbe. Hiánya esetén a csontok törékenyebbé válhatnak, növelve a csontritkulás (oszteoporózis) kockázatát.
 2. Gyenge csontminőség: A kalcium nem megfelelő beépülése miatt a csontok nemcsak gyengébbek, hanem rosszabb minőségűek is lehetnek, ami növeli a törések kockázatát.

Szív- és érrendszeri problémák

 1. Érelmeszesedés (ateroszklerózis): A K2 vitamin fontos szerepet játszik abban, hogy a kalcium a csontokba és a fogakba kerüljön, nem pedig az artériákba. Hiánya esetén a kalcium az artériák falában rakódhat le, ami érelmeszesedéshez vezethet. Ez az állapot növeli a szívroham és a stroke kockázatát.
 2. Magas vérnyomás: Az artériák meszesedése merevebbé teheti az ereket, ami hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához.

Fogászati problémák

 1. Gyengébb fogak: A K2 vitamin hiánya befolyásolhatja a fogak egészségét is, mivel a kalcium nem megfelelő hasznosítása a fogakban gyengébb és sérülékenyebb fogzománchoz vezethet.
 2. Fokozott fogszuvasodás: A gyenge fogzománc és a rossz csontminőség miatt a fogszuvasodás kockázata is növekedhet.

Egyéb egészségügyi következmények

 1. Gyulladások és krónikus betegségek: Egyes kutatások szerint a K2 vitamin hiánya összefüggésbe hozható a krónikus gyulladásokkal és bizonyos krónikus betegségek, például a cukorbetegség és az ízületi gyulladás fokozott kockázatával.
 2. Rák kockázata: Bár további kutatások szükségesek, néhány tanulmány azt sugallja, hogy a K2 vitamin hiánya növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, mivel ez a vitamin szerepet játszik a sejtek növekedésének és differenciálódásának szabályozásában.

A K2 vitamin pótlása

A K2 vitamin pótlása fontos a csontok, a szív- és érrendszer egészségének fenntartása érdekében. Számos módja van annak, hogy biztosítsuk a megfelelő K2 vitamin bevitelt, beleértve az étrendi forrásokat és a kiegészítőket.

Íme néhány módszer a K2 vitamin pótlására:

Étrendi források

 1. Fermentált élelmiszerek: A legjobb természetes források közé tartozik a japán natto, amely rendkívül magas MK-7 formájú K2 vitaminban. Más fermentált termékek, mint a savanyú káposzta, a kimchi és bizonyos fermentált sajtok (pl. Gouda, Brie) szintén jó források.
 2. Állati eredetű termékek: A húsok (különösen a belsőségek, mint a máj), a tojássárgája és a teljes zsírtartalmú tejtermékek (pl. sajtok, vaj) gazdagok K2 vitaminban. A szabadtartású és legelő állatokból származó termékek általában magasabb K2 vitamin tartalommal rendelkeznek.
 3. Halak és tengeri ételek: Bizonyos halak, mint a lazac, a szardínia és a hering, kisebb mennyiségben tartalmaznak K2 vitamint.

Kiegészítők

 1. MK-4 és MK-7 formájú kiegészítők: A piacon elérhető K2 vitamin kiegészítők közül az MK-4 és az MK-7 formák a legelterjedtebbek. Az MK-7 hosszabb felezési ideje miatt hatékonyabb lehet a csontok és az érrendszer támogatásában.
  • Adagolás: Általánosan ajánlott napi adag MK-7 formában 90-200 mikrogramm, míg az MK-4 esetében a napi adagolás 1500-3000 mikrogramm között mozoghat. Az optimális adagolás személyenként változhat, ezért érdemes konzultálni orvossal vagy táplálkozási szakértővel.
 2. Multivitaminok és kombinált kiegészítők: Léteznek olyan multivitaminok és kiegészítők, amelyek kombinálják a K2 vitamint más fontos vitaminokkal, mint például a D-vitaminnal, amely segíti a K2 vitamin hatékonyságát.

Különleges szempontok

 1. D-vitamin: A K2 vitamin és a D-vitamin szinergiában működnek, azaz együttesen segítik a kalcium megfelelő hasznosulását a csontokban és megakadályozzák a kalcium lerakódását az artériákban. Érdemes figyelni arra, hogy a K2 vitamin bevitelét D-vitaminnal is kiegészítsük.
 2. Egészséges étrend és életmód: A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend és az egészséges életmód (rendszeres testmozgás, megfelelő napfényexpozíció) hozzájárulhat a K2 vitamin és más létfontosságú tápanyagok optimális szintjének fenntartásához.

Milyen hatással van a K2-vitamin a sportolókra?

A K2-vitamin fő előnye a sportolók számára, hogy nagyszerűen javítja a csontok szilárdságát.

„180 mikrogramm K2 napi adagja jelentősen csökkenti az életkorral összefüggő csontvesztést, és ezáltal enyhíti az oszteoporózis hatásait ” mutat rá egy 2013-as kutatás vezetője. A tanulmány eredményei alátámasztják azt a hipotézist, hogy a K2-vitamin hosszú távú bevitele sokkal erősebb hatással van a csontok szilárdságára, mint a rövid távú bevitel.

A K2-vitamin és a D3-vitamin kombinációja kiváló étrend-kiegészítő a sportolóknak, mert javítja a kalcium egyensúlyát, amely a csontanyagcsere nélkülözhetetlen ásványi anyaga.

Más, sportolókon végzett tanulmányok is kimutatták a K2-vitamin csonterőre gyakorolt ​​pozitív hatását. Azoknál az embereknél pedig, akiknek már van tapasztalatuk a csontritkulás okozta sérülésekkel kapcsolatban, a K2-vitamin csökkenti a bokaficamok, csípő- és combcsontsérülések, valamint különféle törések kockázatát.

A mozgásszervi gyulladás egy másik gyakori betegség, amely nagyrészt a sportolókat érinti. Ennek oka lehet a különböző izmok túlzott terhelése, de okozhatja az esetleges szklerózis vagy lupus is. A K-vitamin ismét hatékony gyógymód ezekkel a tünetekkel szemben, mivel számos tanulmány kimutatta már a K2-vitamin pozitív hatását különböző autoimmun betegségekre.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez