Kálium – Minden amit érdemes tudni róla

Szerző: Norbert

A kálium egyike annak a 16 ásványi anyagnak, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. A nátriummal és a klórral együtt fenntartja az intracelluláris elektrolit egyensúlyt. A kálium körülbelül 95% -a a sejtekben található.

Az ásványi anyag segíti a sejtek energetikai működését. Ez azt jelenti, hogy minden, amit csinálunk, a gyaloglástól a sportolásig vagy csak ülésig, ehhez kapcsolódik. A kálium fontos szerepet játszik a máj és a vesék megfelelő működésében.

Bővebben a kálium esszenciájáról

A kálium az egyik leggyakoribb pozitív töltésű ion (kation) az emberi szervezetben, nagy koncentrációban van jelen az izmokban, kisebb mennyiségben pedig a csontokban, a májban és a vörösvértestekben.

A kálium szükséges a víz-elektrolit egyensúly fenntartásához a szervezetben, a szív- és érrendszer és az idegrendszer normál működéséhez.

Ezenkívül az alapvető anyagcsere-folyamatokban részt vevő számos enzim kálium jelenlétét igényli a megfelelő működéshez.

Az ásványianyag-szint kis változásai – akár magasabbak, akár alacsonyabbak – súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Az ilyen változások gyakran csendesek és alattomosak, és csak akkor észlelhetők, ha az ember állapota romlik.

Kálium hiány – hipokalémia

A káliumhiány fő oka a táplálékkal történő elégtelen bevitel. Ez a tényező azonban kombinálható másokkal – például a gyógyszerek mellékhatásaival.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, valamint egyes máj- és vesebetegségek kezelésére használt gyógyszerek csökkenthetik a szervezet káliumszintjét.

A genetikai hajlam is hozzájárulhat az ásványianyag-szint egyensúlyának felborulásához. De általában az alap az egészségtelen táplálkozás.

A hipokalémia tünetei lehetnek:

  • Székrekedés
  • Szívdobogás
  • Súlyos fáradtság
  • Izomgyengeség és görcsök
  • Zsibbadtság

Magas káliumszint – hiperkalémia

Azoknál az embereknél, akik krónikus vesebetegségben szenvednek, és akik bizonyos gyógyszereket szednek – beleértve az ACE-gátlókat és a kálium-megtakarító diuretikumokat – abnormálisan megemelkedhetnek az ásványi anyag vérében.

Hiperkalémia is kialakulhat 1-es típusú cukorbetegségben, pangásos szívelégtelenségben, májbetegségben vagy mellékvese-elégtelenségben szenvedőknél.

A táplálékkiegészítőkből vagy sóhelyettesítőkből származó túl sok kálium bevitele hiperkalémiát okozhat egészséges emberekben, ha olyan sokat fogyasztanak, hogy a szervezet nem tud megszabadulni a feleslegtől.

A hiperkalémia jelei és tünetei a következők:

  • Izomgyengeség
  • Zsibbadtság
  • Hányinger és hányás
  • Szabálytalan szívritmus
  • Levegőhiány

A kálium egészségügyi előnyei

Most megvizsgáljuk azokat a pozitív egészségügyi hatásokat, amelyekből profitálhatunk, ha optimalizáljuk a káliumszintet. Fontossága ellenére nagyon kevesen jutnak elegendő adaghoz az ásványból. Egy egészséges felnőttnek napi 3500-4700 mg -ra kell törekednie.

1. Vérnyomás csökkentése

A magas vérnyomás (hipertónia) összetett jelenség – az emberek körülbelül egyharmadát érinti, és összefügg a rossz alvással, a mozgáshiánnyal, az elhízással és számos egyéb – genetikai vagy életmódbeli – tényezővel.

Ezen tényezők egyike az elégtelen káliumbevitel. Bebizonyosodott, hogy az adagok növelésével csökken a magas vérnyomás kockázata.

Érdekesség, hogy mind a férfiak, mind a nők esetében a stroke kockázata 21%-kal csökken minden napi 1,6 gramm után.

2. Jobb csontsűrűség

A kálium-kiegészítő 2 éves folyamatos szedése növeli a csontsűrűséget egészséges, idősebb felnőtteknél, akiknél nincs csontritkulás. Sajnos nem minden tanulmány pozitív. A kálium nem javítja hatékonyan a csontok egészségét a posztmenopauzás nőknél.

3. Egészségesebb vesék

A vesekövek ásványi anyagokból (például kalciumból) álló lerakódások, amelyek a vizeletben összegyűlnek. Fájdalmasak lehetnek, amikor áthaladnak a húgyúton.

Mivel a kálium csökkenti a kalcium vizelettel történő kiválasztását, csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát is. Úgy gondolják, hogy ez különösen igaz a férfiakra.

4. Vércukor szabályozás

Amikor a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerekre összpontosítunk, a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, hogy megbirkózzanak a megemelkedett vércukorszinttel. A kálium támogathatja az inzulinválaszt.

A szérum káliumszintje fordítottan arányos a vércukorszinttel. Elegendő kálium mellett ennek megfelelően csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, de nem túl nagy százalékkal, mivel a betegség más tényezőktől is függ.

Az 5 legjobb keto forrás

Az egészségtelen étrend több feldolgozott élelmiszert és kevesebb gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, amelyekben alacsonyabb a kálium és több a nátrium.

Az egészségesebb étrend mint például a ketogén diéta, káliumban gazdag, és számos fent említett pozitív egészségügyi hatással jár.

1. Paradicsom

A paradicsom megfelelő mennyiségű káliumot tartalmaz (egy közepes méretű paradicsom 292 mg-ot tartalmaz). Más változataiban még többet találunk, mint például a paradicsompürében (162 mg/evőkanál) vagy a paradicsomszószban (728 mg/200 ml).

A szárított paradicsom azonban fél csészénként 925 mg-ot tartalmaz, ami a felnőttek számára ajánlott napi napi mennyiség 35%-a. És ez még nem minden, az extra szárított paradicsomban magas a rost, a C-vitamin és a fehérje.

2. Avokádó

Az avokádó nemcsak rostban és szív-egészséges zsírokban gazdag, hanem 690 mg káliumot is tartalmaz. Ez kétszer olyan jót tesz a szívnek.

Az egészségesebb, egyszeresen telítetlen zsírok étrendbe való beillesztése a szívre is jótékony hatással lehet, mivel növeli a “jó” nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin szintjét.

A jó dolog az, hogy az avokádó olyan sokoldalú, hogy a nap bármely étkezéséhez felhasználhatjuk.

3. Hal

Számos oka van annak, hogy több halat együnk, és még egy okot hozzá kell tenni a listához: a legtöbb fajta kiváló káliumforrás. Egyes halak, például a lazac, a tonhal, a laposhal, a pisztráng és a tőkehal jobb források, mint mások.

A zsíros halak, mint például a lazac, szintén gazdagok omega-3 zsírsavakban, és további előnyökkel járnak. Hetente legalább 2 alkalommal ajánlatos halat enni, hogy növeljük az ásványi anyag szintjét.

4. Zöld leveles zöldségek

Az ásványi anyagok egyik legjobb forrása a zöld leveles zöldségek, például a spenót, amely főzve is elképesztően sok, 1180 mg-ot tartalmaz 200 g-ban.

Vegyük figyelembe, hogy minden leveles zöld forrás tartalmaz némi káliumot nyersen fogyasztva, de sokkal többet főzve.

A zöld leveles zöldségek főzése és sütése is fokozhatja antioxidáns tulajdonságaikat, a C -vitamin elvesztése ellenére. A tanulmányok azt mutatják, hogy a feltüntetett kulináris feldolgozási módszerekkel a kálium biohasznosulása nő.

Ez újabb jó okot ad arra, hogy ne csak salátában fogyasszuk őket.

5. Tejtermékek

Bár a gyümölcsök és zöldségek a legjobb káliumforrások közé tartoznak, a tejtermékek is hozzáadhatnak egy kis ásványi anyagot az étrendhez.

Egy csésze teljes tej több mint 350 mg ásványi anyagot tartalmaz, míg ugyanennyi sovány tej több mint 400 mg-ot. Minél alacsonyabb a zsírtartalom, annál több a kálium.

Eközben 1 csésze sovány joghurt közel 350 mg-ot tartalmaz. A joghurtnak számos kulináris felhasználása is van, így a nap bármely szakaszában könnyedén beilleszthetjük az étrendünkbe.

Ha a káliumszintet az étrend megváltoztatásával sem tudod emelni, szükséged lehet kiegészítőkre. Gyakran szükség van rájuk a veszélyeztetett vagy az ásványianyag-hiányban szenvedők számára.

Javasoljuk, hogy orvosi felügyelet mellett fogyaszd őket, és csak akkor, ha ez szükséges a hiperkalémia szövődményeinek megelőzése érdekében.

Főkép forrása: singlecare.com

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2022, Gold Center – Arany középút az egészséghez