Mi az a resveratrol és mire jó?

Szerző: Norbert

A resveratrol a szőlőhéjban található természetes vegyület, de mivel ennek a gyümölcsnek a héjából csak kis mennyiséget lehet kivonni, kémiai és biotechnológiai szintézissel nyerik ki.

Az elmúlt néhány évben a resveratrol hatalmas sikert aratott a piacon, és nagyszerű kiegészítője az egészséges életnek. Bizonyítottan antioxidáns hatású, nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, és számos szabad gyököt is képes megállítani, amelyek fő feladata a sejtek károsítása.

Mi is az a Resveratrol?

A Resveratrol egy növényi vegyület, amely antioxidánsként működik. A legjobb élelmiszerforrások közé tartozik a vörösbor, a szőlő, néhány bogyós gyümölcs és a földimogyoró.

Ez a vegyület leginkább a szőlő és a bogyók héjában és magjában koncentrálódik. A szőlő ezen részei a vörösbor erjesztésében vesznek részt, ezért különösen magas a resveratrol koncentrációja.

A resveratrollal kapcsolatos kutatások nagy részét azonban állatokon és kémcsöveken végezték nagy mennyiségű vegyület felhasználásával.

Az embereken végzett korlátozott kutatások közül a legtöbb a vegyület kiegészítő formáira összpontosított, nagyobb koncentrációban, mint amennyit az ember táplálékkal kaphat.

A resveratrol jótékony hatásai

  • A resveratrol legismertebb hatása az antioxidáns hatás. Az anyagról megállapították, hogy erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és elnyomja az oxidáció és a gyulladás számos markerét.
  • Pozitív és jelentős hatással van a véráramlás javítására. Közvetlen kapcsolat van a véráramlás és a borfogyasztás között. 500 mg bevétele közvetlenül javítja az agy véráramlását.
  • Jelentősen csökkenti a vérnyomást, de csak magas vérnyomásban szenvedőknél. Nem világos, hogy milyen hatással van az egészséges egyénekre.
  • Pozitív hatással van a szénhidrát-anyagcsere egyes markereire. Csökkenti a vércukorszintet, valamint az inzulinszintet metabolikus szindrómában szenvedőknél. A túlsúlyos embereken és az anyagcsere-problémákon végzett több tanulmány kimutatta, hogy a resveratrol jelentősen javíthatja az inzulinérzékenységet olyan adagokban, amelyek könnyen beszerezhetők élelmiszerből.
  • Csökkenti a májenzimek szintjét és védi a májszövetet, de különösen metabolikus szindrómában szenvedőknél.
  • Szívvédő tulajdonságok a szívbetegség fokozott kockázatának kitett embereknél. Megfigyelték továbbá a „rossz” koleszterin és a trigliceridek szintjének szerény csökkenését.
  • Segít a pattanások kezelésében, de csak akkor, ha kozmetikumként használják. Szájon át bevéve nincs hatása.

A resveratrol mellékhatásai és ellenjavallatai

  • A resveratrol-kiegészítőket alkalmazó vizsgálatokban nem tártak fel jelentős kockázatot. Úgy tűnik, az egészséges emberek jól tolerálják őket.
  • Azonban meg kell jegyezni, hogy nincs elég meggyőző ajánlás arra vonatkozóan, hogy mennyi resveratrolt kell bevennie egy személynek az egészségügyi előnyök érdekében.
  • Van néhány figyelmeztetés, különösen azzal kapcsolatban, hogy a resveratrol hogyan léphet kölcsönhatásba más gyógyszerekkel. Ha jelenleg gyógyszert szedünk, érdemes lehet orvoshoz fordulni, mielőtt kipróbálnánk a resveratrol-t.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez