Paradicsom kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A paradicsom egy népszerű és tápláló zöldség, amely számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ebben a cikkben bemutatjuk a paradicsom kalória és tápértékeiről szóló táblázatot, amely egy közepes méretű (kb. 100 gramm) paradicsomra vonatkozik.

A táblázatban a jelentősebb tápanyagok vannak felsorolva, és részletes információkat találhatsz az egyes tápanyagok mennyiségéről és az NRV% értékekről. Az NRV% (Napi Referencia Érték) azt mutatja meg, hogy az adott tápanyag milyen arányban fedezi a napi ajánlott bevitelt.

Az információk a USDA National Nutrient Database adatbázisából származnak, biztosítva a pontos és megbízható adatokat.

Paradicsom kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória18kcal1%
Fehérje0.9g2%
Zsír0.2g0%
Szénhidrát3.9g1%
Cukor2.6g%
Rost1.2g5%
Glikémiás index (GI)15
A-vitamin833IU17%
B1-vitamin0.04mg3%
B2-vitamin0.02mg1%
B3-vitamin0.6mg4%
B6-vitamin0.08mg5%
B12-vitamin0µg0%
C-vitamin13.7mg15%
Cink0.2mg1%
E-vitamin0.54mg4%
Folsav15.1µg4%
Foszfor24mg3%
Kálium237mg5%
Kálcium10mg1%
K-vitamin7.9µg7%
Magnézium11mg3%
Mangán0.1mg3%
Réz0.1mg5%
Vas0.3mg2%

A paradicsom egészségügyi előnyei

A paradicsom gazdag antioxidánsokban, mint a likopin, amely segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Emellett a magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert és javítja a bőr egészségét. A paradicsom rosttartalma elősegíti az emésztést és hozzájárul az egészséges bélműködéshez.

Hogyan válasszunk és tároljunk paradicsomot?

A legjobb paradicsomok élénk színűek, feszes héjúak és illatosak. Kerüljük a túl puha vagy sérült példányokat. A paradicsomot szobahőmérsékleten érdemes tárolni, hogy megőrizze ízét és tápanyagait, de ha már megérett, hűtőben is tárolható néhány napig.

A paradicsom kulináris felhasználása

A paradicsom rendkívül sokoldalú alapanyag, amely salátákhoz, szószokhoz, levesekhez és sült ételekhez is kiválóan használható. Nyersen fogyasztva frissítő hatású, míg főzve gazdag ízt ad az ételeknek. Paradicsomszószokat, püréket és pasztákat készíthetünk belőle, amelyek alapvető hozzávalói számos olasz ételnek.

A paradicsom története és eredete

A paradicsom eredetileg Dél-Amerikából származik, és az ősi aztékok és inkák is termesztették. Európába a spanyol hódítók hozták be a 16. században, ahol eleinte dísznövényként tartották. Idővel az európai konyhák alapvető zöldségévé vált, különösen a mediterrán térségben.

Paradicsomfajták

Számos paradicsomfajta létezik, mint például a koktélparadicsom, amely kicsi és édes, vagy a húsos marhahús paradicsom, amely nagy és lédús. A cseresznyeparadicsom apró és édes, ideális salátákhoz, míg a San Marzano fajta hosszúkás és sűrű húsú, tökéletes szószokhoz. Mindegyik fajta különleges ízvilágot és felhasználási módot kínál, így mindenki megtalálhatja a kedvencét.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez