Klorofill – Mit kell tudni róla?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A klorofill szerves vegyület, amely minden zöld növényben és algában megtalálható. Talán nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy a fotoszintézis kulcstényezője a klorofill, amely elnyeli a napfényt, és szén-dioxidot szénhidráttá alakít.

Nem véletlen, hogy egyesek a klorofillt az emberi vér növényi megfelelőjének nevezik, mert ez a növényi élet fő forrása. A másik ok az, hogy a klorofill molekuláris szinten csaknem úgy épül fel, mint az emberi vér hemoglobinja. A különbség a klorofill molekula központi atomjában van, amely magnéziumot tartalmaz, nem vasat.

Charles Schnable tudós még 1926-ban tanulmányozta a búzafüvet, valamint az emberi hemoglobin és a kloroforilban lévő feofitin közötti lehetséges kapcsolatot. A további kutatások csak megerősítették a felfedezést, és mind arra a következtetésre jutottak, hogy a kloroforil a vörösvértestek serkentője a csontvelőben.

A klorofill előnyei

A klorofillt először a múlt század közepén kezdték orvosi célokra használni. Két nagyon fontos funkciót lát el – javítja a vérkeringést és növeli a hemoglobint.

  • A klorofill jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, javítja a méh és a tüdő munkáját, megtisztítja a májat a méreganyagoktól, nehézfémektől és salakanyagoktól. Nagyon értékes gyulladáscsökkentő, antioxidáns és regeneráló hatása van.
  • Számos szakértő úgy véli, hogy a klorofill egyik legfontosabb egészségügyi előnye, hogy oxigénnel dúsítja a vért, ugyanakkor megtisztítja a káros méreganyagoktól.
  • A klorofill védi és segít az érelmeszesedés kezelésében, támogatja a szövetek regenerálódását, gyógyítja az oxalátkövek jelenlétével kapcsolatos sebeket és betegségeket.
  • Javítja a pajzsmirigy működését és növeli az immunitást, véd a bakteriális, vírusos és gombás fertőzések ellen.
  • Úgy gondolják, hogy a klorofill kifejezett karcinogén tulajdonságokkal rendelkezik, blokkolja és eltávolítja a szervezetből a káros vegyszereket, amelyek károsítják a DNS-t. A klorofillban magas az A- vitamin szintje, ami erős antioxidánssá teszi.
  • A klorofill folsavat, vasat, fehérjéket, kalciumot, K- és C-vitamint is tartalmaz, amelyek mindegyike rendkívül fontos az immunitás erősítéséhez. A klorofillnak antiszeptikus hatása is van, mivel erősíti a szövetek integritását és növeli a sejtek ellenállását, ami viszont megakadályozza a baktériumok növekedését.
  • Rendkívül értékes a rossz lehelet és más kellemetlen testszagok megszüntetésében. Hozzájárul az egészséges emésztőrendszer fenntartásához, ezáltal csökkenti a rossz leheletet.
  • A klorofill nagy mennyiségű magnéziumot biztosít, és segít oxigént juttatni minden szövetbe és sejtbe. A magnézium nemcsak az oxigénszállításban fontos, hanem a csontok, idegek és izomfunkciók kialakulásában is.
  • Mindezek mellett döntő jelentőségű a vese, a máj, az emésztő- és idegrendszer, a szív- és érrendszer, a mirigyek, a hormontermelő és az agy egészsége szempontjából. Mindegyikük a magnéziumra támaszkodik funkcióihoz. A klorofill segít a vérszegénységben, mert serkenti a vörösvértesteket.

A klorofill forrásai

A klorofill számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek az egészséges táplálkozás értékes részévé teszik. A legtöbbet a sötétzöld zöldségek tartalmazzák – spenót, kelkáposzta, brokkoli, saláta, borsó. Búzában és árpában, spirulinában és néhány algában található. Az alapszabály az, hogy minél zöldebb egy élelmiszer, annál gazdagabb kloroforilban.

Azonban ha ezeket a zöldségeket fogyasztjuk, nem szabad hosszú hőkezelésnek alávetni, mert csökkenti bennük a klorofilt. A legjobb nyersen vagy rövid ideig főzve fogyasztani.

A klorofill ma már különféle táplálék-kiegészítők formájában is megtalálható, amelyeket a szaküzletekben lehet megvásárolni. A legjobb azonban az értékes anyagot természetes növényi forrásaiból beszerezni.

Egy új tanulmány sok érdekességgel szolgál a klorofillban gazdag élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban. Kiderült, hogy a zöldségeket a legjobb, ha a napon ülve fogyasztják az emberek, mert így az emberi sejtekben található mitokondriumok sokkal több energiát termelnek napfényben.

Ugyanez a tanulmány azt állítja, hogy a kloroforilban gazdag étrendnek köszönhetően az emberek képesek befogni egy bizonyos hullámhosszú napfényt, ami növeli a mitokondriumok által termelt energiát.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez