L-arginin – Minden, amit érdemes tudni róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Az L-arginin az egyik legfontosabb aminosav az emberi szervezetben. Ez az aminosav egy egészséges ember szervezetében részben pótlódik, de szintje gyakran nem elegendő gyermekeknél, időseknél és betegeknél.

Az aminosavban gazdag táplálékforrások közé tartozik a tojás, hal, tej, túró, fenyőmag, tökmag és a szárított borsó.

Mi is az az L-arginin?

Az L-arginint félig esszenciálisnak vagy feltételesen esszenciálisnak tekintik, ami azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között esszenciálissá válik, beleértve a terhességet, csecsemőkort, kritikus betegséget és traumát.

Szükséges a nitrogén-monoxid termeléséhez, egy jelzőmolekulához, amely számos testi folyamathoz és funkcióhoz szükséges, beleértve a véráramlás szabályozását, a mitokondriális működést és a sejtkommunikációt.

Ezenkívül más aminosavak, köztük a glutamát, a prolin és a kreatin prekurzoraként működik, és elengedhetetlen az immunrendszer egészségéhez és működéséhez.

Az arginin szükséges a T-sejtek fejlődéséhez, amelyek központi szerepet játszanak az immunválaszban.

Mivel az L-argininnek nagyon sok fontos szerepe van a szervezetben, a hiánya megzavarhatja a sejtek és a szervek működését, és súlyos káros egészségügyi következményekhez vezethet.

Cikkünk elsősorban az L-arginin-kiegészítők előnyeire és felhasználására összpontosít.

Az L-arginin jótékony hatásai

1. A sportteljesítmény fokozása

Az L-arginin a kreatin képződésének fő nyersanyaga – a test sejtjeinek energiaforrása. Ennek az anyagnak a vérben való magas tartalma segíti az izomépítést és növeli a fizikai erőt.

Korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy az L-arginin-kiegészítők javíthatják az edzésteljesítményt azáltal, hogy növelik a nitrogén-monoxid mennyiségét a szervezetben, ami javítja a véráramlást és az izmok oxigénellátását.

2. Növekedési hormonok és fogyás

A gyorsuló növekedési hormon hozzájárul az arginin éjszakai beviteléhez. Ez nagyon fontos a tinédzserek és azok számára, akik izomtömeget gyarapítanak. Közvetve az arginin segít égetni a bőr alatti zsírt.

3. Szabályozza a vérnyomást

Az L-arginin-kiegészítők előnyösek lehetnek a magas vérnyomásban szenvedőknek.

Tanulmányok kimutatták, hogy az L-arginin-kiegészítők csökkenthetik a szisztolés (legfelső érték) és a diasztolés (az alsó szám) vérnyomásértékeit.

Az L-arginin a nitrogén-monoxid termeléséhez szükséges, ami az ereket alkotó sejtek ellazulásához, valamint a vérnyomás szabályozásához létfontosságú.

4. Sebgyógyítás és kozmetológia

Segíti a sebek és törések gyógyulását, segítség lehet a gyógyulásban a műtét utáni időszakban. Serkenti a kollagéntermelést – kisimítja a ráncokat, gátolja a bőr korai öregedését, javítja az arcszínt, megelőzi a hajhullást és serkenti azok növekedését.

5. Intim szféra

Nagyon fontos hozzájárulás a férfiak intim szférájának egészségéhez ennek az aminosavnak a befektetése. A nitrogén-monoxid serkenti a pénisz véráramlását, ami segít az erekcióban.

Hiánya az egyik oka a férfi erő elvesztésének. Az arginin a nők számára is nagyon fontos, különösen a PMS idején, javítja a hangulatot, a teljesítményt és segít a depresszióban.

Mellékhatások és óvintézkedések

  • Egy 2018-as kutatás kimutatta, hogy az L-arginin biztonságos és általában jól tolerálható, ha kiegészítő formájában veszik be, még akkor is, ha naponta, 1 éves vagy hosszabb időszakon keresztül fogyasszuk.
  • Mindazonáltal kellemetlen mellékhatásokat okozhat, beleértve a puffadást, hasi fájdalmat, hányingert és hasmenést, különösen, ha napi 9 grammos vagy nagyobb adagokban veszik be.
  • Ennek ellenére egy 90 napos, 142 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a napi 30 grammos adagot jól tolerálták, és nem jár semmilyen káros hatással, ami arra utal, hogy még az L-arginin nagyon nagy dózisai is biztonságosak, legalábbis rövid ideig.
  • Annak ellenére, hogy erős biztonsági profillal rendelkezik, bizonyos populációknak kerülniük kell az arginin-kiegészítőket. Például azoknak, akik asztmában, májcirrózisban, vesebetegségben, alacsony vérnyomásban és guanidino-acetát-metiltranszferáz-hiányban szenvednek – ez egy örökletes rendellenesség, amely befolyásolja az arginin metabolizmusát, a káros hatások lehetősége miatt kerülniük kell az L-arginint.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez