Rántott csirkemell kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A rántott csirkemell kalória- és tápértékeinek ismerete fontos lehet mindazok számára, akik egészségtudatosan szeretnének táplálkozni. Az alábbi táblázatban 100 grammra vetítve soroljuk fel a rántott csirkemell legfontosabb tápanyagait. A táblázatban csak a jelentősebb tápanyagokat tüntettük fel, hogy átláthatóbb legyen.

Az NRV% érték (Napi Referencia Érték) azt mutatja, hogy az adott tápanyag mekkora hányada fedezi a napi ajánlott bevitelnek.

Az információk a legfrissebb táplálkozástudományi adatbázisokból származnak, biztosítva a pontos és megbízható adatokat.

Rántott csirkemell kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória220kcal
Fehérje28g56%
Zsír11g16%
Szénhidrát9g3%
Cukor1g1%
Rost0.5g2%
GI35
A-vitamin30µg3%
B1-vitamin0.07mg6%
B2-vitamin0.1mg7%
B3-vitamin8mg50%
B5-vitamin1mg20%
B6-vitamin0.5mg38%
B12-vitamin0.5µg20%
C-vitamin0mg0%
D-vitamin0.1µg1%
E-vitamin0.5mg4%
K-vitamin2µg2%
Kalcium15mg1%
Vas0.8mg6%
Magnézium25mg6%
Foszfor200mg29%
Kálium300mg9%
Nátrium400mg17%
Cink1mg10%

A rántott csirkemell előnyei és hátrányai

A rántott csirkemell népszerű étel, mert gyorsan elkészíthető és magas fehérjetartalma miatt sokak kedvence. Előnye, hogy viszonylag alacsony a szénhidráttartalma, ami kedvező lehet diétázók számára. Hátránya viszont, hogy az olajban sütés növeli a zsír- és kalóriatartalmat, így mértékkel fogyasztva javasolt.

Milyen diétákhoz ajánlott?

A rántott csirkemell több diétába is beilleszthető, például a 160 grammos szénhidrátdiétába és a Zóna diétába. Ezek az étrendek a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre helyezik a hangsúlyt, így a csirkemell ideális választás lehet. Az IIFYM diéta is jól kombinálható vele, mivel a makrotápanyagok megfelelő arányára fókuszál.

Tápanyagok jelentősége

A táblázatban felsorolt tápanyagok között kiemelten fontos a fehérje, amely segíti az izomépítést és a regenerálódást. A vitaminok és ásványi anyagok, mint a B-vitaminok, vas és cink, hozzájárulnak az általános egészség megőrzéséhez. Az NRV% érték pedig segít megérteni, hogy az adott tápanyag milyen arányban fedezi a napi szükségletet.

Érdekességek a csirkemellel kapcsolatban

A rántott csirkemell az 1900-as évek elején vált népszerűvé Európában, majd az egész világon elterjedt. Különféle fűszerezési módok és elkészítési technikák teszik változatossá, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. Az egészségtudatos változatok esetében az olajban sütés helyett az air fryer használata ajánlott, ami csökkenti a zsírtartalmat.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez