A narancs kalória és tápértékeiről készült táblázatunk segít megérteni ennek a népszerű gyümölcsnek a táplálkozási előnyeit. Az alábbi adatok 100 gramm narancsra vonatkoznak, és csak a jelentősebb tápanyagokat tartalmazzák.
Az NRV% (Nutrient Reference Value) azt jelzi, hogy az adott tápanyag mennyisége milyen arányban fedezi a napi ajánlott beviteli értéket.
Az információk hiteles forrásokból, mint például az USDA (United States Department of Agriculture) adatbázisából származnak.
A táblázat segít abban, hogy pontosan tájékozódhassunk a narancs által nyújtott tápanyagok mennyiségéről és azok jelentőségéről az étrendünkben.
Narancs kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 47 | kcal | 2% |
Fehérje | 0.9 | g | 2% |
Zsír | 0.1 | g | 0% |
Szénhidrát | 11.8 | g | 4% |
Cukor | 9.4 | g | N/A |
Rost | 2.4 | g | 9% |
GI | 42 | index | N/A |
Kalcium | 40 | mg | 3% |
Foszfor | 14 | mg | 2% |
Kálium | 181 | mg | 5% |
Magnézium | 10 | mg | 3% |
Vas | 0.1 | mg | 1% |
Cink | 0.07 | mg | 1% |
Réz | 0.045 | mg | 5% |
Folsav (B9-vitamin) | 30 | µg | 8% |
Niacin (B3-vitamin) | 0.4 | mg | 2% |
Pantoténsav (B5-vitamin) | 0.25 | mg | 5% |
Riboflavin (B2-vitamin) | 0.04 | mg | 3% |
Tiamin (B1-vitamin) | 0.087 | mg | 7% |
A-vitamin | 11 | µg | 1% |
B6-vitamin | 0.06 | mg | 4% |
C-vitamin | 53.2 | mg | 89% |
E-vitamin | 0.18 | mg | 1% |
A narancs egészségügyi előnyei
A narancs nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, segítve a betegségek megelőzését. Emellett a benne található antioxidánsok védelmet nyújtanak a szabad gyökök káros hatásai ellen, csökkentve a krónikus betegségek kockázatát.
Fogyasztási tippek és receptek
Sokféleképpen beilleszthető az étrendbe, legyen szó frissen fogyasztva, salátákba keverve vagy gyümölcslé formájában. Próbáld ki a narancsot reggeli smoothie-ként vagy adj hozzá egy szeletelt narancsot a kedvenc zöldsalátádhoz. A narancs héját is felhasználhatod sütéshez vagy ízesítéshez, mivel tele van ízletes olajokkal.
Tárolás és frissesség megőrzése
Hosszabb ideig megőrzi frissességét, ha hűvös, száraz helyen tároljuk. Ideális esetben hűtőszekrényben, ahol akár két hétig is eláll. Ha gyorsan szeretnéd elfogyasztani, tartsd szobahőmérsékleten, de kerüld a közvetlen napfényt, mert az felgyorsíthatja az érést és a romlást.
Összehasonlítás más citrusfélékkel
A narancs mellett érdemes megismerkedni más citrusfélékkel is, mint például a grapefruit, a citrom és a mandarin. Míg a narancs kiegyensúlyozott ízű, a grapefruit keserűbb, a citrom savanyúbb, a mandarin pedig édesebb. Mindegyik citrusféle más-más tápanyagprofilú, így változatos fogyasztásukkal különféle vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juthatunk.
Története és kultúrája
A narancs története több ezer évre nyúlik vissza, és az ősi Kínából származik. Az évszázadok során elterjedt a világ számos részén, és ma már számos kultúra részévé vált. A narancsot nemcsak táplálékként, hanem szimbólumként is használják, például a kínai újévkor a jólét és szerencse jelképeként.