A nádcukor kalória tartalma és tápértékei fontos információk mindazok számára, akik figyelnek az étrendjükre. Az alábbi táblázat 100 gramm nádcukorra vetítve tartalmazza a legjelentősebb tápanyagokat.
Az NRV% (Nutrient Reference Value) érték azt jelzi, hogy az adott tápanyag hány százalékban fedezi a napi ajánlott bevitelt. Az információk forrása az USDA (United States Department of Agriculture) adatbázisa, valamint különböző szakirodalmi források.
Nádcukor kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 387.00 | kcal | 19 |
Szénhidrát | 100.00 | g | 38 |
Cukor | 100.00 | g | 111 |
Rost | 0.20 | g | 1 |
B1-vitamin | 0.01 | mg | 1 |
B2-vitamin | 0.01 | mg | 1 |
B3-vitamin | 0.03 | mg | 1 |
B5-vitamin | 0.01 | mg | 1 |
B6-vitamin | 0.03 | mg | 2 |
Kalcium | 85.00 | mg | 9 |
Kálium | 29.00 | mg | 1 |
Magnézium | 10.00 | mg | 2 |
Nátrium | 39.00 | mg | 3 |
Réz | 0.30 | mg | 15 |
Vas | 1.90 | mg | 11 |
Foszfor | 22.00 | mg | 3 |
A nádcukor története és eredete
A nádcukor több ezer éves múltra tekint vissza, eredetileg Délkelet-Ázsiából származik. Az indiaiak már Kr. e. 350-ben ismerték és használták, majd az arab kereskedők révén terjedt el a Közel-Keleten és Európában. Az édesítőszer gyorsan népszerűvé vált, és a cukornád termesztése elterjedt a trópusi és szubtrópusi területeken.
Tápanyagok és egészségügyi hatások
A nádcukor nem csupán édesítőszer, hanem bizonyos vitaminok és ásványi anyagok forrása is. Bár mértékkel fogyasztva hozzájárulhat az energiaellátáshoz, túlzott fogyasztása negatívan befolyásolhatja az egészséget.
Ajánlott diéták
A nádcukor helyet kaphat különféle diétákban, például a paleo étrendben és a vegán diétában is. Mivel természetes édesítőszer, a tiszta élelmiszerek hívei is szívesen használják. Ugyanakkor a cukorbeteg diétában mértékkel ajánlott, mert a magas glikémiás indexe gyors vércukorszint-emelkedést okozhat.
Érdekességek a nádcukorról
A nádcukor nemcsak az élelmiszeriparban népszerű, hanem számos kulturális és vallási szertartásban is fontos szerepet játszik. Például Indiában a nádcukor szimbolikus jelentőséggel bír és ünnepi ételek gyakori összetevője. Emellett a fenntartható gazdálkodás és a fair trade mozgalom is támogatja a nádcukor termelését, mivel sok kistermelő megélhetését biztosítja világszerte.
Hogyan használjuk a nádcukrot?
A nádcukor sokoldalúan felhasználható a konyhában, legyen szó süteményekről, italokról vagy akár szószokról. Karamellizálva különleges ízt ad az ételeknek, és természetes alternatívája a finomított cukornak. Érdemes azonban figyelni a mennyiségre, mert bár természetes forrásból származik, kalóriatartalma miatt a túlzott fogyasztása elhízáshoz vezethet.