Kreatin – Minden, amit érdemes tudni róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A kreatin egy természetes anyag, amelyet elsősorban az izomszövetekben találunk meg. A szervezetünk is előállítja az aminosavakból — argininből, glicinből és metioninből —, de jelentős mennyiségben megtalálható bizonyos élelmiszerekben is, mint például a vörös húsokban és a halakban.

A kreatin szerepet játszik az energiaátviteli folyamatokban az izmokban. Segít újra szintetizálni az ATP-t (adenozin-trifoszfát), amely az izomsejtek elsődleges energiaforrása. Rövid, intenzív fizikai tevékenységek során, mint például a sprint vagy a súlyemelés, az ATP-t gyorsan felhasználják, a kreatin pedig hozzájárul annak gyorsabb újratermelődéséhez, növelve ezzel az izomerőt és kitartást.

A kreatin nem csak az atléták és testépítők körében népszerű, hanem különböző egészségügyi előnyei miatt is sokan fogyasztják étrend-kiegészítő formájában. Bizonyos kutatások szerint javíthatja az agyműködést, segíthet bizonyos neuromuszkuláris betegségek kezelésében, és elősegítheti az izomtömeg növekedését az idősebb felnőttek körében is.

Hogyan működik a kreatin?

A kreatin működési mechanizmusa közvetlenül kapcsolódik az izomsejtek energiaellátásához. Az izmok működése gyors energiaigényt támaszt, amit elsősorban az ATP (adenozin-trifoszfát) biztosít. Az ATP az izmokban történő felhasználás során ADP-vé (adenozin-difoszfát) alakul át, ami csökkenti az energia szintjét.

Itt jön képbe a kreatin, amelynek elsődleges szerepe, hogy segítse az ATP gyors újratermelődését az izmokban. A kreatin foszfát formájában tárolódik az izmokban, és képes gyorsan leadni egy foszfát csoportot az ADP-nek, így segítve annak átalakulását ATP-vé. Ez a folyamat növeli az ATP rendelkezésre állását, ami lehetővé teszi, hogy az izmok tovább és erőteljesebben dolgozhassanak rövid, intenzív erőfeszítések során, mint például a sprint vagy a súlyemelés.

Emellett a kreatin más módon is segíti az izmok teljesítményét:

 1. Izomtömeg növelése: A kreatin bevitele növelheti az izmok kreatin-foszfát tartalékait, ami elősegítheti az izomsejtek volumenének növekedését azáltal, hogy több vizet vonz be az izomsejtekbe. Ez nemcsak nagyobb izmokat eredményezhet, hanem hozzájárul az izomsejtek szintézishez is, segítve ezzel az izomnövekedést.
 2. Gyorsabb regenerálódás: A kreatin segíthet csökkenteni az izomsejtek károsodását és gyorsítani a regenerálódást intenzív testmozgás után.
 3. Energiaellátás: Különösen az anaerob (oxigén nélküli) tevékenységek során, mint az erősítő edzések, a kreatin javítja az energiatermelést, lehetővé téve a hosszabb és intenzívebb edzéseket.

A kreatin egészségügyi előnyei

A kreatin számos egészségügyi előnyével kínál segítséget nem csak sportolóknak, hanem az átlagembereknek is. Íme néhány kiemelt egészségügyi előny, amelyeket a kreatin fogyasztása nyújthat:

 1. Izomerő és állóképesség növelése: A kreatin képes növelni az izomerőt és a robbanékonyságot, valamint javítani az állóképességet rövid, nagy intenzitású tevékenységek során, mint amilyen a súlyemelés vagy sprintelés. Ezáltal javítja az edzések hatékonyságát és segíti az izomtömeg növekedését.
 2. Izomregeneráció: A kreatin segíthet gyorsítani az izomsejtek regenerálódását és csökkenteni az izomfájdalmat és gyulladást edzések után, ami gyorsabb felépülést és kevesebb fájdalmat jelenthet az edzések utáni napokon.
 3. Neuroprotektív hatások: Kutatások szerint a kreatinnek vannak neuroprotektív hatásai, amelyek előnyösek lehetnek bizonyos neurológiai betegségek, mint az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis), Parkinson-kór és Huntington-kór kezelésében. A kreatin segíthet megőrizni a neuronális funkciókat és lassítani a betegségek progresszióját.
 4. Kognitív funkciók javítása: Néhány tanulmány kimutatta, hogy a kreatin javíthatja a kognitív funkciókat, különösen stresszes vagy fáradtsággal járó körülmények között. Ez magában foglalhatja a memória javulását, a gyorsabb gondolkodást és a jobb problémamegoldó képességeket.
 5. Energiaellátás idősebbeknek: Az idősebb felnőttek esetében a kreatin fogyasztása javíthatja az izomfunkciót, az energiaszintet és az általános életminőséget, amely hozzájárulhat a jobb mobilitáshoz és csökkentheti a elesés kockázatát.
 6. Szív- és érrendszeri előnyök: Bizonyos előzetes kutatások azt sugallják, hogy a kreatin képes lehet javítani a szív teljesítményét, különösen olyan állapotok esetén, amikor a szívizom energiaigénye megnövekszik, például szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében.

Biztonságos kreatint szedni?

Jelenleg nincsenek klinikailag jelentős mellékhatások a kreatin használatának.

A „klinikailag jelentős” olyasmit jelent, ami káros hatással lehet az egészségünkre (például vese- vagy májkárosodás, mindkettő erősen kizárt), de számos „mellékhatás” kapcsolódik a kreatin használatához.

A kreatin nagy adagok egyidejű bevétele alacsony vízbevitellel kombinálva gyakran a mellékhatások fő előfeltétele. Nagy dózisok esetén vízvisszatartás léphet fel, ami gyomorpanaszokhoz és hányingerhez vezethet.

A kreatin használatának feltételezett, de még nem bizonyított mellékhatásai lehetnek:

 • Súlygyarapodás
 • Izomgörcsök
 • Gyomorpanaszok és hasmenés
 • Szédülés
 • Magas vérnyomás
 • Májműködési zavar
 • Vesekárosodás

Mennyi kreatint kell szedni?

A kreatin adagolása változhat az egyéni céloktól, az egészségi állapottól és az edzési szokásoktól függően. Általánosságban az alábbiak szerint szokták adagolni a kreatint a sportteljesítmény javítása és az izomtömeg növelése érdekében:

1. Bevezető szakasz (Loading phase)

 • Ez az első szakasz, amikor magasabb dózist szednek a felhasználók, hogy gyorsan telítődjön az izomsejtek kreatin-tartalma. Ez tipikusan 5-7 napig tart, és az ajánlott mennyiség naponta 20 gramm, általában napi négy 5 grammos adagra osztva. Ez a fázis nem kötelező, de segíthet gyorsabban elérni a kreatin hatásait.

2. Fenntartó szakasz

 • Ebben a szakaszban a cél a kreatin-szint fenntartása az izmokban. Az ajánlott adagolás naponta 3-5 gramm. Ebben a szakaszban már elég lehet napi egyszeri adag is, különösen ha a cél az izomtömeg fenntartása vagy a teljesítmény javítása hosszú távon.

3. Alternatív adagolási stratégiák

 • Néhány szakértő és sportoló előnyben részesíti az alacsonyabb, állandó adagolást a „loading” fázis nélkül, naponta 3-5 gramm kreatint szedve. Ezt a megközelítést könnyebb követni és kevésbé valószínű, hogy mellékhatásokat okoz.

4. Különleges esetek

 • Bizonyos esetekben, mint például az idősebb felnőttek vagy különleges egészségügyi feltételek esetén, az adagolást módosítani kell az orvosi javaslatoknak megfelelően.

Fontos megjegyzések

 • Mindig olvassuk el a kreatin-kiegészítő címkéjét, mert az adagolási javaslatok eltérhetnek a gyártótól függően.
 • A kreatin felszívódását segítheti a szénhidrátokkal vagy fehérjékkel együtt történő fogyasztása.
 • Fontos a megfelelő hidratáció fenntartása kreatin szedése közben, mivel a kreatin vízmegkötő hatású és növelheti az izmok víztartalmát.

Minden esetben javasolt orvosi tanácsot kérni a kreatin-kiegészítők használata előtt, különösen ha már meglévő egészségügyi állapotok vannak jelen vagy más gyógyszereket szednek.

Hogyan befolyásolja a kreatin a zsírégetést?

A kreatinnak semmi köze a zsírégetéshez, pontosabban a kreatin nem befolyásolja a zsírégetés sebességét.

Vannak-e természetes kreatinforrások, és megtalálható-e az élelmiszerekben?

Az emberi szervezetben természetesen aminosavakból termelődik, és a raktározott kreatin fele az általunk elfogyasztott élelmiszerekből származik.

Főleg friss húsokban található meg. A marhahús, sertéshús, lazac és a tonhal gazdag kreatinban.

A hús kilogrammonként ~ 2 g kreatint tartalmaz, a hering 3-4 gramm kreatint tartalmaz egy kilogramm húsban. Az áfonya is viszonylag gazdag kreatinban.

A kreatin nagyon érzékeny a hőre. A főzés során a hús természetes kreatinszintjének nagy része megsemmisül.

Következtetés

A kreatin-kiegészítés a kívánt eredményt nyújthatja. Tudni kell viszont, hogy nincs olyan táplálék-kiegészítő, amely az egészséges életmód alapvető elemeit helyettesítené. Ide tartozik a testmozgás, a megfelelő táplálkozás, a pihenés és a gyógyulás.

Csak akkor, ha ezek a tényezők jelen vannak, és a tested számára optimalizálva vannak, akkor láthatók az eredmények, mint például az izomtömeg és -erő növekedése, a testzsír csökkenése.

Ha ezek a lépések megtörténtek, a táplálék-kiegészítők a „következő lépések” lehetnek a jobb és gyorsabb eredmények elérése érdekében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez