A leucin esszenciális aminosav, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A leucin a három elágazó láncú aminosav közé tartozik, amelyek rövidítése BCAA.
A leucin és a másik két ilyen aminosav (izoleucin és valin) nem jut át a májmechanizmuson, hanem a vázizomszövetben raktározódik.
A leucin fő hatása az, hogy serkenti a fehérjeszintézist az izmokban, ez utóbbi fokozatosan növekszik. Ezt az aminosavat a szervezet nem tudja szintetizálni, ezért mindig élelmiszerforrásokból kell beszerezni.
A leucin előnyei
- A leucin fő biológiai szerepe a fehérjeszintézis serkentése az izmokban. A leucin erősíti a bőrt, a csontokat és az izomszövetet. Ugyanakkor serkenti a glutamin aminosav szintézisét.
- A leucin jobb, mint más aminosavak az inzulinválasz kiváltásában. Feltételeket teremt az elhúzódó inzulinszekrécióhoz, ami viszont nagyobb inzulinanabolikus hatást fejt ki a szervezetben.
- A leucin rendkívül jótékony hatással van a sporteredményekre. Segít fenntartani az izmokat, energiával látja el a szervezetet stressz esetén.
- A leucin megtartja az izomglikogént – glükózt, amely az izomszövetben raktározódik, és az izomösszehúzódás táplálására szolgál. Fenntartja a nitrogén egyensúlyt és javítja a szellemi aktivitást.
- A leucin növelheti a szomatropin szintjét – egy hormont, amely erősíti az ízületeket, lassítja az öregedési folyamatokat, segít csökkenteni a testzsírt, valamint növeli az erőt és az izomtömeget.
- Az izomépítő sportok minden előnye mellett a leucin – kiegészítés előnyös lehet a fenilketonuriában szenvedők számára. Ez egy olyan állapot, amelyben a szervezet nem tudja szintetizálni a fenilalanint.
- A leucin a hemoglobin nélkülözhetetlen összetevője, miközben segít a vércukorszint szabályozásában, a növekedési hormon termelésében és a sebgyógyulásban.
- A másik két aminosavval, az izoleucinnal és valinnal kombinálva a leucin segít a májencephalopathia egyes eseteinek kezelésében.
- A máj- és veseproblémákkal küzdők számára előnyös ez az egyedülálló aminosav, mert javíthatja a fehérjeszintézist a májban, javíthatja a légzési képességet és az alvás minőségét.
A leucin forrásai
Magas koncentrációban a leucin megtalálható a húsban és a tejtermékekben, különösen a tejsavó fehérjében. Kisebb mértékben megtalálható szójában, barna rizsben, mandulában, búzacsírában, borsóban, kesudióban, lencsében, kukoricában.
Leucin bevitel
A leucin napi adagja étrend-kiegészítőként kezdők számára körülbelül 16 mg / kg, a gyakornokok esetében pedig meg kell duplázni.
Az optimális leucinpótlás érdekében a legjobb, ha más aminosav-/fehérje– kiegészítőktől elkülönítve szedjük.
Az optimális eredményeket akkor érhetjük el, ha a leucint 30-60 perccel edzés előtt és után vesszük be, hogy megteremtsük az izomnövekedés feltételeit.
Lenyelés után a leucin felszívódik a vékonybélben, és a májba kerül, ahol néhány lépésben lebomlik.