A kvercetin használata és előnyei

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A kvercetin az összes bioflavonoid közül a legismertebb. A kvercetin egy antioxidáns, amely a vízben oldódó növényi vegyületek, az úgynevezett flavonoidok osztályába tartozik, amelyek egyes gyümölcsökben és zöldségekben találhatók.

Mi is az a kvercetin (Quercetin)?

A kvercetin egy növényi pigment, amely sok gyümölcsnek és zöldségnek ad színt. Az emberi étrendben található flavonoidok közül a kvercetin fordul elő a legnagyobb mennyiségben.

A többi flavonoidhoz hasonlóan antioxidáns hatású, mert képes eltávolítani a szabad gyököket és gátolni a különböző molekulák oxidációját.

Ebből az következik, hogy a kvercetin megvédi a szervezetet a szabad gyökök negatív hatásaitól, így a sejtmembránok károsodásától, a DNS változásaitól és a sejthaláltól.

A flavonoid azáltal, hogy megvédi a szervezetet a szabad gyökök okozta károktól, számos egészségügyi probléma megelőzésében is segíthet, amelyekről most szó lesz.

Kvercetin – hogyan működik

A lényeg az, hogy az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek képesek megtisztítani a szervezetet a szabad gyököktől. Étrendünk fő bioflavonoid csoportjaként az anyag segít lassítani az öregedési folyamatok aktivitását, mivel csökkenti az oxidatív stressz hatását.

Az oxidatív stressz minden ember szervezetében jelen van, de olyan tényezők, mint a helytelen táplálkozás, a súlyos stressz, az alváshiány és a méreganyagoknak való kitettség, súlyosbítják a hatásait.

A kvercetin jótékony hatásai

A kérdéses flavonoid használatával végzett terápia lehetővé teszi a gyulladásos folyamatok, allergiás reakciók, szívbetegségek, fájdalom szindrómák stb.

1. Segít megszüntetni a gyulladásos folyamatokat

A flavonoidok, különösen a kvercetin fontos gyulladáscsökkentő anyagok, mivel antioxidáns hatásúak. Ezért a flavonoidok valóban harcolnak a természetes oxidációs folyamat ellen, amely együtt jár a szervezet öregedésével.

A flavonoid képes megállítani a szervezetben a káros részecskék, úgynevezett szabad gyökök hatását, amelyek negatívan befolyásolják a sejtek működését, nevezetesen károsítják a sejtmembránokat, megváltoztatják a DNS-t, felgyorsítják a sejtmutációt és az egészséges sejtek pusztulásához vezetnek.

2. Segít az allergia elleni küzdelemben

A kvercetin egy természetes flavonoid antihisztamin és gyulladáscsökkentő hatással, amely segíthet enyhíteni a különféle allergiákat, asztmás rohamokat és az allergia bőrmegnyilvánulásait.

A hisztamin egy kémiai anyag, amely akkor szabadul fel, ha az immunrendszer allergiát vagy túlérzékenységet észlel.

A hisztamin az oka minden olyan kellemetlen tünetnek, amely akkor jelentkezik, amikor allergiás tünetek jelentkeznek a szervezetben.

A kutatások azt mutatják, hogy a kvercetin ugyanúgy segíthet az allergiák leküzdésében, mint egyes gyógyszerek, csak csekély vagy semmilyen mellékhatással.

3. Támogatja a szív egészségét

Állatokon és embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a különböző típusú flavonoidok segítenek csökkenteni az érelmeszesedés (az artériákban lerakódott plakkok által okozott betegség) kockázatát.

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a kvercetin megakadályozza az LDL-koleszterin részecskék lebomlását, ezért azok, akik sok flavonoidban gazdag ételt fogyasztanak, általában alacsonyabb koleszterinszintet mutatnak. Ráadásul közöttük kevesebb a magas vérnyomásos eset.

4. Segít enyhíteni a fájdalmat

A kvercetint tartalmazó étrend-kiegészítők segítenek enyhíteni az autoimmun betegségek, például az ízületi gyulladás, valamint a fertőzések (például a prosztata és a légutak) által okozott fájdalmakat. A kvercetin ezen hatását a gyulladásos folyamatok okozta fájdalom elleni küzdelem képessége magyarázza.

Egyes tanulmányok szerint a húgyhólyagfertőzések okozta fájdalomtól szenvedők (ami gyakori vizelést, duzzanatot és égető fájdalmat okoz) kevésbé érzik magukat rosszul, ha kvercetint tartalmazó étrend-kiegészítőket szednek.

5. Növeli az állóképességet

A kvercetint egyes sportági étrend-kiegészítőkhöz adják, mert a tudósok úgy vélik, hogy javítja a sportteljesítményt és az állóképességet. Ezt a hatást a flavonoid vérkeringésre gyakorolt ​​pozitív hatása magyarázza.

Vannak-e mellékhatásai a kvercetin étrend-kiegészítőknek?

Mivel a kvercetint természetesen élelmiszerből nyerik, szinte mindenki számára biztonságos, és nem jár különösebb kockázattal.

A legtöbb tanulmány azt találta, hogy azoknál az embereknél, akiknek étrendje kvercetinben gazdag volt, és akik rövid ideig szájon át szedtek kvercetint tartalmazó étrend-kiegészítőket, szinte semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

500 mg kvercetin naponta kétszer 12 héten keresztül teljesen biztonságosnak bizonyult. Terhes és szoptató nők esetében a kvercetinnek nem volt negatív hatása, azonban nem sok ilyen irányú vizsgálat készült. Ezért, mint minden más esetben javasoljuk, hogy forduljunk orvoshoz.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez