Kineziológiai tapasz – Mire is jó?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A kineziológiai tapasz egy elasztikus pamut anyagból készült ragasztó a bőr számára, amellyel rövid ideig, mellékhatások nélkül csökkenthető a fájdalom és a mozgáskorlátozottság.

Sürgősségi ellátást nyújt a fájdalom enyhítésére és a gyógyulási időszak lerövidítésére.

Mire jó a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz használata egy holisztikus, nem gyógyszeres terápiás módszer, amely a szervezet saját gyógyulási folyamatain alapul.

Különféle fizikai problémák esetén alkalmazzák, mint például a térd, váll, hát és derék rendellenességei: teniszkönyök, a boka ficamai, carpalis alagút szindróma, plantáris fasciitis, rotátor mandzsetta sérülései és még sok más.

Nehéz elhinni, hogy egy pamutszövet csík képes a következőkre:

 • szerkezeti támogatást nyújt az ízületeknek és az izmoknak az egészséges mozgástartomány korlátozása nélkül,
 • mozgás közbeni neuroszenzoros visszacsatolással korrigálja a helytelen izomműködést,
 • enyhíti az akut sérülések és krónikus betegségek fájdalmát,
 • csökkenti a duzzanatot és a gyulladást a fokozott nyirokelvezetés révén,
 • felgyorsítja a gyógyulást az érintett szövetek véráramlásának javításával,
 • megakadályozza a dolgozó izmok túlterhelését és összehúzódását,
 • felgyorsítja az intenzív edzés utáni felépülést,
 • helyreállítja a sérült izom normál működését,
 • növeli a sérült vagy neurológiailag retardált izmok izomtónusát,
 • lassítja a fáradtságot és javítja az állóképességet az izom „lengés” növelésével.

Honnan származik a kinesio tape terápia?

Több mint 40 évvel ezelőtt a japán csontkovács és gyógytornász, Dr. Kenzo Kase úgy döntött, hogy optimalizálja terápiáját a sérülések, valamint az akut és krónikus betegségek kezelésében.

Meggyőződése, hogy a bőr nemcsak a test külső határa, hanem a test legnagyobb visszaverő szerve is, és hogy az izmok segíthetik a test gyógyulását és regenerálódását, ezért megalkotja az anyagot – kiváló minőségű pamutot 100%-ban orvosi minőségű akril ragasztóval.

Az új szalag megfelel a bőr vastagságának, súlyának és rugalmasságának. A ragasztót nem egyenletesen, hanem szabályos időközönként hordják fel a szalagra, amelyen nincs ragasztó (S-alakú), ami lehetővé teszi a levegő és az izzadság, keringését.

Az új fejlesztést „kinesio tape”-nek nevezik, mivel a kineziológia (az izmok szerkezetét és működését vizsgáló tudomány) alapelveit alkalmazzák a szalag felvitelére szolgáló technikák fejlesztése és tesztelése során.

Hogyan működik a kinesio tape (Kineziológiai tapasz)?

A kineziológiai tapasz pozitív szenzoros információkat továbbít a test felé, korlátlan mozgást célozva meg a bőr, az ízületek és az izmok számára, így aktiválja a szervezet saját gyógyulási folyamatát.

Más, klasszikus szalagokkal ellentétben a kineziológiai tapasz nem zavarja meg a mikrokeringést, hanem ívei révén serkenti azt.

A kineziológiai tapaszt úgy tervezték, hogy élettani hatást fejtsen ki számos testrendszerre – keringési, nyirokrendszerre, idegrendszerre és mozgásszervi rendszerre.

A terapeuták és sportolók használják az izomtónus megváltoztatására, a nyirokelvezetésre, a mozgásminták és a testtartás javítására.

A kinezioszalag élettani előnyei mellett hozzátehető, hogy egy viszonylag olcsó és időtakarékos rehabilitációs és kineziterápiai forma, amely könnyen felvihető és hosszú távú használatra is alkalmas.

A rehabilitáció és gyógytorna területén használt szalagok többsége a mechanikai stabilitás és a funkcionális immobilizáció elvén működik az ízületek és izmok védelme érdekében, ami korlátozza a mozgásszabadságot és a mikrokeringést.

Kineziológiai tapasz felragasztása

Milyen hatással van a különböző szövetekre?

 • Bőr: A szalag a bőr mozgását idézi elő, hasonlóan a masszázshoz, ami javítja a terület nyirokelvezetését. Ha fibrózisos területekre helyezzük, a bőr felemelése és mozgatása elősegíti a szövetek ellazulását és lágyulását.
 • Izmok: A szalag mozgása és a bőrben lévő szenzoros receptorokra gyakorolt ​​hatás javíthatja az izmok összehúzódási képességét és csökkentheti a fájdalmat. Az izmok jobb összehúzódása és relaxációja jobb pumpáló funkciót eredményez a mélyebb nyirokereken.
 • Ízületek: Az ízületi fájdalmak fennállása kivételével a szalag a nyiroködéma által érintett ízületekre helyezhető.
 • Vérkeringés: A kineziológiai tapasz javítja a véráramlást az alkalmazási területen belül és onnan, ami viszont segíti a sebgyógyulást.
 • Neurológiai funkció: Duzzanat és helyi nyomás a bőr szenzoros receptoraira, ami fájdalomhoz, zsibbadáshoz vagy csökkent érzékenységhez vezet. A felesleges folyadék eltávolítja a nyomást, és javítja ezeknek a receptoroknak az aggyal való kommunikációs képességét.

Bár a hatásmechanizmus túl bonyolultnak tűnik a nem szakemberek számára, a szalag elhelyezése meglehetősen egyszerű.

A szalagokat a test minden részére fejlesztették ki, és mivel a kineziológiai tapasz természetes anyagokból készült és az emberi test anatómiai sajátosságainak megfelelően, terhes nők is használhatják.

Melyek a kineziológiai tapasz alkalmazásai?

Trauma esetén

A kineziológiai tapasz különösen hasznos a sportolók sérüléseinél. Alkalmazható az edzés közepén, közvetlenül a sérülés után.

Erőssége lehetővé teszi a különböző fokú igénybevétellel történő alkalmazást, ami lehetővé teszi az érintett terület mozgatását, de további terhelés és szövődmények veszélye nélkül.

Rehabilitációra

Gyakran egy mozgalmas verseny után a sportolók kimerültnek érzik magukat. Ilyen esetekben manuális manipulációra (a manuális terápia egyik formája) van szükség, melynek hatékonysága jelentősen megnő a kineziológiai tapasz használatával.

Segít ellazítani a lágy szöveteket, és könnyebben kezelhetővé teheti őket. Ezenkívül tartós stabilizálást biztosít az érintett területen, és lehetőséget ad az izmok és inak teljes felépülésére.

A helyes testtartásért

A kineziológiai tapasz segítségével megőrizhető a helyes testtartás és testhelyzet. Ha hajlamosak vagyunk púposan állni, vagy más helytelen testtartást veszünk fel, a kinezioszalag segíthet ennek leküzdésében.

A megfelelő testtartás jelentősen csökkentheti az ízületi fájdalmakat, felgyorsíthatja a gyógyulást és csökkentheti a mozgásszervi betegségek kockázatát.

Fájdalomra

A kineziológiai tapasz csökkentheti a fájdalmat a test bizonyos területein. A sportolók gyakran szenvednek derék- vagy ízületi fájdalmaktól.

A kézi manipuláció elvégzése után kineziológiai tapaszt lehet felhelyezni az érintett területre. Ha duzzanat vagy zúzódás van a területen, van egy módszer a szalag felhelyezésére, amely segít a nyirok elvezetésében és a zúzódások eltávolításában.

Versenyen

Egy másik, a sportolókat nagymértékben érintő terület, hogy a kineziológiai tapasz megelőző célokra is használható egy fontos vagy nehéz verseny előtt.

A legtöbb sportoló tisztában van a „gyenge pontjaival”, mint például a boka instabilitása, a térdkalács elmozdulása és mások.

A megfelelően felhelyezett kineziológiai tapasz megelőzheti a problémás területek további károsodását vagy komplikációit.

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk a kineziológiai tapaszból, érdemes egy képzett szakemberhez fordulni, aki a legjobban meg tudja határozni, hogy pontosan hogyan kell elhelyezni a szalagot és szükség van-e több szalag kombinációjára.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez