Az Omega 3 zsírsavak előnyei

Szerző: Norbert

Az omega 3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a szervezet létfontosságú folyamataiban. Ezek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, de csak külső forrásból nyerhetők be, mert a szervezet nem tudja természetes úton előállítani őket.

E savak beszerzése mindenki számára prioritás kell, hogy legyen, mert védenek a szív- és érrendszeri problémáktól, ápolják a bőr, a körmök és a haj szépségét, valamint elősegítik a jó koleszterin termelését.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az Omega 3 (halolaj) savakról tudni kell, például, hogy mik ezek, milyen előnyeik és hogyan kell szedni őket.

Mik azok az Omega 3 zsírsavak

Az omega 3 zsírsavak az esszenciális zsírsavak (ESA) csoportjába tartoznak, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet nem tudja szintetizálni őket. Ezeket teljes egészében külső forrásból, például élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből kell beszerezni.

Az omega 3 zsírsavak olyan tápanyagokat tartalmaznak, mint az alfa-linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav.

Az Omega 3 zsírsavak típusai

Körülbelül 10 féle omega 3 zsírsav létezik, de ezek közül csak 3 tölt be rendkívül fontos funkciókat a szervezet számára. Ezek a következők:

Alfa-linolénsav (ALA)

Ez az Omega 3 zsírsav leggyakoribb formája. Ahhoz azonban, hogy az emberi szervezet felhasználhassa, EPA-vá vagy DHA-vá kell alakítania, ami a legtöbb esetben hatástalan.

Ha az alfa-linolénsavat nem alakítják át a másik kettő közül, az inaktív marad és raktározódik, hogy szükség esetén energiaként felhasználható legyen.

Eikozapentaénsav (EPA)

Ez a zsírsav erős gyulladáscsökkentő hatással bír a szervezetre. Eikozanoidoknak nevezett jelzőmolekulákat képez, amelyek információt küldenek az idegrendszernek, és befolyásolják az egyes hormonok szintézisét.

Az eikozapentaénsav kifejezett hatást fejt ki a depresszió, a skizofrénia és a hiperaktivitás kezelésében is.

Dokozahexaénsav (DHA)

A dokozahexaénsav az agyban található zsírok 40%-át teszi ki, és a spermában és a retinában is koncentrálódik. Javítja a látást, és rendkívül fontos a gyermekek és felnőttek agyműködésének fejlődéséhez.

Érdekes módon ez a sav az egyetlen, amely befolyásolja a kognitív funkciókat.

Az Omega 3 jótékony hatásai

Az Omega 3 zsírsavak rendszeres bevitele fenntartja az EPA és DHA egészséges szintjét a vérben, aminek eredményeként a szervezet számos pozitív hatásban részesül, mint pl.

  • Javítja a látást – A szem retinájának fő szerkezeti összetevője a dokozahexaénsav, amely egyike a három Omega-3 zsírsavnak. Hiánya a szervezetben látásproblémákat okozhat, ezért rendszeres szedése javasolt.
  • Javítja az agyműködést – A dokozahexaénsav a többszörösen telítetlen zsírsavak 40%-át képviseli az agyban, és számos agyi folyamatban részt vesz. Emellett javítja a koncentrációt és a memóriát.
  • Segít leküzdeni a depressziót és a stresszt – Az Omega-3 csökkenti a citokinek (fehérjemolekulák) szintjét, amelyek általában megtalálhatók a depresszióban vagy szorongásban szenvedők vérében.
  • Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát – Az Omega-3 zsírsavak fokozzák a jó koleszterin termelődését és csökkentik a triglicerid szintet. Ezeknek a funkcióknak köszönhetően a vérlemezkék felhígulnak, a vérnyomás csökken, ha az magas, és megakadályozzák a plakk kialakulását az artériákban.
  • Javítja a bőr állapotát – A halolaj erősíti a bőr barrier funkcióját és javítja annak hidratáltságát. Szabályozza a bőr faggyútermelését (zsírváladék) is, és gyógyító hatással van a sérült bőrsejtekre.

Az Omega 3 (halolaj) különböző formái és azok felszívódása a szervezetben

A halolajnak különböző formái vannak, attól függően, hogy a szervezet hogyan és milyen gyorsan veszi fel őket.

  • Természetes trigliceridek (ET) – Ez az Omega-3 természetes formája. Tápanyagaik könnyen felszívódnak, és a szervezetben a leggyakoribb zsírfajták. Extra kalóriaként raktározódnak a zsírsejtekben, és amikor extra energiára van szüksége, a szervezet felszabadítja őket.
  • Etil-észterek (EE) – E zsírsavak előállításához az Omega-3 természetes formája olyan kémiai folyamaton megy keresztül, amely a glicerint etanollal helyettesíti. Emiatt kevésbé bioanalitikusak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nehezebben veszi fel őket. Fogyasztásukat az alkohol jelenléte miatt a terhes nők kerüljék, mert bármilyen csekély mennyiségben is, attól még károsíthatja a magzatot.
  • Szintetikus trigliceridek (CT) – Ezeket a zsírsavakat ugyanúgy állítják elő, mint az etil-észtereket, de további trigliceridekké alakulnak át. Ily módon közelebb állnak az ET-hez, de általános szerkezetük megváltozott, és az Omega-3 jelenléte sokkal kevesebb.

Melyik a legjobb ezek közül a formák közül?

Az Omega 3 mindhárom formájának megvannak a maga előnyei és hátrányai, de az egyiket kétségtelen előnyei különböztetik meg.

Ezek azok a szintetikus trigliceridek, amelyek a három legjobb formájának tekinthetők. Egyesítik a másik két forma pozitív tulajdonságait, beleértve a könnyű felszívódást, a magas EPA- és DHA-tartalmat, a további feldolgozás miatti alacsony szennyeződésszintet és a mellékhatások kisebb lehetőségét.

Természetesen az Omega 3 (halolaj) mindhárom formája olyan tápanyagot biztosít, amely pozitív hatással lesz szervezetére.

Omega 3 hiány

Az omega 3 zsírsavak hiánya a szervezetben az ezen anyagokban gazdag élelmiszerek rendszertelen fogyasztása esetén fordulhat elő.

Ez a testi és lelki egészségre egyaránt kihat. Az Omega 3 hiányában a bőr kiszárad, a körmök töredeznek, gyakoribbá válik a fáradtság és a kimerültség érzése, a haj töredezett lesz.

Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, mert sok más betegség is előidézheti ezeket a tüneteket.

Hol találhatunk Omega 3-at?

Manapság már nem olyan nehéz beszerezni a szükséges napi Omega 3 adagot. Ez történhet magas zsírsavtartalmú élelmiszerek, például hal, tenger gyümölcsei és különféle magvak fogyasztásával.

Egy másik lehetőség az Omega 3 étrend-kiegészítő bevitele, amely kiváló alternatíva a tenger gyümölcsei iránt érzékeny emberek számára.

Omega 3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek

Az omega 3 zsírsavak legjobb forrása a természetes forrás, például az élelmiszer. Rengeteg különféle élelmiszer létezik, amelyek gazdagok ezekben az anyagokban, amelyek ellátják a szervezetet a halolaj természetes formájával.

Mint már említettük, könnyen felszívódik a szervezetben, és számos pozitív hatással jár. Íme a nagy mennyiségű omega 3-at tartalmazó élelmiszerek :

  • A lazac körülbelül 4020 mg EPA-t és DHA-t tartalmaz adagonként.
  • A szardínia körülbelül 2200 mg EPA-t és DHA-t tartalmaz adagonként.
  • A chia mag körülbelül 4915 mg ALA-t tartalmaz adagonként.
  • A dió körülbelül 2540 mg ALA-t tartalmaz adagonként.
  • A lenmag adagonként körülbelül 2340 mg ALA-t tartalmaz.

Omega 3 (halolaj) étrend-kiegészítőként

A halolaj étrend-kiegészítőként is kapható a gyógyszerpiacon. Azok szedhetik, akik omega 3- hiányban szenvednek, vagy allergia vagy intolerancia miatt nem esznek benne gazdag ételeket.

Fontos, hogy kövessük a csomagoláson feltüntetett szedésére vonatkozó utasításokat, hogy ne lépjük túl a halolaj adagját.

Hogyan kell szedni az Omega 3 halolajat

Mindenkinek más mennyiségű Omega 3- ra van szüksége egészségi állapotától, korától, nemétől, anyagcseréjétől és étrendjétől függően.

A megengedett napi bevitel kb. 2,6 g, a minimális napi adag férfiaknál 1,6 g, nőknél kb. 1,1 g

Gyermekeknél a minimális értékek lényegesen alacsonyabbak – napi 0,5 g, megfelelő módszer az Omega 3 szedésére.

Célszerű ezeket a zsírsavakat természetes forrásokból, például különféle olajos halakból beszerezni. A halak, például a lazac fogyasztása hetente legalább kétszer elegendő a vér normál omega-3 szintjének fenntartásához.

A halolaj szájon át vagy helyileg is bevehető. Helyileg alkalmazva simává, puhává varázsolja a bőrt és javítja annak rugalmasságát.

Az omega 3 zsírsavaknak vannak mellékhatásai?

Jelentősen kevés mellékhatása van az omega 3 zsírsavaknak. Ezek általában nagy dózisok hosszan tartó alkalmazása után vagy allergiás betegeknél jelentkeznek.

A halolajat cukorbetegeknek vagy vérzésre hajlamos embereknek, terhes és szoptató nőknek is kerülniük kell. Íme a mellékhatások:

  • vérzés
  • vitamin toxicitás
  • magas méreganyagok bevitele, ha az olaj nem jó minőségű
  • emésztőrendszeri rendellenességek, például hányinger, hasmenés és gyomorfájdalom
  • a vérnyomás enyhe csökkenése.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ez által nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2022, Gold Center – Arany középút az egészséghez