Kivi kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A kivi kalória tartalma és tápértékei számos egészségügyi előnyt nyújtanak, amelyek miatt érdemes beépíteni étrendünkbe. Az alábbi táblázatban a kivi tápértékeit találhatjuk, melyek 1 db (kb. 69 gramm) kivire vonatkoznak. Csak a jelentősebb tápanyagokat soroltuk fel, hogy áttekinthető legyen a tartalom.

Az NRV% érték azt mutatja, hogy az adott tápanyag napi ajánlott bevitelének hány százalékát fedezi a kivi fogyasztása. Az információk a USDA és a SELF Nutrition Data adatbázisokból származnak, amelyek megbízható források a tápanyagok pontos meghatározásához.

Az alábbi táblázat segítségével könnyedén áttekinthetjük a kivi kalória és tápanyagtartalmát, így még tudatosabban tervezhetjük meg étrendünket.

Kivi kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória42kcal
Fehérje0.8g2%
Zsír0.4g1%
Szénhidrát10.1g4%
Cukor6.7g
Rost2.1g8%
Glikémiás index (GI)50
A-vitamin4mcg0%
B1-vitamin0.02mg2%
B2-vitamin0.03mg2%
B3-vitamin0.3mg2%
B6-vitamin0.05mg4%
Folsav17.2mcg4%
C-vitamin71mg79%
E-vitamin1.0mg7%
K-vitamin27.8mcg23%
Kalcium23.5mg2%
Kálium215.0mg5%
Magnézium13.5mg3%
Vas0.2mg1%
Foszfor23.5mg2%
Réz0.1mg5%
Magnézium13.5mg3%
Jód2mcg1%
Cink0.1mg1%

A kivi egészségügyi előnyei

A kivi nem csak finom, de számos egészségügyi előnnyel is bír. Gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezetnek a szabadgyökök elleni védekezésben, ezáltal csökkentve a krónikus betegségek kockázatát. A magas C-vitamin tartalom erősíti az immunrendszert, míg a rosttartalma támogatja az emésztést.

Diéták és a kivi

A kivi kiváló választás különféle diétákhoz, például a fogyókúrás és a cukorbeteg diétákhoz. Alacsony kalóriatartalma miatt ideális snack lehet azoknak, akik fogyni szeretnének, miközben magas rosttartalma segíti a telítettségérzet kialakulását. Glikémiás indexe közepes, így mértékkel fogyasztható cukorbetegek számára is.

Érdekességek a kiviről

Kevesen tudják, hogy a kivi eredetileg Kínából származik, és csak a 20. század elején terjedt el Új-Zélandon, ahol ma már a világ egyik legnagyobb termelője. A kivi nevét az új-zélandi nemzeti madár, a kivi után kapta. Ezen kívül, bár a legtöbben a zöld húsú kivit ismerik, létezik egy sárga húsú változat is, amely édesebb és kevésbé savanyú ízű.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez