A sárgarépa kalória- és tápértékének ismerete fontos lehet mindazok számára, akik figyelemmel kísérik az étrendjüket. Ebben a cikkben bemutatjuk a sárgarépa 100 grammra vetített kalória- és tápértékeit, kiemelve a legjelentősebb tápanyagokat. A táblázatunk tartalmazza a kalória, fehérje, zsír, szénhidrát, cukor, rost és a glikémiás index értékeit, valamint a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét.
Az NRV% (Napi Referencia Érték) azt mutatja meg, hogy az adott tápanyag milyen arányban fedezi a felnőttek napi ajánlott bevitelét. Az információk a USDA (United States Department of Agriculture) adatbázisából származnak.
Sárgarépa kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 41 | kcal | 2% |
Fehérje | 0.9 | g | 2% |
Zsír | 0.2 | g | 0% |
Szénhidrát | 9.6 | g | 4% |
Cukor | 4.7 | g | – |
Rost | 2.8 | g | 11% |
Glikémiás Index | 16 | – | |
A-vitamin | 835 | µg | 93% |
B1-vitamin | 0.066 | mg | 6% |
B2-vitamin | 0.058 | mg | 4% |
B3-vitamin | 0.983 | mg | 6% |
B5-vitamin | 0.273 | mg | 5% |
B6-vitamin | 0.138 | mg | 10% |
C-vitamin | 5.9 | mg | 7% |
E-vitamin | 0.66 | mg | 6% |
K-vitamin | 13.2 | µg | 11% |
Kalcium | 33 | mg | 3% |
Vas | 0.3 | mg | 2% |
Magnézium | 12 | mg | 3% |
Foszfor | 35 | mg | 5% |
Kálium | 320 | mg | 9% |
Nátrium | 69 | mg | 5% |
Cink | 0.24 | mg | 2% |
A sárgarépa jótékony hatásai
A sárgarépa nemcsak alacsony kalóriatartalmú, hanem gazdag A-vitaminban is, amely hozzájárul a látás egészségéhez. Ezen kívül a benne található rostok elősegítik az emésztést és támogatják a bélrendszer megfelelő működését. A sárgarépa antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek segíthetnek a szabad gyökök káros hatásainak csökkentésében.
Fogyasztási tippek és ötletek
A sárgarépa rendkívül sokoldalú zöldség, amely nyersen és főzve is fogyasztható. Salátákban, levesekben, főzelékekben és smoothiekban is kiválóan használható. Akár nassolnivalóként is megállja a helyét, ha egészséges és kalóriaszegény alternatívát keresünk.
Tárolási tanácsok
A frissesség megőrzése érdekében a sárgarépát érdemes hűtőben tárolni, lehetőleg nedves papírtörlőbe csomagolva. Így elkerülhetjük a kiszáradást és tovább élvezhetjük a zöldség ízét és tápanyagait. Emellett fontos, hogy a sárgarépát ne tároljuk etilén-termelő gyümölcsök, például alma vagy banán közelében, mivel ezek gyorsíthatják a sárgarépa öregedését.
A sárgarépa szerepe az egészséges étrendben
A sárgarépa beillesztése a mindennapi étrendbe hozzájárulhat a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt ideális választás fogyókúrázóknak és egészségtudatos embereknek egyaránt. Rendszeres fogyasztása segíthet a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel fenntartásában.