Máriatövis: Elönyök és ártalmak

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A máriatövis olyan gyógynövény, amely óriási előnyökkel jár az emberi egészségre nézve. A gyógynövény segít eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat, amelyek különféle betegségeket okozhatnak. A máriatövis leginkább a májműködés támogatásáról ismert.

Mi is az a máriatövis?

A máriatövis egynyári vagy kétéves növény. Magassága eléri a 150 cm-t, lágy szárú növény, vaskos szára felálló, elágazó levelei egymás után rendeződnek és sárgás tövisben végződnek.

Nagy lila virágok és kemény magvak, például gyümölcsök jellemzik, amelyek tulajdonképpen a növény gyógyító tulajdonságait tartalmazzák. A máriatövis magjai flavonoidokat tartalmaznak, amelyek javítják a májműködést.

Levele salátához használható, mivel a fiatal levelek, hajtások, szárak ehetőek. Érdekes módon korábban a máriatövis az emberek szokásos étlapjának része volt.

A több mint 2000 éve használt gyógynövény, nevét a leveleiből összetörve kifolyó tejfehér folyadékról kapta.

A bíborszínű, ritkán fehér virágú bogáncs a Földközi-tengerből származik, története az ókori Rómáig és az ókori Görögországig vezethető vissza.

A gyógynövényt még akkoriban „máj gyógynövényeként” ismerték. Ezután Kínába és Indiába terjedt el. Források szerint a máriatövis tiszteletreméltó helyet foglalt el a hagyományos kínai orvoslásban.

Milyen előnyei vannak a máriatövis szedésének?

Antioxidánsként a máriatövis az E-vitaminhoz és a C-vitaminhoz hasonló előnyökkel jár. A benne lévő anyagok növelik az immunitást és lassítják az öregedést.

A szilimarin a máriatövis legaktívabb összetevője. A népi gyógyászatban természetes gyógymódként használják májbetegségek, sárgaság, májgyulladás, valamint epehólyag-problémák kezelésére.

A máriatövis feladata, hogy eltávolítsa a méreganyagokat a szervezetből, és megóvja a májat minden károsodástól.

A máriatövis jótékony hatásai

A máriatövist a májbetegségek kezelésén kívül számos egyéb problémás állapot kezelésére is használják.

Íme néhány előny, ami ebből származik:

 • A máriatövis védi a májat – ez a gyógynövény egyik legnagyobb előnye. Segít helyreállítani a májsejteket és eltávolítja a szervezetből a máj által feldolgozott méreganyagokat. Hatékony az alkoholfogyasztás és mások káros hatásai elleni természetes küzdelemben is. A máriatövis különféle májbetegségek terápiás kezelésére engedélyezett, mint például a májzsugorodás, az alkoholizmus okozta károsodások, sárgaság, hepatitis és sok más.
 • Segít csökkenteni a magas koleszterinszintet – a növényből kivont anyagok sikeresen csökkentik a koleszterinszintet. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy megtisztítsa magát a felesleges anyagoktól.
 • Cukorbetegség – kimutatták, hogy normalizálja a vércukorszintet. Ezenkívül a gyógynövény csökkenti az inzulinérzékenységet. Ez jó segítőtársá teszi a 2-es típusú cukorbetegség állapotának szabályozásában és normalizálásában.
 • Erősíti az immunrendszert – a máriatövis küzd a szervezet oxidatív stresszének csökkentésével, mert minél több szabad gyök van a szervezetben, annál kevésbé hatékony az immunitás és a baktériumok és fertőzések elleni küzdelem.
 • Mérgezésgátló – a mérgezés elleni gyógyítók bevált szövetségese, a máriatövis hatása olyan erős, hogy még légyölő galóca mérgezés esetén is működik. Hatása szó szerint percek alatt megnyilvánul, és képes gyorsan semlegesíteni a halálos mennyiségű méreganyagot.
 • Természetes módon serkenti az anyatejet – a máriatövis egyike azon két gyógynövénynek, amelyek szülés után serkentik az anyatejet.
 • Véd a rák ellen – a máriatövisben található szilimarin számos flavolignan néven ismert hatóanyagból áll. A szilimarint összefüggésbe hozták azzal, hogy csökkenti a rák kockázatát az immunrendszer erősítésével, a DNS-károsodások elleni küzdelemmel és a rákos daganatok növekedésének megállításával. A szilimarin molekulák körülbelül 50-70%-a a szilibin típusú. Serkenti a fehérjeszintézist és megváltoztatja az egészséges sejtek külső rétegét, megóvja őket a károsodástól és a mutációtól.

Mellékhatások

A máriatövis értékes gyógynövény, amely számos betegség kezelésében segít. A tény az, hogy a különféle máriatövist tartalmazó termékeket az orvostudományban és a kozmetikában egyaránt használják.

Bár használatából nincs komolyabb kár, mégis érdemes körültekintően eljárni. Biztonságos gyógynövénynek tartják, amelyet a szervezet jól tolerál.

Az esetlegesen előforduló leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a gyomor-bélrendszeri zavar, mint enyhe hashajtó. Az előírt adagokban bevéve a gyógynövény hatásos, és nem figyelhető meg allergiás reakció.

Hogyan kell szedni a máriatövist?

A máriatövis étrend-kiegészítő, nem gyógyszer. A benne lévő hatóanyagok mennyisége valóban tág határok között változhat, attól függően, hogy magának a gyógynövénynek milyen beszerzési módjai vannak.

Emésztési zavarok ellen hagyományosan napi 12-15 gramm szárított máriatövis magot adagolnak. A házi tea receptjeiben 3,5 gramm zúzott magot használjunk, 150 ml forrásban lévő vízzel 10-15 percig főzve. A teát naponta 3-4 alkalommal kell fogyasztani.

A máriatövis kivonat hatásos dózisa különböző májbetegségekben napi 200-400 mg között változik. Májzsugorodásban 140 mg adható naponta háromszor.

Mindenesetre tanácsos orvoshoz fordulni a használat megkezdése előtt, hogy elkerüljük az egyes gyógyszerekkel való interakció során előforduló maximális mellékhatásokat.

Következtetés

 • Mint a legtöbb gyógynövény, ez is híres gyógyító tulajdonságairól. Nincs is jobb a természet által létrehozott és termesztett növényeknél.
 • A máriatövis olyan gyógynövény, amely eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, és megvédi a májat a károsodástól.
 • A benne lévő összes többi hasznos anyagnak köszönhetően különféle egyéb betegségeket is képes gyógyítani.
 • Javasoljuk azonban, hogy mielőtt elkezdenénk fogyasztani, forduljunk orvoshoz, aki tanácsot ad, hogyan és milyen mennyiségben érdemes alkalmazni.
 • Nem szabad elfelejteni, hogy bár nincs komoly kár az emberi szervezetben, a máriatövis kölcsönhatása egyes gyógyszerekkel nem kívánt mellékhatásokat okozhat.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez