Kristálycukor kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A kristálycukor kalória tartalma és tápértékei rendkívül fontosak, ha odafigyelünk az étrendünkre. Az alábbi táblázat 100 gramm kristálycukor tápanyag tartalmát mutatja be, kizárólag a jelentősebb tápanyagokat felsorolva. Az NRV% érték (Nutrient Reference Value) azt jelzi, hogy az adott tápanyag mennyisége hány százalékát fedezi az ajánlott napi bevitelnek.

Az információk a legfrissebb táplálkozástudományi kutatásokból származnak, biztosítva, hogy pontos és megbízható adatokat nyújtsunk.

Kristálycukor kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória387kcal19
Fehérje0g0
Zsír0g0
Szénhidrát100g33
Cukor100g111
Rost0g0
Glikémiás index680
Kalcium1mg0
Cink0.01mg0
Foszfor2mg0
Kálium2mg0
Magnézium0.02mg0
Mangán0mg0
Nátrium1mg0
Réz0.01mg0
Szelén0.0006mg1
Vas0.01mg0

A kristálycukor eredete és előállítása

A kristálycukor alapvetően a cukornádból vagy a cukorrépából nyert szacharóz, amelyet finomítási folyamatok során tisztítanak és kristályosítanak. Az előállítási folyamat során a cukrot különböző szűrési és tisztítási lépéseken keresztül kezelik, hogy a végtermék tiszta és fehér legyen. Ez a cukorfajta széles körben elérhető és az egyik leggyakrabban használt édesítőszer a világon.

A kristálycukor felhasználása a konyhában

Az egyik leggyakoribb felhasználási terület a sütés és főzés, ahol nem csak édesítőszerként, hanem textúrát és színt is ad az ételeknek. Sütemények, desszertek és italok készítésekor elengedhetetlen összetevő. Ezen kívül tartósításra is használják, például lekvárok és dzsemek esetében, mivel elősegíti a mikroorganizmusok szaporodásának gátlását.

Érdekességek a kristálycukorral kapcsolatban

A cukornád termesztése már az ókori Indiában és Kínában is ismert volt, és az arab kereskedők hozták el Európába a középkor folyamán. A kristálycukor a 19. században vált igazán elérhetővé a széles közönség számára, amikor a cukorrépa termesztése és feldolgozása is elterjedt. Érdekesség, hogy a cukor a régi időkben luxuscikknek számított, és csak a gazdagok engedhették meg maguknak.

Az egészséges cukorfogyasztás

A mértékletes cukorfogyasztás fontos az egészség megőrzése szempontjából, hiszen a túlzott cukorbevitel számos egészségügyi problémához vezethet, mint például az elhízás, a cukorbetegség és a fogszuvasodás. Az egészséges étrend részeként érdemes figyelni a napi ajánlott cukorbevitelre, és lehetőség szerint csökkenteni a hozzáadott cukor mennyiségét. Fontos megjegyezni, hogy a cukor nemcsak édesítőként, hanem energiaként is szolgál a szervezet számára, ezért a teljes elkerülése sem szükséges, csak a mértékletesség a lényeg.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez