Mi is az az MSM és mikor használják?

Szerző: Norbert

Az elmúlt néhány évben nagy népszerűségnek örvend az étrend-kiegészítők kategóriája, amely az ízületek, szalagok és csontok védelmét és helyreállítását célozza.

Ez minden sportágra vonatkozik, és mindenkire, aki a lehető legtovább egészséges szeretne maradni. Az MSM (metil-szulfonil-metán) a kén biológiailag hozzáférhető formája, amely növények, állatok és emberek szöveteiben található.

A leghatékonyabb komplexek része, bár önálló kiegészítőként is megtalálható. Az MSM az egyik legjobb és leghasznosabb étrend-kiegészítő a fitnesz területén és minden sportágban.

Mi is az az MSM?

A metil-szulfonil-metán egy szerves kénvegyület, amelyet MSM rövidítéssel terjesztenek.

A metil-szulfonil-metánt nagyon gyakran összetévesztik egy másik hasonló anyaggal, a DMSO-val (dimetil-szulfoxid), amely szintén szerves kénvegyület, de különbözik az MSM-től, és annak prekurzora.

Az MSM porszerű kristályos anyag, amelynek nincs színe vagy szaga. Jellemzője, hogy stabil anyag, amely ellenáll a hőkezelésnek, ezért szerves és szervetlen anyagok oldószereként használják.

Az MSM könnyen oldódik vízben és savas környezetben, ezért nem okoz súlyos gyomorpanaszokat, és könnyen felszívódik az emberi szervezetben.

Az MSM legerősebb jótékony hatásai a következők:

 • Gyulladáscsökkentő hatás
 • Az izmok védelme
 • Csont- és ízületi betegségek elleni védelem
 • Részt vesz a fehérjeszintézisben
 • Fontos hatással van a sejtkapacitásra
 • Az egyik legjobb kénforrás, amelyre a szervezetnek szüksége van.

Vannak olyan kutatási eredmények is, amelyek megerősítik, hogy az MSM használata segít a szezonális allergiás nátha, a hólyaghurut bizonyos típusainak és az éjszakai horkolás kezelésében.

De ezek a tulajdonságok nem a legkifejezőbbek, ezért elfogadott, hogy az MSM bevitelének kiegészítőként veszik őket, és nem fő hatásaként.

Nagyon fontos tisztázni, hogy a metil-szulfonil-metánnak nincsenek mellékhatásai, vagy legalábbis eddig nem ismertek ilyen hatások.

Ésszerű adagokban az anyag teljesen biztonságos, mivel természetes eredetű. Emiatt sportoláshoz és egyes betegségek megelőzésére egyaránt ajánlott.

Mire használható az MSM?

Kezdetben az anyagot csak az ízületek védelmezőjeként használták, de később, a kutatási eredmények közzététele miatt, az MSM használati utasítását új pontokkal kezdték feltölteni.

A tudósok felfedezték, hogy a metil-szulfonil-metán az az anyag, amellyel a szervezet a korai stádiumban megbirkózik a mozgásszervi rendszer gyulladásos betegségeivel.

Egy másik megerősítése ennek az elméletnek, hogy az életkor előrehaladtával csökken az élelmiszerből származó anyag felszívódásának képessége, ami az ízületek állapotának romlásához vezet, nevezetesen csökkenti azok felépülését és a gyulladásos folyamatok kialakulását.

Ezenkívül az MSM nélkül a szervezet nem képes kollagént szintetizálni, így mennyisége meghatározza az ízületek mobilitását és rugalmasságát.

Mindez egyértelműen bizonyítja, hogy az MSM gyakorlatilag minden ember számára nélkülözhetetlen kiegészítő, bár leggyakrabban a sportban használják.

Ennek oka az ízületek nagy terhelése, amely hosszú távon gyulladások, sőt traumák kialakulásához vezet. A professzionális sportolók ezt a kéntartalmú vegyületet nem értékelik rosszabbul, mint a legfontosabb kiegészítőket (például fehérje, kreatin, BCAA és egyebeket).

Milyen esetekben segíthet az MSM?

Egyes esetekben az emberek rosszul ítélik meg az anyag hatását, ezért fontos tudni, hogy az MSM mely esetekben lenne hasznos termék.

Először is meg kell jegyeznünk, hogy eltér a fájdalomcsillapítóktól. Ez utóbbiak kifejező, de átmeneti hatásúak. Trauma és súlyos gyulladás esetén, amely éles fájdalmat okoz, erős fájdalomcsillapítókra van szükség.

Segítenek a fájdalom megszüntetésében, a kényelmetlenség megszüntetésében és a kezelés megkezdésében. Az MSM-re olyan esetekben van szükség, amikor a megelőzés az elsődleges.

A metil-szulfonil-metán különösen fontos a következő esetekben:

 • Krónikus betegségek és gyulladások esetén
 • Az ízületek degeneratív elváltozásaiban
 • Kisebb fájdalom esetén
 • Profi és amatőr sportban (probléma esetén és megelőzés céljából egyaránt)
 • A sérülések és műtétek utáni felépülés felgyorsításában
 • Különféle anatómiai rendellenességekben (kyphosis, scoliosis, hyperlordosis és mások)
 • Csontritkulásban

A kiegészítő megelőzésre is alkalmazható megfelelő fizikai aktivitás és mozgásszegény életmód hiányában, túlzott terhelés mellett és 40-45 éves kor után. Ebben az esetben az MSM-et rendszeresen, évente 2-3 alkalommal kell alkalmazni.

Az MSM bevitele és adagolása

A hatás elérése érdekében fontos a helyes adagolás betartása. És bár jelenleg nincs pontos válasz arra, hogy pontosan hogyan is kell ezt az anyagot szedni, a korábbi vizsgálatok eredményei szerint az optimális napi adag 1-2 gramm.

Minden korosztály számára releváns azokban az esetekben, amikor a táplálékkiegészítőt gyógyulásra, megelőzésre és kisebb problémákra használják.

Súlyos patológiákban, még kifejezett ellenjavallatok hiányában is, a MSM-t csak orvos írja fel.

A metil-szulfonil metán többnyire komplexben vagy külön adalékanyagként 900-1100 mg-os kapszulákban kapható.

Ajánlott a napi adagot két adagra osztani, így az anyag jobban fog működni. Egyes márkák 500 mg MSM-et bocsátanak ki kapszulánként, ebben az esetben a legjobb, ha 1-2 grammot adagolunk.

Fontos a megfelelő sportkomplexumok kiválasztása, amelyek tartalmazzák ezt a vegyületet. Egyes esetekben adagonként 100-300 mg-ot tartalmaz, ami szinte semmilyen hatást nem okoz.

Az ilyen kiegészítők ára meglehetősen magas. Vannak fordított esetek is, amikor az MSM külön pótlék formájában többe kerül, mint a teljes sportrehabilitációs komplexum.

Ezért nagyon fontos, hogy ne csak az ártól függően válasszunk kiegészítőt vagy komplexet, hanem azt is figyeljük, mennyi a hatóanyagot tartalmaz adagonként.

A bevétel időpontja szinte nem játszik szerepet, de a szakértők azt javasolják, hogy közvetlenül étkezés után vegyük be, hogy elkerüljük a gyomor-bélrendszeri problémákat.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez