Sárgabarack kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Cikkünkben a sárgabarack kalória és tápértékeiről nyújtunk részletes információkat, amelyek 100 grammra vonatkoznak. A táblázatban csak a jelentősebb tápanyagokat soroltuk fel, hogy könnyen áttekinthető legyen.

Az NRV% érték (Napi Referencia Beviteli érték) azt jelzi, hogy az adott tápanyag mennyisége milyen arányban fedezi a felnőttek számára ajánlott napi beviteli értéket.

Az információk a legfrissebb táplálkozástudományi forrásokból származnak, így biztosítva a pontosságot és megbízhatóságot. Reméljük, hogy ez a cikk segít eligazodni a sárgabarack tápértékeiben és annak egészségügyi előnyeiben.

Sárgabarack kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória48kcal2%
Fehérje1.4g3%
Zsír0.4g1%
Szénhidrát11.1g4%
Cukor9.2g10%
Rost2.0g8%
GI34
A-vitamin1926IU39%
B1-vitamin0.03mg2%
B2-vitamin0.04mg2%
B3-vitamin0.6mg3%
B5-vitamin0.24mg5%
B6-vitamin0.054mg3%
B9-vitamin9µg2%
C-vitamin10mg17%
E-vitamin0.89mg4%
K-vitamin3.3µg4%
Kálium259mg7%
Magnézium10mg2%
Vas0.39mg2%
Foszfor23mg2%
Cink0.2mg2%

Sárgabarack a diétákban

A sárgabarack ideális gyümölcs lehet számos diétához. Kiválóan illik a 160 grammos szénhidrátdiétába, mivel alacsony kalóriatartalma és mérsékelt szénhidráttartalma miatt könnyen beilleszthető az étrendbe. Emellett a gyümölcs diéta során is remek választás, mivel természetes cukortartalma kielégítheti az édesség utáni vágyat. A nyersétel-diétában is népszerű, hiszen feldolgozatlan formában fogyasztva megőrzi a tápanyagok teljes spektrumát.

Érdekességek a sárgabarackról

A sárgabarack nemcsak finom és tápláló, hanem történelmi érdekességekkel is rendelkezik. Eredetileg Kínából származik, és több mint 4000 éve termesztik. Az ókori Rómában is kedvelték, ahol „armeniaca” néven ismerték. Emellett a sárgabarack magjából készült olajat széles körben használják a kozmetikai iparban bőr- és hajápolásra.

Táplálkozási előnyök

A sárgabarack gazdag A-vitaminban, amely elengedhetetlen a jó látáshoz és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, amely antioxidáns tulajdonságokkal bír, és segíti a kollagén termelést a bőrben. A káliumtartalma hozzájárul a szív- és érrendszeri egészség fenntartásához, míg a rosttartalma elősegíti az emésztőrendszer megfelelő működését.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez