Kolin – Tudjunk meg mindent róla

Szerző: Norbert

A kolin a B-vitamin komplex család legújabb hivatalos tagja. A kolinnak nagyon hasonló zsírmódosító hatása van a sejtmembránokra. Ez lehetővé teszi, hogy a sejtmembránok nagyobb rugalmassággal működjenek mind a vízmolekulák, mind az oldható zsírok kezelésében.

Kolin nélkül sok zsíralapú tápanyag és salakanyag nem tud bejutni a sejtekbe és onnan ki. Ezenkívül a kolin kémiailag is egyedülálló abban a tekintetben, hogy trimetil-molekula, vagyis három metilcsoport kapcsolódik hozzá.

A kolin funkciói

  • A sejtmembránok integritásának megőrzése – a kolin a sejtmembrán szerkezetében található számos zsír kulcsfontosságú összetevője. Mivel a sejtmembránok szinte teljes egészében zsírból állnak, rugalmasságuk és integritásuk a megfelelő kolinellátástól függ.
  • A metilcsoport anyagcseréjének támogatása – A kolin és trimetil-molekula kémiai egyedisége rendkívül fontossá teszi a metilcsoport anyagcseréjében.
  • Az idegrendszer aktivitásának fenntartása – a kolin az acetilkolin kulcsfontosságú összetevője, egy olyan molekula, amely üzeneteket hordoz az idegrendszerben. Az acetilkolin a szervezet elsődleges vegyi anyaga az idegek és az izmok közötti üzenetek továbbítására.
  • A kolin csökkenti a krónikus gyulladást – akik átlagosan nagy mennyiségű kolint fogyasztanak, azoknak alacsonyabb a gyulladás szintje.

Kolin hiány

A kolinhiány növeli a szívkoszorúér-betegség és más szív- és érrendszeri problémák kockázatát. A kismértékű kolinhiány fáradtsággal, álmatlansággal, a vesék rossz vizeletkoncentráló képességével, memóriaproblémákkal és neuromuszkuláris egyensúlyhiánnyal jár.

A fokozódó kolinhiány egy másik, az egészség szempontjából kritikus fontosságú B-vitamin – a folsav – hiányához vezethet. A jelentős kolinhiány viszont májelégtelenséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez, növekedési zavarokhoz, csontképződési rendellenességekhez, a vörösvértestek képződésének hiányához, meddőséghez, újszülöttek légzési nehézségeihez, veseelégtelenséghez, vérszegénységhez és magas vérnyomáshoz vezethet.

Kolin túladagolás

Nagy dózisú kolin (10-15 gramm) bevétele szokatlan testszag, hányás, fokozott nyálfolyás és izzadás megjelenésével jár.

Ezenkívül megjegyzendő, hogy más tápanyagok alacsony bevitele kolinhiányhoz vezethet. Ezek a tápanyagok közé tartozik a B3-vitamin, a folsav és a metionin aminosav.

Ennek oka a kolin, mint trimetil-molekula szokatlan kémiai szerkezete. A májproblémák, beleértve a májcirrózist is, gyakori tényezők a kolinhiány kialakulásában.

Bizonyos gyógyszerek, mint például a metotrexát, amelyet elsősorban a rák kezelésére, de a rheumatoid arthritis és a pikkelysömör kezelésére is használnak, valamint a görcsoldó szerek szintén növelik a kolinhiány kockázatát.

A kolin előnyei

A zsíranyagcserében betöltött szerepe miatt a kolin rendkívül fontos szinte minden májjal kapcsolatos egészségügyi probléma megelőzésében, beleértve az alkoholizmust és a májzsugort is.

A kolin hozzájárul az állapotjavításhoz epilepszia, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, memóriazavarok, ideg- és izomrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, agyi rendellenességek, autizmus, újszülöttkori légzési elégtelenség, vérszegénység, meddőség, magas vérnyomás stb. esetén is.

A kolin forrásai

A kolin leggazdagabb forrása nem bizonyos élelmiszerek, hanem a lecitin nevű étrend-kiegészítő. A lecitint leggyakrabban élelmiszerekhez adják emulgeálószerként, amely segít összetartani az élelmiszer-összetevőket. A lecitin nagy részét szójababból vonják ki.

A kolint tartalmazó élelmiszerforrások: szója és szójatermékek, tojássárgája, vaj, földimogyoró és mogyoróvaj, burgonya, karfiol, paradicsom, banán, tej, narancs, lencse, zab, árpa, kukorica, szezámmag, lenmag és teljes kiőrlésű búza kenyér.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez