Mi is az a kollagén és mire jó?

Szerző: Norbert

A kollagén a legtöbbet fogyasztott étrend-kiegészítők között azért van az első helyen, mert erős öregedésgátló védelmet nyújt, például megakadályozza a ráncok kialakulását és védi a csontok egészségét.

Mi is az a kollagén? Hogyan használják a kollagént? Milyen élelmiszerek tartalmaznak kollagént? Melyek a jótékony hatásai?

Vessünk egy pillantást a kollagénnel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra.

Mi is az a kollagén?

A kollagén az a fehérjesejt, amelynek az izmok, a csontok és az inak, különösen az ízületek és a porcszerkezetek nyújtási és mozgási képességüket köszönhetik.

A kollagén, amely összetartja a testet alkotó szöveteket, az emberi szervezet legelterjedtebb szerkezeti fehérjesejtje, és rugalmasságot biztosít a kötőszövetnek.

Ahogy a szervezetben a kollagén mennyisége csökken, az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik. A fizikai mobilitás csökkenése vagy lassulása az életkorral a kollagéntermelés elégtelenségéből adódik.

A legfontosabb testi természeti erőforrás a bőr természetes képességeinek megőrzése szempontjából, mint például az önmegújulás, a helyreállítás és a fiatalság megőrzése, a kollagén.

A harmincas évek után a bőr öregedni kezd a kollagéntermelés miatt, amely évről évre bizonyos ütemben csökken.

Napjainkban a bőrápolás, a kozmetikai ipar és az orvosi bőrápolási alkalmazások középpontjában a kollagéntermelés támogatása áll. Mert a hosszú évekig tartó fiatalság és szépség titka a kollagénszintézis fokozása a bőr alatt, a dermiszben és a mélyszövetekben.

Mit csinál a kollagén?

Bár a kollagént leginkább a bőrápolásban használják, gyógyító tulajdonságainak köszönhetően is fontos jótékony hatásai vannak, mint például a szív egészségére, az ízületekre, a csontvázra és az izomrendszer számára.

A kollagén, amelyet a szervezet alapvető szükségletei között tartanak számon az egészség és a fiatalság megőrzéséhez, egy fehérjesejt, amelynek az emberi anyagcserében nagyon fontos helye van.

 • Erősíti a szöveteket: A kötőszövet erőssége jelentősen meghatározza a test épségét, az izomerőt és a bőrsejtek minőségét. Ha elegendő a kollagén mennyisége, a kötőszövet megerősödik. Ennek megfelelően a szervezet öregedéssel szembeni önmegújító és javító mechanizmusai minden szövetben, különösen a bőrrétegekben, sokkal ellenállóbbak a szabad gyökök és a környezeti feltételek ellen.
 • Megfiatalítja a bőrt: A fiatal bőr ragyogásának forrása szintén a kollagén. A huszas éveinkben nagy mennyiségű kollagén található a szervezet minden szövetében. Amikor a kötőszövet rugalmas, a bőr feszesnek és ragyogónak tűnik.

Melyek a kollagén előnyei?

A kollagén, amelyet számos területen, például bőrfiatalításban, bőrnyújtásban, különböző módszerekkel és formában alkalmaznak, szintén öregedésgátló védelmet nyújt.

A bőrápoláson, a nem műtéti arcfiatalításon és egyéb kozmetikai alkalmazásokon kívül a kollagénnek számtalan jótékony hatása van:

 • Mivel a porc szerkezete kollagénből áll, a kollagén védi az ízületek egészségét, ízületi fájdalmak enyhítésére és ízületi betegségek kezelésére használják.
 • A kollagén étrend-kiegészítőként alkalmazva védi a csontok egészségét, az öregedés vagy genetikai hajlam okozta csontdeformációkat, például a csontritkulást.
 • A kollagén védi a sejtek egészségét, erősíti a sejtmembránt.
 • A haj és a köröm erősítésének egyik legfontosabb összetevője.
 • Erősíti az izmokat, növeli az izomsűrűséget.
 • Védi a szív- és érrendszer egészségét.
 • Támogatja az agysejtek fiatalságát.
Kollagén arcápolásra

A fent említett előnyök érdekében különböző típusú kollagéneket használnak. A közel húsz kollagéntípus közül a leggyakrabban használtak a következők:

1-es típusú kollagén

A szépségápoláshoz használt kollagén típusa az 1-es típusú kollagén. Mivel a bőr alatti szövetek többnyire 1-es és 3-as típusú kollagénsejtekből állnak, az 1-es típusú kollagént és/vagy az 1-es és 3-as típusú kollagént együtt alkalmazzák a bőrfiatalításban és az öregedés elleni védelemben.

2-es típusú kollagén

A 2-es típusú kollagén a csontok és porcok egészségének megőrzésére használt kollagén típusa. Öregedés okozta ízületi meszesedés és ízületi fájdalmak kezelésére alkalmazzák.

3-as típusú kollagén

A sejtmembránban található 3-as típusú kollagén megtalálható a bőrben, a belső szervekben, a vénákban, a lágyszövetekben és a vérben. A 3-as típusú kollagénnek köszönhetően, amely biztosítja a sejtmembrán egészségét, minden szövetben nő a tartósság és a rugalmasság.

Ahhoz, hogy a bőr rugalmasabbá váljon, a 3-as típusú kollagént az 1-es típusú kollagénnel együtt kell használni.

Ráadásul: A 4-es típusú kollagén egy másik gyakori kollagéntípus, amelyet az öregedésgátló táplálkozásban és kezelésekben használnak, és amely valószínűleg megtalálható a már meglévő kollagén-kiegészítőkben.

A legjobb kollagén

Ahelyett, hogy választ adnánk arra a kérdésre, hogy melyik kollagén a legjobb, vagy rámutatunk egy márkára, ésszerűbb megoldás lehet arra a kérdésre válaszolni, hogy mire kell figyelnünk a kollagén használata során, és mi alapján válasszunk kollagént.

Ha kollagén-kiegészítőket szeretnénk használni bőrünk támogatására, bőrünk egészségének védelmére és fiatalabb megjelenésére:

 • Olyan terméket kell választani, amely 1-es és 3-as típusú kollagént tartalmaz.
 • A kollagén mellett érdemes előnyben részesíteni az egyéb vitaminokkal és ásványi anyagokkal, különösen a hialuronsavval dúsított kollagén-kiegészítőket.
 • A kollagén-kiegészítő kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a kollagén peptid formában legyen, mivel a kollagén peptidek jobban felszívódnak.

Milyen élelmiszerekben található kollagén?

Ha nem szeretnénk kollagén -kiegészítőket szedni, alternatív módszernek tekinthető a kollagén tartalmú élelmiszerekben gazdag étrend követése.

Tehát melyek is ezek a kollagén tartalmú élelmiszerek? A lenmag a magas kollagéntartalmú élelmiszerek közé tartozik, és a vegán-vegetáriánusok kollagénforrása.

Ezenkívül a zöld zöldségek, citrusfélék, csirke, hal, tojás, tejtermékek és a piros gyümölcsök olyan élelmiszerek, amelyek támogatják a kollagéntermelést.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez