Aligha fontosabb más anyag testi funkcióink fenntartásához, mint az A-vitamin. Rengeteg olyan étel létezik, amely ezt a vitamint tartalmazza.
A növényi termékek mellett elsősorban az állati eredetű termékek, különösen a máj járul hozzá az A-vitamin-ellátáshoz.
De pontosan miben is van A-vitamin? Cikkünkben megtalálod a választ.
A-vitamin az élelmiszerekben
Bár nagyon fontos a szervezetben zajló folyamatok széles skálájához, az embereknek viszonylag kevés A-vitaminra van szükségük, napi 0,7-0,95 milligramm (serdülők és felnőttek).
Azok az élelmiszerek, amelyek a vitamint tiszta formában tartalmazzák, kizárólag állati eredetűek (pl. máj). A béta-karotin prekurzor formájában a vitamint egyes növényi eredetű élelmiszerek (például sárgarépa) is tartalmazzák.
Sokan felteszik ezt a kérdést, hogy a vitamin miben van?
Különösen a máj és a tengeri halak gazdagok A-vitaminban. Azonban a tojásban, tejben és tejtermékekben is megtalálható.
Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin kifejezetten a zöld, sárga és piros zöldségekben és gyümölcsökben található, mint például a sárgarépa, spenót, brokkoli, paprika, cseresznye vagy a grapefruit.
Az alábbiakban felsoroljuk az A -vitamint tartalmazó fontos élelmiszer forrásokat.
Vigyázat: Mivel egyes növényi eredetű élelmiszerek nem közvetlenül, hanem béta-karotin provitamin formájában tartalmaznak A-vitamint, az ajánlott napi adag egy felnőtt számára körülbelül 2 milligramm. Ez körülbelül 50-100 gramm édesburgonyának vagy sárgarépának felel meg.
- máj(borjú): 23,9 mg
- kelkáposzta: 1,5 mg
- sárgarépa: 2,2 mg
- petrezselyem: 5,9 mg
- szárított sárgabarack: 1,2 mg
- kapor: 4,5 mg
- pálmaolaj: 4,3 mg
- cikória: 0,6 mg
- spenót: 1,6 mg
- angolna, füstölt: 0,9 mg
Az A-vitamin hiánya meglehetősen valószínűtlen a viszonylag alacsony napi szükséglet és a szervezet vitaminraktározási képessége miatt.
Normál étrenddel még a túladagolást is gyakorlatilag lehetetlen elérni – hacsak nincs jegesmedvémáj az étlapon. Ez annyi A-vitamint tartalmaz, hogy fogyasztása akár végzetes is lehet számunkra.
Mivel az eszkimók gond nélkül tolerálják ezt az ételt, feltételezhető, hogy a vitamin beviteli toleranciája személyenként változó.
Az ajánlott napi adagot nem szabad tartósan túllépni, ellenkező esetben súlyos egészségügyi problémák (alvási zavarok, étvágytalanság, hajhullás, fokozott csonttörékenység stb. veszélye áll fenn.
A-vitamin: Élelmiszer tárolása és feldolgozása
A tárolási feltételek meghatározóak a vitamintartalmú élelmiszerek minősége szempontjából. Az A-vitamin például nagyon érzékeny az oxigénre, mert olyan oxidációs folyamatokat indít el, amelyek csökkenthetik a létfontosságú anyagok tartalmát.
A hő szintén nem tesz jót az A-vitaminnak. Az olyan élelmiszereket, mint a máj, kelkáposzta, sárgarépa stb., ezért hűvös, száraz és sötét helyen kell tárolni.
Mellesleg, a béta-karotin ugyanolyan zsírban oldódik, mint az A-vitamin. Az ilyen vitamin-prekurzort tartalmazó ételeket ezért kevés olajjal vagy zsírral kell fogyasztani a felszívódás javítása érdekében.
A béta-karotin még jobban felszívódik, ha a szóban forgó gyümölcsöt vagy zöldséget a lehető legkisebbre vágjuk, még jobb, ha lereszeljük vagy pürésítjük.
Szükségesek és hasznosak az A-vitamin-kiegészítők?
Az A-vitamin és a béta-karotin – a C- és E- vitaminhoz hasonlóan – az étrend-kiegészítők népszerű összetevői. A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy ezeknek a készítményeknek gyakran csak csekély vagy nincs hatása.
Ezen túlmenően az ilyen készítményeknél fennáll annak a veszélye, hogy hosszabb ideig és nagyobb dózisban szedve A-vitamin felesleghez vezethetnek. Dohányzóknál a béta-karotin túlzott bevitele növelheti a tüdőrák kockázatát.