Manapság rohanó világunkban nem nagyon figyelünk oda, mit eszünk. Csak gyorsan kutyafuttában bekapunk valamit és futunk tovább.
Kevesen adjuk meg az étkezésnek, hogy élményként éljük meg, és a gondosan összeválogatott összetevők határozzák meg, mit is fogyasztunk. Sok savképző élelmiszert fogyasztunk, mint például a feldolgozott cukrok, mesterséges édesítőszerek, finomított gabonák, hagyományosan előállított hús-és tejtermékek, valamint a rejtett géntechnológiával módosított összetevők.
Mindezek mellett sok kihívással kell szembenéznünk, mint például a pihenés hiánya, a lelki terhek és a gyógyszerek, melyeknek eredményeképpen nem csoda, hogy egyre több embert diagnosztizálnak krónikus, vagy degeneratív betegségek hordozójaként.
A testünknek egyensúlyban kell lennie és a vér pH- szintjének enyhén lúgosnak, 7,365 PH értéken tartása a cél a túlélés érdekében.
A túl sok savképző élelmiszer végzetes következményekkel járhat az egészségre nézve. A vitaminok és ásványi anyagok optimális felszívódásához, beépüléséhez is enyhén lúgos környezet szükséges.
Mivel is érhetjük el a vér PH értékének megfelelő egyensúlyát? A következő ételek fogyasztása hozzásegíthet.
Lúgos ételek
1. Gyökérzöldségek
Gyökérzöldségeknek nevezzük a következőket: a retek, különösen (fekete, piros vagy fehér), valamint a cékla, sárgarépa, a fehérrépa, a torma és a svéd karórépa.
A gyökérzöldségek elkészítéséhez elegendő 15-20 perc főzés, és a gyökérzöldségek fogyasztása után jóllakottnak érezzük magunkat.
A gyökérzöldségek gazdagabbak ásványi anyagokban, mint sok más zöldség, emellett nyugodtan mondhatjuk, hogy nem lehet betelni velük.
2. Levélzöldségek
Ezek közé tartozik a kelkáposzta, a mángold, a fehérrépa zöldje, a sóska és a spenót – ebből spenót talán a legértékesebb. Ugyanis különösen a gazdag K-vitaminban és magas a folsav tartalma.
A levélzöldségek sok vitamint tartalmaznak, ásványi anyagokban gazdagok, antioxidáns hatásúak és rostosak, így javítsák az emésztést és még a látást is.
3. Fokhagyma
Egy igazi csoda a fokhagyma, annyi értékes anyagot tartalmaz és számos kedvező hatással bír, ezért ösztönzi az általános egészséget.
Többek között a következő tulajdonságok teszik igen népszerűvé: támogatja a szív-és érrendszeri problémák elkerülését, erősíti az immunrendszer egészségét, csökkenti a vérnyomást, megtisztítja a májat, és még számos pozitív hatást könyvelhetünk el neki.
4. Keresztes virágú zöldségek
Ebbe a csoportba tartozik a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a kelbimbó és hasonló zöldségek. Ezeket a zöldségeket mindannyian ismerünk és szeretünk, minden héten legalább kétszer kéne fogyasztanunk.
5. Citrom
A citrom az egyik leginkább lúgosító étel. A természetes fertőtlenítő hatása mellett gyógyítja a sebeket és emellett hatékony és azonnali segítséget nyújt a savtúltengés esetében és a vírusfertőzések esetén is jótékonyan hat mind a köhögés, a megfázás, az influenza és a gyomorégés tüneteinél.
A citrom stimulálja a májat és a méregtelenítést is elősegíti.