A kolin a B-vitamin komplex család legújabb hivatalos tagja. A kolinnak nagyon hasonló zsírmódosító hatása van a sejtmembránokra. Ez lehetővé teszi, hogy a sejtmembránok nagyobb rugalmassággal működjenek mind a vízmolekulák, mind az oldható zsírok kezelésében.
Kolin nélkül sok zsíralapú tápanyag és salakanyag nem tud bejutni a sejtekbe és onnan ki. Ezenkívül a kolin kémiailag is egyedülálló abban a tekintetben, hogy trimetil-molekula, vagyis három metilcsoport kapcsolódik hozzá.
A kolin funkciói
- A sejtmembránok integritásának megőrzése – a kolin a sejtmembrán szerkezetében található számos zsír kulcsfontosságú összetevője. Mivel a sejtmembránok szinte teljes egészében zsírból állnak, rugalmasságuk és integritásuk a megfelelő kolinellátástól függ.
- A metilcsoport anyagcseréjének támogatása – A kolin és trimetil-molekula kémiai egyedisége rendkívül fontossá teszi a metilcsoport anyagcseréjében.
- Az idegrendszer aktivitásának fenntartása – a kolin az acetilkolin kulcsfontosságú összetevője, egy olyan molekula, amely üzeneteket hordoz az idegrendszerben. Az acetilkolin a szervezet elsődleges vegyi anyaga az idegek és az izmok közötti üzenetek továbbítására.
- A kolin csökkenti a krónikus gyulladást – akik átlagosan nagy mennyiségű kolint fogyasztanak, azoknak alacsonyabb a gyulladás szintje.
Kolin hiány
A kolinhiány növeli a szívkoszorúér-betegség és más szív- és érrendszeri problémák kockázatát. A kismértékű kolinhiány fáradtsággal, álmatlansággal, a vesék rossz vizeletkoncentráló képességével, memóriaproblémákkal és neuromuszkuláris egyensúlyhiánnyal jár.
A fokozódó kolinhiány egy másik, az egészség szempontjából kritikus fontosságú B-vitamin – a folsav – hiányához vezethet. A jelentős kolinhiány viszont májelégtelenséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez, növekedési zavarokhoz, csontképződési rendellenességekhez, a vörösvértestek képződésének hiányához, meddőséghez, újszülöttek légzési nehézségeihez, veseelégtelenséghez, vérszegénységhez és magas vérnyomáshoz vezethet.
Kolin túladagolás
Nagy dózisú kolin (10-15 gramm) bevétele szokatlan testszag, hányás, fokozott nyálfolyás és izzadás megjelenésével jár.
Ezenkívül megjegyzendő, hogy más tápanyagok alacsony bevitele kolinhiányhoz vezethet. Ezek a tápanyagok közé tartozik a B3-vitamin, a folsav és a metionin aminosav.
Ennek oka a kolin, mint trimetil-molekula szokatlan kémiai szerkezete. A májproblémák, beleértve a májcirrózist is, gyakori tényezők a kolinhiány kialakulásában.
Bizonyos gyógyszerek, mint például a metotrexát, amelyet elsősorban a rák kezelésére, de a rheumatoid arthritis és a pikkelysömör kezelésére is használnak, valamint a görcsoldó szerek szintén növelik a kolinhiány kockázatát.
A kolin előnyei
A zsíranyagcserében betöltött szerepe miatt a kolin rendkívül fontos szinte minden májjal kapcsolatos egészségügyi probléma megelőzésében, beleértve az alkoholizmust és a májzsugort is.
A kolin hozzájárul az állapotjavításhoz epilepszia, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, memóriazavarok, ideg- és izomrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, agyi rendellenességek, autizmus, újszülöttkori légzési elégtelenség, vérszegénység, meddőség, magas vérnyomás stb. esetén is.
A kolin forrásai
A kolin leggazdagabb forrása nem bizonyos élelmiszerek, hanem a lecitin nevű étrend-kiegészítő. A lecitint leggyakrabban élelmiszerekhez adják emulgeálószerként, amely segít összetartani az élelmiszer-összetevőket. A lecitin nagy részét szójababból vonják ki.
A kolint tartalmazó élelmiszerforrások: szója és szójatermékek, tojássárgája, vaj, földimogyoró és mogyoróvaj, burgonya, karfiol, paradicsom, banán, tej, narancs, lencse, zab, árpa, kukorica, szezámmag, lenmag és teljes kiőrlésű búza kenyér.