A rántott csirkemell kalória- és tápértékeinek ismerete fontos lehet mindazok számára, akik egészségtudatosan szeretnének táplálkozni. Az alábbi táblázatban 100 grammra vetítve soroljuk fel a rántott csirkemell legfontosabb tápanyagait. A táblázatban csak a jelentősebb tápanyagokat tüntettük fel, hogy átláthatóbb legyen.
Az NRV% érték (Napi Referencia Érték) azt mutatja, hogy az adott tápanyag mekkora hányada fedezi a napi ajánlott bevitelnek.
Az információk a legfrissebb táplálkozástudományi adatbázisokból származnak, biztosítva a pontos és megbízható adatokat.
Rántott csirkemell kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 220 | kcal | – |
Fehérje | 28 | g | 56% |
Zsír | 11 | g | 16% |
Szénhidrát | 9 | g | 3% |
Cukor | 1 | g | 1% |
Rost | 0.5 | g | 2% |
GI | 35 | – | – |
A-vitamin | 30 | µg | 3% |
B1-vitamin | 0.07 | mg | 6% |
B2-vitamin | 0.1 | mg | 7% |
B3-vitamin | 8 | mg | 50% |
B5-vitamin | 1 | mg | 20% |
B6-vitamin | 0.5 | mg | 38% |
B12-vitamin | 0.5 | µg | 20% |
C-vitamin | 0 | mg | 0% |
D-vitamin | 0.1 | µg | 1% |
E-vitamin | 0.5 | mg | 4% |
K-vitamin | 2 | µg | 2% |
Kalcium | 15 | mg | 1% |
Vas | 0.8 | mg | 6% |
Magnézium | 25 | mg | 6% |
Foszfor | 200 | mg | 29% |
Kálium | 300 | mg | 9% |
Nátrium | 400 | mg | 17% |
Cink | 1 | mg | 10% |
A rántott csirkemell előnyei és hátrányai
A rántott csirkemell népszerű étel, mert gyorsan elkészíthető és magas fehérjetartalma miatt sokak kedvence. Előnye, hogy viszonylag alacsony a szénhidráttartalma, ami kedvező lehet diétázók számára. Hátránya viszont, hogy az olajban sütés növeli a zsír- és kalóriatartalmat, így mértékkel fogyasztva javasolt.
Milyen diétákhoz ajánlott?
A rántott csirkemell több diétába is beilleszthető, például a 160 grammos szénhidrátdiétába és a Zóna diétába. Ezek az étrendek a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre helyezik a hangsúlyt, így a csirkemell ideális választás lehet. Az IIFYM diéta is jól kombinálható vele, mivel a makrotápanyagok megfelelő arányára fókuszál.
Tápanyagok jelentősége
A táblázatban felsorolt tápanyagok között kiemelten fontos a fehérje, amely segíti az izomépítést és a regenerálódást. A vitaminok és ásványi anyagok, mint a B-vitaminok, vas és cink, hozzájárulnak az általános egészség megőrzéséhez. Az NRV% érték pedig segít megérteni, hogy az adott tápanyag milyen arányban fedezi a napi szükségletet.
Érdekességek a csirkemellel kapcsolatban
A rántott csirkemell az 1900-as évek elején vált népszerűvé Európában, majd az egész világon elterjedt. Különféle fűszerezési módok és elkészítési technikák teszik változatossá, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. Az egészségtudatos változatok esetében az olajban sütés helyett az air fryer használata ajánlott, ami csökkenti a zsírtartalmat.