Klorofill – Mit kell tudni róla?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A klorofill szerves vegyület, amely minden zöld növényben és algában megtalálható. Talán nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy a fotoszintézis kulcstényezője a klorofill, amely elnyeli a napfényt, és szén-dioxidot szénhidráttá alakít.

Nem véletlen, hogy egyesek a klorofillt az emberi vér növényi megfelelőjének nevezik, mert ez a növényi élet fő forrása. A másik ok az, hogy a klorofill molekuláris szinten csaknem úgy épül fel, mint az emberi vér hemoglobinja. A különbség a klorofill molekula központi atomjában van, amely magnéziumot tartalmaz, nem vasat.

Charles Schnable tudós még 1926-ban tanulmányozta a búzafüvet, valamint az emberi hemoglobin és a kloroforilban lévő feofitin közötti lehetséges kapcsolatot. A további kutatások csak megerősítették a felfedezést, és mind arra a következtetésre jutottak, hogy a kloroforil a vörösvértestek serkentője a csontvelőben.

A klorofill előnyei

A klorofillt először a múlt század közepén kezdték orvosi célokra használni. Két nagyon fontos funkciót lát el – javítja a vérkeringést és növeli a hemoglobint.

  • A klorofill jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, javítja a méh és a tüdő munkáját, megtisztítja a májat a méreganyagoktól, nehézfémektől és salakanyagoktól. Nagyon értékes gyulladáscsökkentő, antioxidáns és regeneráló hatása van.
  • Számos szakértő úgy véli, hogy a klorofill egyik legfontosabb egészségügyi előnye, hogy oxigénnel dúsítja a vért, ugyanakkor megtisztítja a káros méreganyagoktól.
  • A klorofill védi és segít az érelmeszesedés kezelésében, támogatja a szövetek regenerálódását, gyógyítja az oxalátkövek jelenlétével kapcsolatos sebeket és betegségeket.
  • Javítja a pajzsmirigy működését és növeli az immunitást, véd a bakteriális, vírusos és gombás fertőzések ellen.
  • Úgy gondolják, hogy a klorofill kifejezett karcinogén tulajdonságokkal rendelkezik, blokkolja és eltávolítja a szervezetből a káros vegyszereket, amelyek károsítják a DNS-t. A klorofillban magas az A- vitamin szintje, ami erős antioxidánssá teszi.
  • A klorofill folsavat, vasat, fehérjéket, kalciumot, K- és C-vitamint is tartalmaz, amelyek mindegyike rendkívül fontos az immunitás erősítéséhez. A klorofillnak antiszeptikus hatása is van, mivel erősíti a szövetek integritását és növeli a sejtek ellenállását, ami viszont megakadályozza a baktériumok növekedését.
  • Rendkívül értékes a rossz lehelet és más kellemetlen testszagok megszüntetésében. Hozzájárul az egészséges emésztőrendszer fenntartásához, ezáltal csökkenti a rossz leheletet.
  • A klorofill nagy mennyiségű magnéziumot biztosít, és segít oxigént juttatni minden szövetbe és sejtbe. A magnézium nemcsak az oxigénszállításban fontos, hanem a csontok, idegek és izomfunkciók kialakulásában is.
  • Mindezek mellett döntő jelentőségű a vese, a máj, az emésztő- és idegrendszer, a szív- és érrendszer, a mirigyek, a hormontermelő és az agy egészsége szempontjából. Mindegyikük a magnéziumra támaszkodik funkcióihoz. A klorofill segít a vérszegénységben, mert serkenti a vörösvértesteket.

A klorofill forrásai

A klorofill számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek az egészséges táplálkozás értékes részévé teszik. A legtöbbet a sötétzöld zöldségek tartalmazzák – spenót, kelkáposzta, brokkoli, saláta, borsó. Búzában és árpában, spirulinában és néhány algában található. Az alapszabály az, hogy minél zöldebb egy élelmiszer, annál gazdagabb kloroforilban.

Azonban ha ezeket a zöldségeket fogyasztjuk, nem szabad hosszú hőkezelésnek alávetni, mert csökkenti bennük a klorofilt. A legjobb nyersen vagy rövid ideig főzve fogyasztani.

A klorofill ma már különféle táplálék-kiegészítők formájában is megtalálható, amelyeket a szaküzletekben lehet megvásárolni. A legjobb azonban az értékes anyagot természetes növényi forrásaiból beszerezni.

Egy új tanulmány sok érdekességgel szolgál a klorofillban gazdag élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban. Kiderült, hogy a zöldségeket a legjobb, ha a napon ülve fogyasztják az emberek, mert így az emberi sejtekben található mitokondriumok sokkal több energiát termelnek napfényben.

Ugyanez a tanulmány azt állítja, hogy a kloroforilban gazdag étrendnek köszönhetően az emberek képesek befogni egy bizonyos hullámhosszú napfényt, ami növeli a mitokondriumok által termelt energiát.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez