Lecitin – Minden amit tudnod kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A lecitin kereskedelmi formáját gyakran használják élelmiszerek, kozmetikumok és gyógyszerek elkészítéséhez, mivel meghosszabbítja az eltarthatóságot és emulgeálószerként működik.

Mi is az a lecitin?

A lecitin olyan anyagot ír le, amely természetesen megtalálható a szervezet szöveteiben. Zsírsavakból áll, és számos kereskedelmi és orvosi felhasználásra alkalmas.

A lecitin emulgeálószerként működik, ami azt jelenti, hogy szuszpendálja a zsírokat és olajokat, és megakadályozza, hogy más anyagokkal keveredjenek.

Lecitin-kiegészítőket vásárolhatunk többek között a magas koleszterinszint kezelésére, szoptatási segédeszközként és a vastagbélgyulladás kezelésére.

A lecitin fajtái

A lecitin-kiegészítők általában napraforgómagból, tojásból vagy szójababból származnak. A szója messze a leggyakrabban használt összetevő a lecitin-kiegészítők előállításához. Néha állati zsírokat, halat és kukoricát is használnak.

Míg a szójalecitin általában granulált kapszula formájában kerül forgalomba, a napraforgólecitint por és folyékony formában is megvásárolhatjuk.

A napraforgó lecitin nem olyan gyakori, de egyesek jobban szeretik, különösen, ha megpróbálják elkerülni a genetikailag módosított szervezeteket (GMO-kat) az élelmiszerekben.

Míg a szójababot néha génmódosítják a tömegtermelés során, a napraforgómagot nem. A kivonás folyamata a napraforgólecitin esetében is kíméletesebb.

A lecitin napraforgómagból történő kinyeréséhez nincs szükség erős vegyszerekre.

A lecitin jótékony hatásai

1. Csökkenti a koleszterinszintet

Kutatók felfedezték, hogy a szójalecitin hozzájárulhat a HDL (jó) koleszterinszint emeléséhez és az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentéséhez a vérprofilokban.

A kevesebb LDL-koleszterin kevesebb zsírlerakódást jelenthet az artériákban, és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, míg a HDL-koleszterin elősegíti az LDL-koleszterin és a plakk elszállítását a májba feldolgozás céljából, csökkentve az elzáródások kockázatát.

2. Javítja a szív egészségét

A szójából származó lecitin javíthatja a szív- és érrendszer egészségét, különösen akkor, ha már fennáll a magas vérnyomás vagy a szívbetegség kialakulásának kockázata.

Mivel a szója emésztése bonyolult, a szervezetnek tovább tart a szójatermékek lebontása. Néhány embernél ez úgy működik, hogy jóllakottabbnak érzi magát az elfogyasztása után.

3. Segíti a szoptató anyákat

Egyes szoptatási szakértők a lecitint ajánlják megoldásként a visszatérő csatornadugulások megelőzésére. A Canadian Breastfeeding Foundation napi négyszer 1200 milligrammos adagot ajánl ennek az előnynek a megtapasztalásához.

Feltételezik, hogy a lecitin csökkentheti az anyatej viszkozitását, így kevésbé valószínű, hogy eltömíti a tejcsatornákat a mellben.

Ez azonban nem az eltömődött csatornák kezelésére szolgál.

4. Javítja az emésztést

A lecitint fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknél tesztelték az emésztés javítására. Az emulgeáló tulajdonságai hozzájárulnak egy láncreakcióhoz, amely javítja a nyálkahártyát a bélben, megkönnyíti az emésztési folyamatot és védi az emésztőrendszer érzékeny nyálkahártyáját.

Még ha nem is fekélyes vastagbélgyulladásról van szó, érdemes megfontolni a lecitin alkalmazását, ha irritábilis bélszindrómában szenvedünk, vagy más olyan egészségügyi problémánk van, amely befolyásolja az emésztési folyamatot.

5. Leküzdheti a demencia tüneteit

A lecitin kolint tartalmaz, amely egy olyan vegyi anyag, amelyet az agy a kommunikációhoz használ. Egy klinikai kutatás azt sugallja, hogy a kolinban gazdag étrend élesebb memóriához vezethet, és segíthet az Alzheimer-kórban szenvedőknek.

A kolint tartalmazó lipid anyagok, mint például a lecitin, javíthatják az agy működési útjait. Vannak ellentmondó bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a lecitint lehet-e használni neurológiai és idegrendszeri betegségekben szenvedők kezelésére, de ezen előnyére vonatkozó kutatások ígéretesek és előrehaladottak.

6. Nyugtatja és hidratálja a bőrt

A lecitin egyes bőrápoló termékek összetevőiben is megtalálható. Bőrpuhítóként használják, így a bőr simává válik a hidratáltság helyreállításával.

A legtöbb ilyen termékben a használt lecitin fajtáját hidrogénezett lecitinnek nevezik.

Nincs elég bizonyíték arra, hogy a lecitin, ha önmagában alkalmazzák, képes gyógyítani a pattanásokat és az ekcémát – bár egyesek erre is használják.

A lecitin kapszulák bevétele elméletileg javíthatja a bőrt, mivel tonizálja és stimulálja a test más részeit, de bizonyítékok nem állnak rendelkezésre.

Kockázatok és szövődmények

A tojás- és szójaallergiában szenvedőknek különösen figyelniük kell arra, hogy honnan származik a táplálékkiegészítőikben lévő lecitin, hogy elkerüljék az allergiás reakciókat.

A lecitin számos olyan termékben megtalálható, amelyet már fogyasztunk, például a tojásban és az állati termékekben. Az élelmiszerekben természetesen előforduló lecitin nem jelent kockázatot.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez