Pilates – Mit kell tudni róla?

Szerző: Norbert

Ha olyan új edzési rutint keresel, amely megfelelő egyensúlyt biztosít a rugalmasság, az erő, az izomtónus között, és segítséget nyújt a testfájdalmak elűzésére, akkor lehet, hogy van egy olyan választás, amelybe könnyebb belekezdeni, mint gondolnád.

Noha a Pilates már közel 100 éve létezik, még mindig egyre nagyobb teret hódít az újonnan megtértek körében, és folyamatosan új híveket vesz fel. És jó oka van annak, hogy ez továbbra is népszerű edzésmód: működik.

Mi is az a pilates?

A Pilates lassú, gondosan eltervezett mozdulatok rendszere, melyek célja a test fő stabilizáló izmainak az erősítése és természetes rugalmasságuk fokozása.

A módszert a XX. század elején Joseph Pilates fejlesztette ki, s a hivatásos táncosok és sportolók már több, mint 80 éve használják.

A Pilates elsősorban az egyenletes terhelésen alapszik, ami segít a gerinc megóvásában és az izmok teljes átmozgatásában, ezért ideális módszer a csont-, és izomrendszer állapotának a javítására.

A tréning alapja a helyes testtartás – ennek hiányában nem hatékonyabb, mint bármely másik tréningprogram. Míg más edzésmódszerek – például az erősítés – egyes izmokra vagy testrészekre összpontosítanak, a Pilates holisztikusabb megközelítést alkalmaz – Joseph Pilates úgy jellemezte ezt, mint „az elme, a test, és a szellem teljes összehangolása”.

A gyakorlatok folyamatosan, meghatározott sorrendben követik egymást, annak megfelelően, ahogyan a szervezet mozgás közben működésbe hozza az izmokat és ízületeket.

Melyek a pilates előnyei?

A lassú, precíz mozdulatok egyenletes és kiegyensúlyozott módon erősítik és nyújtják az izmokat. A Pilates különösen nagy hangsúlyt fektet a hasra, a hátra és a medencére – vagyis a testet stabilizáló fő izomcsoportokra. Ez javítja a tartást, stabillá teszi a csípőt és a gerincet.

A gyakorlatok kíméletes, nyújtó mozdulatokból állnak, amelyek fokozzák a test hajlékonyságát, csökkentik az ízületek terhelését, és enyhítik a fájdalmakat, az izomlázat és a kimerültséget.

A nyújtó mozdulatok során létfontosságú tápanyagok kerülnek az izmokba és az ízületekbe, ami javítja az utóbbiak „kenését” is. A Pilates edzésen az alsó testrészt csak kismértékű mechanikai behatás éri, így minden életkorban gyakorolható, mivel nem tartalmaz lendítő és az ízületeket összepréselő mozdulatokat, azoknak is ajánlható, akik ízületi problémákkal vagy izomgyengeséggel küszködnek.

A Pilates alapelvei

  • Központosítás – A testünk középső részén lévő izomcsoportok (a has-, a far-, a belső comb- és az alsó hátizmok) alkotják a „központunkat”, tehát ez a rész minden mozdulatnak a kiindulópontja, s a gyakorlatok előtt itt összpontosul az energia.
  • Pontosság és ellenőrzés – Törekvés a gyakorlatok minél tökéletesebb végrehajtására. Mivel minden egyes mozdulatsor gondosan eltervezett, elengedhetetlen a gyakorlás, a kivitelezés folyamatos ellenőrzése.
  • Koncentráció – A tökéletes tartásokhoz összpontosítás, vizualizáció és izomtudatosság szükséges – „az elme irányítja a testet”.
  • Áramlás – Az egyes gyakorlatoknak kecsesen és természetesen –„energikus dinamikával” – kell egymásba átmenniük. Ez azon a tényen alapul, hogy testtartásunk is dinamikus, és állandóan alkalmazkodik, hogy ellensúlyozza a rá ható erőket.
  • Légzés – A mély, ütemes légzés elengedhetetlen az egyes gyakorlatok pontos megvalósításához és a folyamatos mozgások összehangolásához.

Ma már számos fitneszstúdióban szerveznek Pilates-csoportokat. Emellett egy sor kitűnő oktatókönyv, és rengetek videó is rendelkezésre áll az interneten.

A Pilatesnek van olyan változata, amelyben az oktató egy sor, szőnyegen végezhető gyakorlaton vezeti végig a csoport tagjait. Célja az erősítés, az izomtónus és a testtudat javítása.

A Pilates-gyakorlatoknál a hangsúly nem a mozdulatok mennyiségén, hanem a minőségén van. Ez azt jelenti, hogy a naponkénti edzés sem terheli túl sem a csontokat, sem az ízületeket.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez