A-vitamin – Miben találhatjuk meg?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Aligha fontosabb más anyag testi funkcióink fenntartásához, mint az A-vitamin. Rengeteg olyan étel létezik, amely ezt a vitamint tartalmazza.

A növényi termékek mellett elsősorban az állati eredetű termékek, különösen a máj járul hozzá az A-vitamin-ellátáshoz.

De pontosan miben is van A-vitamin? Cikkünkben megtalálod a választ.

A-vitamin az élelmiszerekben

Bár nagyon fontos a szervezetben zajló folyamatok széles skálájához, az embereknek viszonylag kevés A-vitaminra van szükségük, napi 0,7-0,95 milligramm (serdülők és felnőttek).

Azok az élelmiszerek, amelyek a vitamint tiszta formában tartalmazzák, kizárólag állati eredetűek (pl. máj). A béta-karotin prekurzor formájában a vitamint egyes növényi eredetű élelmiszerek (például sárgarépa) is tartalmazzák.

Sokan felteszik ezt a kérdést, hogy a vitamin miben van?

Különösen a máj és a tengeri halak gazdagok A-vitaminban. Azonban a tojásban, tejben és tejtermékekben is megtalálható.

Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin kifejezetten a zöld, sárga és piros zöldségekben és gyümölcsökben található, mint például a sárgarépa, spenót, brokkoli, paprika, cseresznye vagy a grapefruit.

Az alábbiakban felsoroljuk az A -vitamint tartalmazó fontos élelmiszer forrásokat.

Vigyázat: Mivel egyes növényi eredetű élelmiszerek nem közvetlenül, hanem béta-karotin provitamin formájában tartalmaznak A-vitamint, az ajánlott napi adag egy felnőtt számára körülbelül 2 milligramm. Ez körülbelül 50-100 gramm édesburgonyának vagy sárgarépának felel meg.

  • máj(borjú): 23,9 mg
  • kelkáposzta: 1,5 mg
  • sárgarépa: 2,2 mg
  • petrezselyem: 5,9 mg
  • szárított sárgabarack: 1,2 mg
  • kapor: 4,5 mg
  • pálmaolaj: 4,3 mg
  • cikória: 0,6 mg
  • spenót: 1,6 mg
  • angolna, füstölt: 0,9 mg

Az A-vitamin hiánya meglehetősen valószínűtlen a viszonylag alacsony napi szükséglet és a szervezet vitaminraktározási képessége miatt.

Normál étrenddel még a túladagolást is gyakorlatilag lehetetlen elérni – hacsak nincs jegesmedvémáj az étlapon. Ez annyi A-vitamint tartalmaz, hogy fogyasztása akár végzetes is lehet számunkra.

Mivel az eszkimók gond nélkül tolerálják ezt az ételt, feltételezhető, hogy a vitamin beviteli toleranciája személyenként változó.

Az ajánlott napi adagot nem szabad tartósan túllépni, ellenkező esetben súlyos egészségügyi problémák (alvási zavarok, étvágytalanság, hajhullás, fokozott csonttörékenység stb. veszélye áll fenn.

A-vitamin: Élelmiszer tárolása és feldolgozása

A tárolási feltételek meghatározóak a vitamintartalmú élelmiszerek minősége szempontjából. Az A-vitamin például nagyon érzékeny az oxigénre, mert olyan oxidációs folyamatokat indít el, amelyek csökkenthetik a létfontosságú anyagok tartalmát.

A hő szintén nem tesz jót az A-vitaminnak. Az olyan élelmiszereket, mint a máj, kelkáposzta, sárgarépa stb., ezért hűvös, száraz és sötét helyen kell tárolni.

Mellesleg, a béta-karotin ugyanolyan zsírban oldódik, mint az A-vitamin. Az ilyen vitamin-prekurzort tartalmazó ételeket ezért kevés olajjal vagy zsírral kell fogyasztani a felszívódás javítása érdekében.

A béta-karotin még jobban felszívódik, ha a szóban forgó gyümölcsöt vagy zöldséget a lehető legkisebbre vágjuk, még jobb, ha lereszeljük vagy pürésítjük.

Szükségesek és hasznosak az A-vitamin-kiegészítők?

Az A-vitamin és a béta-karotin – a C- és E- vitaminhoz hasonlóan – az étrend-kiegészítők népszerű összetevői. A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy ezeknek a készítményeknek gyakran csak csekély vagy nincs hatása.

Ezen túlmenően az ilyen készítményeknél fennáll annak a veszélye, hogy hosszabb ideig és nagyobb dózisban szedve A-vitamin felesleghez vezethetnek. Dohányzóknál a béta-karotin túlzott bevitele növelheti a tüdőrák kockázatát.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez