L-metionin – funkció, alkalmazás és hatás

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

Az L-metionin egy kéntartalmú esszenciális aminosav, amelyet a szervezetnek az étrendből kell beszereznie.

Részt vesz különféle fehérjemolekulák felépítésében és az L-cisztein aminosav átalakításában. Ezenkívül az L-metionin savanyítja a vizeletet, ezért a visszatérő húgyúti fertőzések kiegészítőjeként használják.

A metionin metabolikusan aktív formája az S-adenozil-metionin.

Ebben az útmutatóban mindent elolvashatsz a kéntartalmú aminosavról, arról, hogy milyen magas a napi szükségleted, és hogyan tudod azt fedezni.

Az L-metionin és az S-adenozil-metionin rövid bemutatása

Az L-metionin az egyetlen esszenciális aminosav, amely ként tartalmaz. A szervezet nem tudja ezeket maga előállítani. Az S-adenozil-metionin a metionin aktív formája, amely metilcsoport-transzmitterként működik a szervezetben.

Az L-metionin nemcsak fontos fehérje építőköve, hanem számos anyagcsere-folyamatban is részt vesz. Kénnel látja el a szervezetet, és növeli a vizelet pH-értékét, ami megnehezíti a baktériumok megtelepedését a hólyagban.

Mivel az L-metionint szinte minden növényi és állati eredetű élelmiszer tartalmaz, a napi szükségletet egy normál vegyes étrenddel könnyedén fedezhetjük.

Előfordulás és működés a szervezetben

Mivel a szervezet nem képes önmaga L-metionint termelni, ezt az aminosavat elegendő mennyiségben kell bevinni táplálékkal. Az aktív szintet, az S-adenozil-metionint a szervezetben a metioninból állítják elő, mindkét anyag számos fontos funkciót tölt be:

 • antioxidánsként működik és támogatja a méregtelenítést
 • a taurin, a cisztein és a glutation prekurzora
 • az S-adenozil-metionin metilcsoportokat szállít át, támogatja a molekulaképződést, valamint a hormonok és neurotranszmitterek képződését
 • az S-adenozil-metionin részt vesz a hisztamin lebontásában
 • az L-metionin számos fehérje összetevője

Alkalmazási területek

Az L-metionin egyrészt nélkülözhetetlen létfontosságú anyag, másrészt terápiásán is hasznos hatóanyag, amely az alábbi felhasználási területekre alkalmas:

 • Húgyúti fertőzések: Az L-metionin savanyítja a vizeletet, ezért hatásos akut húgyúti fertőzések, valamint krónikus esetekben. A húgyúti fertőzések nagy részét az E. coli baktériumok okozzák. Az ilyen típusú baktériumok nem tudnak túlélni savas környezetben. Az L-metionin-kiegészítők a visszatérő hólyagfertőzések megelőzésére is alkalmasak, különösen azoknál a nőknél, akik érzékenyebbek, mint a férfiak.
 • Allergiák: Az L-metionin felgyorsítja a hisztamin lebomlását, ezért allergiák kezelésére használják.
 • Oxidatív stressz: Az L-metionin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ezért minden oxidatív stresszel összefüggő betegség tüneteit enyhítheti. Ilyen betegségek például az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és a krónikus gyulladásos elváltozások.
 • A máj betegségei: Ha a máj egy betegség miatt már nem tudja ellátni méregtelenítő funkcióját, az L-metionin és az S-adenozil-metionin támogatja a máj anyagcseréjét.
 • Depressziók: Az S-adenozil-metionin enyhítheti a depressziót, mert hozzájárul az ehhez szükséges neurotranszmitterek kialakulásához.
 • Nehézfémek eltávolítása: Az L-metionin aminosav kéntartalma egyesül a nehézfémekkel a szervezetben, és elősegíti azok eltávolítását.

Napi beviteli ajánlás

Mivel az L-metionin a cisztein prekurzora, mindkét aminosav bevitelét együtt rögzítik.

Egy egészséges felnőttnek testtömeg kilogrammonként 19 mg metioninra és ciszteinre van szüksége. 70 kilogramm testtömegnél ez napi 1,3 g táplálékkal történő bevitelnek felel meg.

Kiegészítők esetében az ajánlott napi bevitel 0,5 és 3 g között van, az igényektől függően.

A hiány lehetséges kockázati csoportjai

Mivel a metionin a legtöbb fehérjetartalmú élelmiszerben megtalálható, a hiányosságok meglehetősen ritkák. Az allergiások, a gyakori húgyúti fertőzésben szenvedők és a májbetegségben szenvedők azonban fokozott kockázatot jelentenek.

 • Allergiások: Allergiás reakciók esetén a szervezetben hisztamin termelődik. Az L-metionin felgyorsítja a hisztamin lebomlását, ezért az allergiásoknak fokozott a metioninigényük. Ha ez nem terjed ki, hiba lép fel.
 • Gyakori húgyúti fertőzésben szenvedők: Hólyagfertőzések esetén a szervezetben elraktározott metionin automatikusan savanyítja a vizeletet, hogy felvegye a harcot a kórokozókkal. Emiatt megnőtt az igény.
 • Májbetegségben szenvedők: Ha a máj méregtelenítő funkcióját valamilyen betegség korlátozza, megnő a májműködést támogató L-metionin igény.

A hiány lehetséges következményei

Az L-metionin hiánya hosszú távon súlyos károsodásokhoz vezethet:

 • a vizeletkiválasztás akadályozása
 • fokozott fogékonyság a fertőzésekre
 • hajhullásra való hajlam
 • a meglévő allergiák súlyosbodása
 • fokozott érelmeszesedés kockázata
 • károsodott méregtelenítő funkció

Kezeljük az L-metionin és az S-adenozil-metionin hiányát

Az enyhe L-metionin-hiány általában könnyen pótolható diétával, mivel a napi szükséglet viszonylag alacsony, a táplálék tartalma pedig meglehetősen magas.

Ha azonban fokozott szükséglet is fennáll, például májbetegség vagy allergia vagy oxidatív stresszes betegségek esetén, a kiegészítők alkalmasabbak.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez