A szervezetben lévő fehérjék 20 specifikus aminosav különböző kombinációiból állnak, amelyek közül kilencet „nélkülözhetetlennek” (esszenciálisnak) tekintenek. Ezt a kilenc aminosavat a szervezet önmagában nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni őket.
A prolin egy nem esszenciális /helyettesíthető/ aminosav, amely a kollagén termeléséhez szükséges. A prolin glutaminsavból szintetizálható.
Még nem teljesen tisztázott, de számos tanulmány eredményei azt mutatják, hogy különösen fontos az inak és ízületek számára, mint a kötőszövetet és csontokat építő és fenntartó kollagén jelentős volumenkomponense.
Feltételezhető, hogy a prolin minden szervezetben részt vesz az összes fehérje összetételében. A prolin az összes szerv támasztéka, és erősségük meghatározó tényezője.
A prolin jótékony hatásai
Mint kiderült, a prolin fő funkciója a kollagén termelése. Az aminosav segít megőrizni az izmok rugalmasságát és védi a bőrt az UV-sugarak káros hatásaitól.
Részt vesz az aszparagin és az aszparaginsav szintézisében, egyúttal támogatja a fehérjék felszívódását az egészséges sejtek létrehozásában a szervezetben.
A prolin előnyei nem korlátozódnak a szépség és a fiatalság megőrzésére. Kulcsszerepet játszik olyan súlyos betegségek kezelésében, mint a csontritkulás és a krónikus hátfájás.
Ugyanakkor a prolin azon képessége, hogy támogatja a fehérjék felszívódását, a sportolók és a komoly fizikai terhelésnek kitett emberek kedveltté teszik az izomtömeg elvesztésének megelőzése érdekében.
A legújabb tudományos bizonyítékok megerősítik, hogy a prolin a titin nevű rugalmas filamentum egyik fő alkotóeleme. A titinnek megvan az a tulajdonsága, hogy megnyúlik az aktív kontraktilis fehérjék zónáiban, és így feszültséget kelt az izmokban.
A következtetés az, hogy az izmok rugalmassága és nyújthatósága függ a rugószerű fehérje titin prolin tartalmától.
A prolin forrásai
A prolint húsból, tojásból és tejtermékekből, valamint a termelés alapját képező glutaminsav forrásaiból nyerhetjük.
A glutaminsav jó forrásai a barna rizs, hüvelyesek, gabonafélék, kenyér, teljes kiőrlésű tészta, szójaerjesztő alapú termékek.
Prolin bevitel
A sportolók prolint szednek táplálék- kiegészítők formájában, hogy megakadályozzák az izomvesztést. A prolin egy nem esszenciális aminosav, amelyet a szervezet képes előállítani, de táplálékból is beszerezhető.
A vegetáriánusoknak és az alacsony fehérjetartalmú étrendet folytatóknak étrend-kiegészítőként kell prolint szedniük. A prolint általában C-vitaminnal kombinálják a jobb eredmények érdekében.
Prolin hiány
A prolinhiány a glutaminsav elégtelen bevitelével jár. A prolin szintézisének csökkenése következtében számos kozmetikai és bőrgyógyászati probléma lép fel, amelyek a bőr megereszkedésében, a haj megjelenésének romlásában, a törékeny körmökben nyilvánulnak meg.