6 saját testsúlyos edzés ötlet otthonra

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A saját testsúlyos edzés minden edző edzéstervének ajánlott része, függetlenül attól, hogy a cél az izomtömeg növelése vagy annak felépítése és fenntartása.

Ezek a leggyorsabb és legegyszerűbb módjai annak, hogy a kardió– és az erőnléti edzést egyben kombináljuk. Ráadásul a legtöbb gyakorlat a test több izomcsoportját célozza meg, ami segít a zsírégetésben és a gyorsabb izomépítésben.

Sokan nincsenek tisztában a saját testsúlyos edzés előnyeivel. Mert a legtöbb dolog, amit bevezetnek nekünk az edzőtermekben, az az, hogy nagy súlyt emeljünk, és próbáljuk feszegetni a határainkat.

Bár ezek hasznosak, néha nemkívánatos helyzetekhez vezethetnek.

Cikkünkben bemutatjuk a legjobb gyakorlatokat, amelyekkel fejleszthetjük magunkat és megőrizhetjük erőnlétünket.

A saját testsúlyos edzés gyakorlatok előnyei

A testsúlyos gyakorlatok a funkcionális edzéscsoportba tartoznak, nevezhetjük street workoutnak vagy calisthenic edzésnek is.

A saját testsúlyos edzés olyan mozdulatok kombinációjából áll, amelyek erőt és hajlékonyságot igényelnek, mint például lökés, ugrás, húzás, emelés, dobás és lépés.

A saját testsúlyos edzés előnyei a következők:

 • Alkalmazható nyílt vagy zárt területeken: anélkül, hogy edzőterembe járnánk, szabadon edzhetünk otthon, a parkban vagy a kertben anélkül, hogy bármilyen sporteszközt kellene használni.
 • Javítja a koordinációt: például, ha egy futót veszünk figyelembe, az a tény, hogy a futó megerősítette az izmait, és rendszeresen végez testsúlyos gyakorlatokat, például kitöréseket és guggolásokat, mozgékonyabbá és tartósabbá teszi.
 • Erősíti az izmokat: Az izom- és idegkapcsolat a legmagasabb szinten biztosított.
 • A saját testsúlyos edzésprogram minimalizálja a sérülések kockázatát és kevésbé terheli az ízületeket.
 • Lehetővé teszi, hogy más sportágakban is hatékonyabbak legyünk. Az erősebb izmoknak köszönhetően gyorsabban futhatsz, mozgékonyabb lehetsz és több erőt alkalmazhatsz.
 • Ideálisabb programok azok számára, akik még csak most kezdik a testmozgást, mint az alacsony súlyú edzés. Rövid időn belül elérheti a kívánt eredményt az egyes sorozatokban rendszeresen végzett testsúlyos edzésprogramnak köszönhetően.
 • Csökkenti számos egészségügyi probléma hatását.

Néhány tipp az otthoni saját testsúlyos edzéshez

1. Fekvőtámasz

A fekvőtámasznak számtalan jótékony hatása van. Nemcsak a mellkason, a vállakon és a tricepszen segít, hanem tökéletes kombinációt alkot a törzs és a hát számára.

A fekvőtámasz, amelynek több száz különböző változatát kipróbálhatod, az egyik legjobb edzés gyakorlat, amit testsúlyoddal végezhetsz.

Fekvőtámasz
Forrás: pulsefit.bg

2. Guggolás

A guggolás az egyik legfontosabb mozgás, amely egyszerre védi a bokádat, a csípődet és a gerincet, és nagy előnyökkel jár a fejlődésük szempontjából.

Guggolás
Forrás: pulsefit.bg

3. Húzódzkodás

A húzódzkodás, az egyik legjobb tömegmozgás a hátnak, szintén a sokoldalú mozgások közé tartozik. A felhúzások, amelyeket eleinte nehéznek találhatsz, idővel nagyban hozzájárulnak a fejlődésedhez és állapotodhoz.

Abban az esetben, ha nehézségeid vannak, folytathatod a húzódzkodást kötél vagy doboz segítségével.

Húzódzkodás
Forrás: boxrox.com

4. Súlyzós kitörés

Ha most kezdted el a súlyzós edzést, a láb- és csípőizmok fejlesztésének legrövidebb és legélvezetesebb módja a „kitörés” mozgás lehet.

Ez a mozdulat, amelyet súlyzókkal vagy vizespalackokkal a kézben végezhetünk, segíti a hát- és hasizmok, valamint a láb- és csípőizmok megdolgoztatását.

A kitörési mozgásnak számos változata létezik. Miközben növeljük a súlyzós edzés nehézségeit, egy pillantást vethetünk a kitörési mozgások típusaira is.

Súlyzós kitörés
Forrás: pulsefit.bg

5. Plank

Egy másik gyakorlat, amelyet gyakran hallani fogsz a testsúlyos edzés során, a plank. Bár a plank messziről nagyon könnyűnek tűnhet, elsőre egy kis kihívás lesz.

Ennek a mozgásnak a legjobb része, amelyet saját testsúllyal fogsz megdolgozni, megdolgoztatja az összes törzsizmot, különösen a hasizmokat.

A plank (push-up) pozícióban végzett rendszeres munka eredményeként a kar- és lábizmokban a hasizmokkal egyenes arányban erősödés és feszülés lesz látható.

Plank
Forrás: marca.com

6. Felülés

Mindenki lapos hasra vágyik, éppen ezért a legismertebb testúlyos edzés a felülés. Az alsó testrésznek mozdulatlannak kell lennie a felülős mozgás végrehajtása közben, amely gyakran a napi gyakorlatok közé tartozik.

Ez a gyakorlat, amely testhelyzettől függően változik, erősíti az elülső, oldalsó és alsó hasizmokat. Ha a felülő gyakorlatot rendszeresen és megfelelő testhelyzetben végezzük, az erősíti a hasizmokat a deréktájban és védi a gerincet.

A saját testsúllyal végzett gyakorlatok eredményessége a helyes végrehajtáson kívül a helyes kombinációjuktól, a sorozatok és ismétlésszámok fokozatos növelésétől is függ.

Felülés
Forrás: pulsefit.bg

További kapcsolódó edzés típus ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több edzés típusra, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

 • Aerob edzés: Az edzés során a test anyagcsere-folyamatait és a szív- és érrendszert stimulálják, ami javítja a teljesítményt és az egészséget.
 • HIIT vagy intervall edzés: Egy intenzív, szakaszos edzésmódszer, amely rövid, intenzív erőfeszítéseket és szüneteket használ a test maximális terhelésének eléréséhez.
 • Spinning edzés: A spinning edzés egy intervallumos kerékpározási forma, amely segít az erő és az állóképesség fejlesztésében.
 • Tabata edzés: Az edzés során 20 másodpercig teljes erőbedobással végzünk egy gyakorlatot, majd 10 másodperc pihenő következik.
 • Trx edzés: A TRX edzés a stabilizációs izmokat erősíti, javítja az egyensúlyt, növeli az erőt és a koordinációt.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez