Nyírfacukor kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Cikkünkben bemutatjuk a nyírfacukor kalória és tápérték táblázatát 100 grammra vetítve. A táblázatban csak a jelentősebb tápanyagokat soroltuk fel, hogy átfogó képet adjunk a nyírfacukor tápértékéről. Az NRV% érték azt jelzi, hogy az adott tápanyag milyen mértékben fedezi a napi ajánlott bevitel százalékát.

Az információk megbízható forrásokból származnak, beleértve az élelmiszer- és táplálkozástudományi szakirodalmat.

Nyírfacukor kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória240kcal12
Szénhidrát100g33
Glikémiás Index (GI)70

A nyírfacukor tápértéke

A nyírfacukor, más néven xilit, egy természetes édesítőszer, amely számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Alacsony kalóriatartalma miatt népszerű alternatíva a hagyományos cukor helyett. Nem emeli meg jelentősen a vércukorszintet, ami különösen fontos lehet cukorbetegek számára.

Egészségügyi előnyök

A nyírfacukor antibakteriális hatással bír, amely különösen hasznos lehet a fogak egészségének megőrzésében. Rendszeres használata csökkentheti a fogszuvasodás és a fogínybetegségek kockázatát. Emellett támogatja a bélflóra egészségét is, mivel prebiotikus hatással rendelkezik.

Diétás alkalmazások

Ez az édesítőszer számos diétába jól illeszthető, például a ketogén és alacsony szénhidráttartalmú étrendekbe. A nyírfacukor kalória tartalma alacsonyabb, mint a hagyományos cukoré, így azok is bátran használhatják, akik fogyni szeretnének vagy egészségesebben szeretnének étkezni. Mivel nem emeli meg a vércukorszintet, cukorbetegek számára is ajánlott.

Érdekességek a nyírfacukorról

Érdekes tény, hogy a nyírfacukrot eredetileg Finnországban fedezték fel a második világháború idején, amikor cukorhiány volt. Azóta világszerte elterjedt, és számos termékben megtalálható, beleértve a rágógumit és a különféle édességeket. Fontos megjegyezni, hogy bár a nyírfacukor biztonságos az emberek számára, kutyák számára mérgező lehet.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez