Rántott sajt kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A rántott sajt kalória- és tápanyagtartalma sokakat érdekel, hiszen ez az étel a magyar konyha egyik kedvence. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük 100 gramm rántott sajt legfontosabb tápértékeit, hogy segítsünk eligazodni a számok között. Csak a jelentősebb tápanyagokat tüntettük fel, mint például a kalóriát, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, valamint a vitaminokat és ásványi anyagokat. Az NRV% (Nutrient Reference Value) az adott tápanyag felnőttek számára ajánlott napi bevitelének százalékos arányát mutatja.

Fontos megjegyezni, hogy a táblázatban szereplő értékek az alábbi recept alapján készült rántott sajt elkészítésére vonatkoznak. A pontos tápértékek a felhasznált alapanyagoktól és az elkészítés módjától függően változhatnak.

Rántott sajt recept

  • Hozzávalók:
    • 4 szelet (kb. 40 dkg) trappista sajt
    • 3 db tojás
    • 5 dkg liszt
    • 1 bögre zsemlemorzsa
    • 1 dl olaj a sütéshez
  • Elkészítés:
    1. A sajtot lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
    2. Forró olajban aranybarnára sütjük.
    3. Papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felitassuk.
    4. Köretként sült krumplival vagy salátával tálaljuk.

Ez a recept adta az alapot a táblázat elkészítéséhez, hogy pontos képet kaphassunk a rántott sajt tápanyagtartalmáról.

Rántott sajt kalória és tápérték táblázat

Rántott Sajt Tápérték
Tápanyag Mennyiség Egység NRV%
Kalória 400 kcal
Fehérje 22 g
Zsír 28 g
Szénhidrát 13 g
Cukor 0 g
Rost 0 g
Glikémiás Index
A-vitamin 200 µg 25%
B1-vitamin 0.1 mg 9%
B2-vitamin 0.3 mg 21%
B3-vitamin 0.2 mg 1%
B5-vitamin 0.5 mg 8%
B6-vitamin 0.1 mg 7%
B8-vitamin 15 mg 3%
B9-vitamin 18 µg 5%
B12-vitamin 1.5 µg 63%
C-vitamin 0 mg 0%
D-vitamin 0.5 µg 10%
E-vitamin 0.2 mg 2%
K-vitamin 2.4 µg 3%
Kalcium 650 mg 81%
Vas 0.4 mg 3%
Magnézium 20 mg 5%
Foszfor 400 mg 57%
Kálium 150 mg 3%
Nátrium 600 mg 30%
Cink 3 mg 30%

Mennyi rántott sajt fogyasztása ajánlott egy nap?

Bár a rántott sajt finom és népszerű étel, mértékkel érdemes fogyasztani. Egy átlagos felnőtt számára 100-150 gramm elfogyasztása egy-egy étkezés során még beleférhet a kiegyensúlyozott étrendbe, különösen, ha könnyebb körettel, például salátával vagy párolt zöldségekkel tálaljuk. A magas zsír- és kalóriatartalma miatt nem ajánlott minden nap fogyasztani, de heti egyszer-kétszer, megfelelő adagokban élvezhetjük. Fontos figyelni arra, hogy az étkezések többi része alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú legyen.

Egészségesebb alternatívák és elkészítési tippek

Ha szeretnénk csökkenteni a rántott sajt kalória- és zsírtartalmát, készíthetjük sütőben is, olaj nélkül. A sajtot ugyanúgy panírozzuk, mint a hagyományos változatnál, de a sütőben való elkészítés során kevesebb zsiradékot használunk. Emellett választhatunk alacsonyabb zsírtartalmú sajtfajtát, például light trappistát, amely kevésbé terheli meg a szervezetünket. A zsemlemorzsát helyettesíthetjük teljes kiőrlésű morzsával vagy zabliszttel is, hogy az étel rosttartalma magasabb legyen.

Milyen étrendekbe illeszthető be a rántott sajt?

A rántott sajt jól illeszkedhet olyan étrendekbe, ahol a fehérjebevitelre helyezik a hangsúlyt, például a vegetáriánus étrendbe, hiszen húsmentes alternatívát nyújt. Ugyanakkor magas zsír- és kalóriatartalma miatt nem igazán ajánlott fogyókúrás diétákban, hacsak nem egészítjük ki zöldségekkel és minimalizáljuk a hozzáadott olaj mennyiségét. A kiegyensúlyozott mediterrán étrend részeként is fogyasztható, különösen, ha friss zöldségekkel és olívaolajjal készült salátával párosítjuk.

Érdekességek a rántott sajtról

A rántott sajt története nem teljesen tisztázott, de valószínűleg Közép-Európában vált népszerűvé. Magyarországon a 20. század második felében terjedt el, amikor egyszerű és gyorsan elkészíthető fogásként került be az éttermek kínálatába. A világ más részein is találkozhatunk különböző változataival: például Olaszországban mozzarella stick formában, míg Franciaországban camembert sajtot is rántanak. Érdekesség, hogy a modern étkezési trendek miatt ma már léteznek vegán rántott sajt alternatívák is, amelyek növényi alapú sajtokból készülnek.

Írd meg észrevételed!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2025, Gold Center – Arany középút az egészséghez