Mandarin kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A mandarin kalória és tápértékei sokakat érdekelnek, akik odafigyelnek étrendjükre és egészségükre. Ebben a cikkben 100 gramm mandarinra vetítve mutatjuk be a legfontosabb tápanyagokat.

A táblázatunkban csak a jelentősebb tápanyagokat soroltuk fel, hogy átfogó képet kapjunk a mandarin egészségügyi előnyeiről.

Az NRV% (Napi Referencia Érték) azt jelzi, hogy az adott tápanyag a napi ajánlott bevitel hány százalékát fedezi. Az információk forrása a USDA Nemzeti Tápanyag Adatbázisa, amely megbízható és széles körben elismert táplálkozási adatokat szolgáltat.

Mandarin kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória53kcal
Fehérje0.8g
Zsír0.3g
Szénhidrát13.3g
Cukor10.6g
Rost1.8g
Glikémiás Index (GI)42
A-vitamin681IU14%
B1-vitamin0.058mg5%
B2-vitamin0.036mg3%
B3-vitamin0.376mg2%
B5-vitamin0.216mg4%
B6-vitamin0.078mg6%
B9-vitamin16mcg4%
C-vitamin26.7mg45%
Kalcium37mg4%
Kálium166mg4%
Magnézium12mg3%
Mangán0.039mg2%
Réz0.042mg5%
Vas0.15mg2%
Cink0.07mg1%

A mandarin egészségügyi előnyei

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, segítve a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben. Emellett antioxidánsokban gazdag, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez és a bőr egészségének megőrzéséhez.

Mandarin és a fogyókúra

Az alacsony kalóriatartalmú mandarin ideális választás lehet a fogyókúrázók számára. Rosttartalma miatt hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít, így csökkentve az étvágyat és a nassolás iránti vágyat. Ezen felül, a mandarin természetes édessége kielégítheti az édes ízek iránti vágyat anélkül, hogy túlzott kalóriabevitelt eredményezne.

Hogyan válasszunk és tároljunk mandarint?

A legjobb minőségű mandarinok kiválasztásához érdemes a szilárd, sima héjú gyümölcsöket keresni. Kerüljük a puha vagy sérült darabokat, mivel ezek már túlérettek lehetnek. A mandarinokat hűvös, sötét helyen tárolva meghosszabbíthatjuk frissességüket, de fogyasztás előtt mindig mossuk meg őket alaposan.

Receptek és felhasználási ötletek

A mandarin sokoldalúan felhasználható a konyhában, nemcsak friss fogyasztásra, hanem különféle ételek összetevőjeként is. Kiválóan illik salátákhoz, desszertekhez, és még főételekhez is, például csirkéhez vagy halhoz. Kipróbálhatjuk smoothie-kban, dzsemekben vagy akár mandarinos öntetekben is, hogy különleges ízt adjunk ételeinknek.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez