A rántott sajt kalória- és tápanyagtartalma sokakat érdekel, hiszen ez az étel a magyar konyha egyik kedvence. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük 100 gramm rántott sajt legfontosabb tápértékeit, hogy segítsünk eligazodni a számok között. Csak a jelentősebb tápanyagokat tüntettük fel, mint például a kalóriát, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, valamint a vitaminokat és ásványi anyagokat. Az NRV% (Nutrient Reference Value) az adott tápanyag felnőttek számára ajánlott napi bevitelének százalékos arányát mutatja.
Fontos megjegyezni, hogy a táblázatban szereplő értékek az alábbi recept alapján készült rántott sajt elkészítésére vonatkoznak. A pontos tápértékek a felhasznált alapanyagoktól és az elkészítés módjától függően változhatnak.
Rántott sajt recept
- Hozzávalók:
- 4 szelet (kb. 40 dkg) trappista sajt
- 3 db tojás
- 5 dkg liszt
- 1 bögre zsemlemorzsa
- 1 dl olaj a sütéshez
- Elkészítés:
- A sajtot lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
- Forró olajban aranybarnára sütjük.
- Papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felitassuk.
- Köretként sült krumplival vagy salátával tálaljuk.
Ez a recept adta az alapot a táblázat elkészítéséhez, hogy pontos képet kaphassunk a rántott sajt tápanyagtartalmáról.
Rántott sajt kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 400 | kcal | – |
Fehérje | 22 | g | – |
Zsír | 28 | g | – |
Szénhidrát | 13 | g | – |
Cukor | 0 | g | – |
Rost | 0 | g | – |
Glikémiás Index | – | – | – |
A-vitamin | 200 | µg | 25% |
B1-vitamin | 0.1 | mg | 9% |
B2-vitamin | 0.3 | mg | 21% |
B3-vitamin | 0.2 | mg | 1% |
B5-vitamin | 0.5 | mg | 8% |
B6-vitamin | 0.1 | mg | 7% |
B8-vitamin | 15 | mg | 3% |
B9-vitamin | 18 | µg | 5% |
B12-vitamin | 1.5 | µg | 63% |
C-vitamin | 0 | mg | 0% |
D-vitamin | 0.5 | µg | 10% |
E-vitamin | 0.2 | mg | 2% |
K-vitamin | 2.4 | µg | 3% |
Kalcium | 650 | mg | 81% |
Vas | 0.4 | mg | 3% |
Magnézium | 20 | mg | 5% |
Foszfor | 400 | mg | 57% |
Kálium | 150 | mg | 3% |
Nátrium | 600 | mg | 30% |
Cink | 3 | mg | 30% |
Mennyi rántott sajt fogyasztása ajánlott egy nap?
Bár a rántott sajt finom és népszerű étel, mértékkel érdemes fogyasztani. Egy átlagos felnőtt számára 100-150 gramm elfogyasztása egy-egy étkezés során még beleférhet a kiegyensúlyozott étrendbe, különösen, ha könnyebb körettel, például salátával vagy párolt zöldségekkel tálaljuk. A magas zsír- és kalóriatartalma miatt nem ajánlott minden nap fogyasztani, de heti egyszer-kétszer, megfelelő adagokban élvezhetjük. Fontos figyelni arra, hogy az étkezések többi része alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú legyen.
Egészségesebb alternatívák és elkészítési tippek
Ha szeretnénk csökkenteni a rántott sajt kalória- és zsírtartalmát, készíthetjük sütőben is, olaj nélkül. A sajtot ugyanúgy panírozzuk, mint a hagyományos változatnál, de a sütőben való elkészítés során kevesebb zsiradékot használunk. Emellett választhatunk alacsonyabb zsírtartalmú sajtfajtát, például light trappistát, amely kevésbé terheli meg a szervezetünket. A zsemlemorzsát helyettesíthetjük teljes kiőrlésű morzsával vagy zabliszttel is, hogy az étel rosttartalma magasabb legyen.
Milyen étrendekbe illeszthető be a rántott sajt?
A rántott sajt jól illeszkedhet olyan étrendekbe, ahol a fehérjebevitelre helyezik a hangsúlyt, például a vegetáriánus étrendbe, hiszen húsmentes alternatívát nyújt. Ugyanakkor magas zsír- és kalóriatartalma miatt nem igazán ajánlott fogyókúrás diétákban, hacsak nem egészítjük ki zöldségekkel és minimalizáljuk a hozzáadott olaj mennyiségét. A kiegyensúlyozott mediterrán étrend részeként is fogyasztható, különösen, ha friss zöldségekkel és olívaolajjal készült salátával párosítjuk.
Érdekességek a rántott sajtról
A rántott sajt története nem teljesen tisztázott, de valószínűleg Közép-Európában vált népszerűvé. Magyarországon a 20. század második felében terjedt el, amikor egyszerű és gyorsan elkészíthető fogásként került be az éttermek kínálatába. A világ más részein is találkozhatunk különböző változataival: például Olaszországban mozzarella stick formában, míg Franciaországban camembert sajtot is rántanak. Érdekesség, hogy a modern étkezési trendek miatt ma már léteznek vegán rántott sajt alternatívák is, amelyek növényi alapú sajtokból készülnek.