Leptin: Az egyik legfontosabb hormon, amelyről talán nem is tudunk

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Többé-kevésbé minden, ami az emberi testben történik, megmagyarázható egyik vagy másik hormon működésével. Képletesen szólva, a hormonok a hírvivők, akik parancsot adnak a sejteknek, hogy mit tegyenek.

Nem tudod tudatosan szabályozni az egyes hormonok szintjét. Gondolatban nem mondhatjuk azt, hogy „Öhm… hadd válasszak ki egy kis tesztoszteront.”

De befolyásolhatjuk a hormonális egyensúlyt a mindennapi döntéseinkkel: milyen ételeket eszünk, hogyan kezeljük a stresszt, hogyan és mennyit sportolunk, és mennyit alszunk.

Az egyik nagyon fontos hormon, amelyről érdemes többet megtudni, az a leptin.

Mi is az a leptin?

A leptin egy olyan hormon, amely szabályozza a szervezet energiabevitelét és energiafelhasználását. A leptin egy zsírsejtek által kiválasztott fehérje, amely a véren keresztül a hipotalamusz (az agyban található mirigy) receptoraihoz jut.

Ha a leptin szintje alacsony, az éhség kontrollálhatatlan. Ha a hipotalamuszban lévő receptorok nem veszítették el érzékenységüket és leptin van jelen, az éhség elnyomódik.

A leptin szekrécióján keresztül a sejtek közlik az aggyal, hogy van elég raktározott zsír, és minden rendben van. Más szóval, amikor a leptin szintje egy bizonyos küszöb felett van (valószínűleg minden embernél ez a küszöb genetikailag meghatározott), az agy jelet kap, hogy a szervezetben van elegendő zsírtartalék, és nincs szüksége extra raktározásra.

Vagyis a táplálékkal kapott energia nem raktározódik el a zsírraktárban, hanem teljes mértékben más funkciókra hasznosul.

Ha rendkívül alacsony kalóriatartalmú étrendet követünk (úgymond a népszerű gyümölcsdiétákat), a szervezet éhezik, és a leptinszint a küszöb alá esik.

Amikor ez megtörténik, az agy éhségérzetet kelt, és megpróbálja azt mondani neked: „Hé, nem kapok annyi energiát, mint korábban. Több ételre van szükségem.”

Ennek eredményeként számos folyamat indul be, amelyeken keresztül a szervezet megpróbálja helyreállítani a leptinszintet. A vagus ideg (bolygóideg) kulcsszerepet játszik itt, amely kapcsolatot teremt az agy és az emésztőrendszer között.

Aktiválása után a vagus ideg olyan jeleket küld, amelyek éhséget keltenek. A szervezet megpróbál rákényszeríteni minket, hogy több energiát vegyünk fel zsírként raktározva és helyreállítsa a leptinszintet.

Hogyan befolyásolja a leptin a testsúlyt?

A kérdés a következő: Ha a szervezet szabályozza az éhséget és az étvágyat, miért hízunk továbbra is?

A probléma az, hogy a túlsúlyos emberek nem hagyják abba az evést, és az agy nem kap jelet, hogy hagyja abba a zsírraktárak feltöltését.

De miért nem kapja meg ezt a jelet? A leptinrezisztenciának nevezett állapot miatt.

A leptinrezisztencia hasonló a 2-es típusú inzulinrezisztenciához, amelyben a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint termel, de a szervezet nem reagál megfelelően. A leptinszint tovább emelkedhet, ahogy az emberek tovább híznak.

Leptinrezisztencia esetén magas a leptin szint, ami azt jelenti, hogy túlsúlyos, de az agy nem „látja”. Más szóval, az agyad éhezik, miközben a tested elhízott. Azt mondhatjuk, hogy az elhízás valójában az agy éhezése.

Ha a leptin szintje alacsony, akkor nehéz táplálékból elegendő mennyiséget bevinni. Ha magas a leptinszint, nem kell annyit enni, és az étel nem tűnik olyan vonzónak.

A leptinrezisztens embereknél azonban a receptorok érzékenysége csökken, és az agy nem kap jelet arra, hogy magas az energiabevitel. Így az éhség nem múlik el, és addig fogunk enni, amíg egy ördögi kör fog kialakulni.

Van megoldás?

Természetesen van, de nem könnyű. Először is korlátozni kell a finomított szénhidrátok, a fruktóz és a transzzsírok fogyasztását, vagy le kell állítania azt.

Törekedni kell a telített zsírok minimálisra csökkentésére, és az alacsony glikémiás szénhidrátokat kell beépíteni az étrendbe. Fogyasszunk több hasznos zsírban gazdag ételt, mint például halat, nyers diót, avokádót, olívaolajat.

Egy másik fontos dolog, hogy ne együnk túl sokat, hanem próbáljunk meg kevesebbet és gyakrabban enni, hogy fokozzuk a leptinérzékenységet. Korlátozzuk a kalóriabevitelt a kalóriaegyenlegünk 15-20% -ára.

A leptinrezisztencia tünetei

A leggyakoribb tünetek a következők:

  • Éhségérzet (különösen édesség- és cukoréhség).
  • Fokozott étvágy este, de leginkább lefekvés előtt.
  • Súlygyarapodás a zsírszövet rovására.
  • Nehéz, sőt lehetetlen megszabadulni a felesleges zsírtól.
  • Zavaros alvás és fáradtság a nap folyamán

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez