Melyek a nátriumhiány tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A nátrium fontos ásványi anyag, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Az alábbiakban felsorolunk néhányat:

 • Víz egyensúly: A nátrium szükséges a szervezet folyadékegyensúlyának fenntartásához. A nátrium segít megőrizni a szervezet megfelelő hidratációját, mivel befolyásolja a vér térfogatát és a sejtekben lévő víz mennyiségét.
 • Idegi funkció: A nátrium létfontosságú az idegimpulzusok továbbításában. Segít a sejtekben lévő feszültség fenntartásában, ami lehetővé teszi az idegimpulzusok továbbítását az idegsejtek között.
 • Izomműködés: A nátrium szükséges az izmok megfelelő működéséhez. Segít a sejtekben lévő feszültség fenntartásában, ami lehetővé teszi az izomsejtek összehúzódását és elernyedését.
 • Szív működése: A nátrium szerepet játszik a szívritmus szabályozásában, és elősegíti a normális vérnyomás fenntartását.
 • Elektrolit egyensúly: A nátrium az egyik fő elektrolit a szervezetben, amelyek fontosak a sejtek közötti kommunikációban és az energia előállításban.

A nátrium bevitele túlzott mennyiségben azonban egészségügyi problémákat okozhat, mint például magas vérnyomást és szívbetegségeket. Ezért fontos, hogy a nátriumbevitel kiegyensúlyozott legyen.

A nátriumhiány tünetei

A nátriumhiány, vagy hiponatrémia, akkor fordul elő, amikor a szervezet nátriumszintje rendellenesen alacsony. Ez ritkán következik be egyszerűen alacsony nátriumbevitel miatt, mivel a legtöbb ember étrendje több mint elegendő nátriumot tartalmaz.

Gyakrabban más egészségügyi problémák, mint a vesebetegségek, vagy a túlzott vízbevitel miatt alakul ki.

A nátriumhiány tünetei a következők lehetnek:

 • Fejfájás: A nátriumhiány hirtelen változásai agyödémát okozhatnak, ami fejfájást okozhat.
 • Hányinger és hányás: A nátriumhiány gyakran okoz diszkomfortot a gyomorban, ami hányingert és hányást okozhat.
 • Izomgyengeség és görcsök: A nátrium kulcsfontosságú szerepet játszik az izmok működésében, és a hiánya izomgyengeséget és görcsöket okozhat.
 • Fáradtság és letargia: A nátriumhiány befolyásolhatja az energiaszintet és általános éberséget.
 • Zavartság, hallucinációk, és esetleg kóma: Súlyos nátriumhiány esetén a mentális funkciókban jelentős zavarok léphetnek fel, beleértve a zavartságot, a hallucinációkat és súlyos esetekben a kómát.
 • Lüktető szív és alacsony vérnyomás: A nátrium szerepet játszik a szívverés szabályozásában és a vérnyomás fenntartásában.

Amennyiben a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztaljuk, keressük fel orvosunkat. Súlyos esetekben a nátriumhiány életveszélyes lehet.

Hogyan alakulhat ki nátriumhiány?

A nátriumhiány több okból is kialakulhat. Íme néhány példa:

 • Túlzott folyadékbevitel: Ha túl sok vizet iszunk, az a szervezet nátriumszintjének csökkenését okozhatja, mivel a folyadék „hígítja” a vérben lévő nátriumot.
 • Elhúzódó hányás vagy hasmenés: Az elhúzódó hányás vagy hasmenés nagy mennyiségű nátrium elvesztéséhez vezethet a szervezetből.
 • Bizonyos gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, mint például diuretikumok (vízhajtók), bizonyos antidepresszánsok és fájdalomcsillapítók csökkenthetik a nátriumszintet.
 • Krónikus, alacsony nátriumtartalmú étrend: Ez ritka, mivel a legtöbb étrend tartalmaz elegendő nátriumot, de ha valaki tartósan alacsony nátriumtartalmú étrendet követ, nátriumhiány alakulhat ki.
 • Bizonyos betegségek: Néhány betegség, mint például a vesebetegségek, Addison-kór (a mellékvese elégtelensége), vagy a szívelégtelenség befolyásolhatja a szervezet nátriumszintjét.
 • Túlzott izzadás: Nagy mennyiségű nátrium veszhet el a verejtékezés során, különösen, ha a folyadékbevitel nem pótolja a veszteséget.

Az orvosok általában vérvizsgálattal diagnosztizálják a nátriumhiányt. A kezelés attól függ, hogy mi okozza a nátriumhiányt, és milyen súlyosak a tünetek.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez