Nádcukor kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A nádcukor kalória tartalma és tápértékei fontos információk mindazok számára, akik figyelnek az étrendjükre. Az alábbi táblázat 100 gramm nádcukorra vetítve tartalmazza a legjelentősebb tápanyagokat.

Az NRV% (Nutrient Reference Value) érték azt jelzi, hogy az adott tápanyag hány százalékban fedezi a napi ajánlott bevitelt. Az információk forrása az USDA (United States Department of Agriculture) adatbázisa, valamint különböző szakirodalmi források.

Nádcukor kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória387.00kcal19
Szénhidrát100.00g38
Cukor100.00g111
Rost0.20g1
B1-vitamin0.01mg1
B2-vitamin0.01mg1
B3-vitamin0.03mg1
B5-vitamin0.01mg1
B6-vitamin0.03mg2
Kalcium85.00mg9
Kálium29.00mg1
Magnézium10.00mg2
Nátrium39.00mg3
Réz0.30mg15
Vas1.90mg11
Foszfor22.00mg3

A nádcukor története és eredete

A nádcukor több ezer éves múltra tekint vissza, eredetileg Délkelet-Ázsiából származik. Az indiaiak már Kr. e. 350-ben ismerték és használták, majd az arab kereskedők révén terjedt el a Közel-Keleten és Európában. Az édesítőszer gyorsan népszerűvé vált, és a cukornád termesztése elterjedt a trópusi és szubtrópusi területeken.

Tápanyagok és egészségügyi hatások

A nádcukor nem csupán édesítőszer, hanem bizonyos vitaminok és ásványi anyagok forrása is. Bár mértékkel fogyasztva hozzájárulhat az energiaellátáshoz, túlzott fogyasztása negatívan befolyásolhatja az egészséget.

Ajánlott diéták

A nádcukor helyet kaphat különféle diétákban, például a paleo étrendben és a vegán diétában is. Mivel természetes édesítőszer, a tiszta élelmiszerek hívei is szívesen használják. Ugyanakkor a cukorbeteg diétában mértékkel ajánlott, mert a magas glikémiás indexe gyors vércukorszint-emelkedést okozhat.

Érdekességek a nádcukorról

A nádcukor nemcsak az élelmiszeriparban népszerű, hanem számos kulturális és vallási szertartásban is fontos szerepet játszik. Például Indiában a nádcukor szimbolikus jelentőséggel bír és ünnepi ételek gyakori összetevője. Emellett a fenntartható gazdálkodás és a fair trade mozgalom is támogatja a nádcukor termelését, mivel sok kistermelő megélhetését biztosítja világszerte.

Hogyan használjuk a nádcukrot?

A nádcukor sokoldalúan felhasználható a konyhában, legyen szó süteményekről, italokról vagy akár szószokról. Karamellizálva különleges ízt ad az ételeknek, és természetes alternatívája a finomított cukornak. Érdemes azonban figyelni a mennyiségre, mert bár természetes forrásból származik, kalóriatartalma miatt a túlzott fogyasztása elhízáshoz vezethet.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez