Retek kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A retek kalória- és tápértékeiről készült táblázatunk 100 grammra vetítve mutatja be ennek az egészséges zöldségnek a jelentősebb tápanyagait. Az NRV% (napi ajánlott bevitel) jelzi, hogy a retekben található tápanyagok mennyiben járulnak hozzá a napi szükségleteinkhez.

Az adatok a USDA National Nutrient Database for Standard Reference alapján kerültek összegyűjtésre. Tekintsük át részletesen, milyen fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a retek, és mennyire támogatják ezek a tápanyagok az egészségünket.

Retek kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória16kcal
Fehérje0.68g1%
Zsír0.1g0%
Szénhidrát3.4g1%
Cukor1.86g
Rost1.6g6%
GI32
B1-vitamin0.012mg1%
B2-vitamin0.039mg3%
B3-vitamin0.254mg2%
B5-vitamin0.165mg3%
B6-vitamin0.071mg5%
B9-vitamin25µg6%
C-vitamin14.8mg16%
E-vitamin0mg0%
K-vitamin1.3µg1%
Kálcium25mg2%
Vas0.34mg2%
Magnézium10mg2%
Foszfor20mg3%
Kálium233mg7%
Nátrium39mg2%
Cink0.28mg3%

A retek tápértékei és egészségügyi előnyei

Táplálkozási értékek

A retek alacsony kalóriatartalmú, mindössze 16 kcal van 100 grammban. Ezen kívül 0.68 g fehérjét, 0.1 g zsírt és 3.4 g szénhidrátot tartalmaz. Gazdag rostokban (1.6 g), amelyek elősegítik az emésztést, valamint alacsony a glikémiás indexe (GI 32), ami segít a vércukorszint stabilan tartásában.

Vitaminok és ásványi anyagok

A retek jelentős mennyiségű C-vitamint (14.8 mg) tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert. Ezen kívül B-vitaminokat (B1, B2, B3, B5, B6, B9), K-vitamint és ásványi anyagokat, mint a kálium (233 mg), kalcium (25 mg), és vas (0.34 mg) is tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

Ajánlott napi fogyasztás

A retekből naponta egy maroknyi mennyiség, körülbelül 100-150 gramm, ideális a kiegyensúlyozott étrend részeként. Ez a mennyiség biztosítja a szervezet számára szükséges rostokat és vitaminokat anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be.

Érdekességek

A retek az egyik legősibb termesztett növény, amely már az ókori Egyiptomban is népszerű volt. Különböző fajtái, mint például a fekete retek, különböző ízekkel és tápanyag-tartalommal rendelkeznek. Gyakran használják természetes gyógymódként emésztési problémák kezelésére.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez