Prolin – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert

A szervezetben lévő fehérjék 20 specifikus aminosav különböző kombinációiból állnak, amelyek közül kilencet „nélkülözhetetlennek” (esszenciálisnak) tekintenek. Ezt a kilenc aminosavat a szervezet önmagában nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni őket.

A prolin egy nem esszenciális /helyettesíthető/ aminosav, amely a kollagén termeléséhez szükséges. A prolin glutaminsavból szintetizálható.

Még nem teljesen tisztázott, de számos tanulmány eredményei azt mutatják, hogy különösen fontos az inak és ízületek számára, mint a kötőszövetet és csontokat építő és fenntartó kollagén jelentős volumenkomponense.

Feltételezhető, hogy a prolin minden szervezetben részt vesz az összes fehérje összetételében. A prolin az összes szerv támasztéka, és erősségük meghatározó tényezője.

A prolin jótékony hatásai

Mint kiderült, a prolin fő funkciója a kollagén termelése. Az aminosav segít megőrizni az izmok rugalmasságát és védi a bőrt az UV-sugarak káros hatásaitól.

Részt vesz az aszparagin és az aszparaginsav szintézisében, egyúttal támogatja a fehérjék felszívódását az egészséges sejtek létrehozásában a szervezetben.

A prolin előnyei nem korlátozódnak a szépség és a fiatalság megőrzésére. Kulcsszerepet játszik olyan súlyos betegségek kezelésében, mint a csontritkulás és a krónikus hátfájás.

Ugyanakkor a prolin azon képessége, hogy támogatja a fehérjék felszívódását, a sportolók és a komoly fizikai terhelésnek kitett emberek kedveltté teszik az izomtömeg elvesztésének megelőzése érdekében.

A legújabb tudományos bizonyítékok megerősítik, hogy a prolin a titin nevű rugalmas filamentum egyik fő alkotóeleme. A titinnek megvan az a tulajdonsága, hogy megnyúlik az aktív kontraktilis fehérjék zónáiban, és így feszültséget kelt az izmokban.

A következtetés az, hogy az izmok rugalmassága és nyújthatósága függ a rugószerű fehérje titin prolin tartalmától.

A prolin forrásai

A prolint húsból, tojásból és tejtermékekből, valamint a termelés alapját képező glutaminsav forrásaiból nyerhetjük.

A glutaminsav jó forrásai a barna rizs, hüvelyesek, gabonafélék, kenyér, teljes kiőrlésű tészta, szójaerjesztő alapú termékek.

Prolin bevitel

A sportolók prolint szednek táplálék- kiegészítők formájában, hogy megakadályozzák az izomvesztést. A prolin egy nem esszenciális aminosav, amelyet a szervezet képes előállítani, de táplálékból is beszerezhető.

A vegetáriánusoknak és az alacsony fehérjetartalmú étrendet folytatóknak étrend-kiegészítőként kell prolint szedniük. A prolint általában C-vitaminnal kombinálják a jobb eredmények érdekében.

Prolin hiány

A prolinhiány a glutaminsav elégtelen bevitelével jár. A prolin szintézisének csökkenése következtében számos kozmetikai és bőrgyógyászati ​​probléma lép fel, amelyek a bőr megereszkedésében, a haj megjelenésének romlásában, a törékeny körmökben nyilvánulnak meg.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez