A Szelén szerepe az egészséges életmódban

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A szelén (Se) az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely természetesen megtalálható a dióban, halban, gabonafélékben és tojásban.

1957-ig méreganyagnak számított, de a modern kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő mennyiségű szelén bevétele óriási egészségügyi előnyökkel jár.

Bár a tudósok hangsúlyozzák a szelén jótékony hatását, hiánya a szervezetben továbbra is sok ember számára komoly problémát jelent.

Világszerte közel 1 milliárd ember szenved szelénhiányban, és egyre többen fogyasztanak kevesebbet, mint a betegségek elleni védekezéshez szükséges napi ajánlott mennyiség.

A szelénre csak kis mennyiségben van szükségünk, de kulcsszerepet játszik a szervezet olyan fontos folyamataiban, mint az anyagcsere és a pajzsmirigy működése.

A szelén jótékony hatásai

Íme néhány kulcsfontosságú szerep, amit a szelén betölt az emberi egészség fenntartásában:

 1. Antioxidáns védelem: A szelén fontos része az antioxidáns rendszereknek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök és oxidatív stressz okozta károsodástól. A szelén részt vesz az enzim glutation peroxidáz aktivitásában, amely kulcsfontosságú a sejtek oxidatív károsodásának csökkentésében.
 2. Immunrendszer támogatása: Elősegíti az immunrendszer egészséges működését, növelve a fehérvérsejtek (például a T-sejtek) hatékonyságát, amelyek fontos szerepet játszanak a fertőzések elleni küzdelemben.
 3. Pajzsmirigy működésének szabályozása: Elengedhetetlen a pajzsmirigyhormonok normál anyagcseréjében. Segít átalakítani a T4 (tiroxin) hormont a sokkal aktívabb T3 (trijodtironin) formájára, ezáltal támogatva a pajzsmirigy egészségét.
 4. Reprodukciós egészség: Szerepet játszik a reproduktív egészségben is, különösen a férfiaknál. Fontos a sperma minőségének és mozgékonyságának fenntartásában, és hozzájárul a termékenységhez.
 5. Szív- és érrendszeri egészség: Bizonyos tanulmányok azt sugallják, hogy a szelén hiányállapot összefüggésben lehet a szívbetegségek kialakulásának növekedett kockázatával. A szelén antioxidáns tulajdonságai segíthetnek csökkenteni a szívbetegségekkel kapcsolatos kockázatokat.
 6. Kognitív funkciók: A szelén hiánya összefüggést mutatott a kognitív hanyatlással és az Alzheimer-kórral. Egyes kutatások szerint a megfelelő szelén-bevitel támogathatja a kognitív egészséget, különösen az idősebb felnőttek körében.
 7. Krónikus betegségekkel szembeni védelem: Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a megfelelő szelénbevitel hozzájárulhat bizonyos típusú rák, mint például a prosztata-, tüdő- és vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez.

Szelén az élelmiszerekben

A szelén egy nélkülözhetetlen mikroelem, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségünkben, és természetes módon megtalálható számos élelmiszerben. A szelénbevitel biztosítása fontos, mert az emberi szervezet nem képes szelént előállítani, így a megfelelő mennyiségű szelén fogyasztása létfontosságú a táplálkozás részeként.

Íme néhány élelmiszer, amelyek gazdagok szelénben:

 1. Tengeri halak és tenger gyümölcsei: Különösen a tonhal, a lazac, a garnéla és a halibut tartalmaznak magas szelénszintet. Ezek az élelmiszerek különösen ajánlottak a szelén pótlására.
 2. Húsok: A marhahús, a csirke, a pulyka és a máj kiváló forrásai a szelénnek, különösen a belsőségek, mint például a máj.
 3. Tojás: A tojások jó szelénforrások, és könnyen beilleszthetők a mindennapi étrendbe.
 4. Teljes kiőrlésű gabonák: A teljes kiőrlésű gabonák, mint a barna rizs és a hajdina, tartalmaznak szelént, és jó alternatívát jelentenek a finomított gabonák helyett.
 5. Diófélék és magvak: Különösen a brazil dió rendkívül magas szeléntartalmú, de más diófélék és magvak, mint a napraforgómag és a lenmag is tartalmaznak ezt a nyomelemet.
 6. Zöldségek: Bizonyos zöldségek, különösen a brokkoli, a kelkáposzta és a fokhagyma tartalmaznak szelént, bár általában kisebb mennyiségben, mint az állati eredetű élelmiszerek.

A szelén mennyisége az élelmiszerekben részben függ a talaj szeléntartalmától, ahol a növényeket vagy állatokat tenyésztik. Ezért egyes földrajzi területeken a szelénhiány gyakoribb lehet. A megfelelő szelénbevitel biztosítása érdekében fontos a változatos és kiegyensúlyozott étrend.

Szelénhiány és túladagolás

A szelénhiány és a túladagolás is egészségügyi problémákat okozhat.

 1. Szelénhiány:
  • A szelénhiány akkor fordul elő, amikor a szervezet nem kap elegendő szelént a megfelelő mennyiségű étkezés révén vagy ha a szelén felszívódása zavart szenved.
  • A szelénhiány számos egészségügyi problémához vezethet, például csökkent immunfunkcióhoz, pajzsmirigy problémákhoz, szív- és érrendszeri betegségekhez és a rák kockázatának növekedéséhez.
  • A szelénhiány egyik gyakori tünete a Keshan-betegség, ami egy szívizombetegség, ami elsősorban a szelénhiányos területeken élő embereknél fordul elő.
 2. Szelén túladagolás:
  • A szelén toxikus lehet, ha túl sokat veszünk be belőle, vagy ha a szervezet nem tudja megfelelően kiválasztani a felesleges mennyiséget.
  • A szelén túladagolása különféle tüneteket okozhat, mint például hajhullás, bőrkiütések, gyomorpanaszok, idegrendszeri problémák stb.
  • A szelén túladagolása nagyon ritka, de előfordulhat, ha túl sok szelént tartalmazó táplálékkiegészítőt vagy más forrásokat fogyasztunk.

A szelén optimális bevitelének fenntartása fontos az egészség szempontjából. A legtöbb ember megfelelő mennyiségű szelént kap az étrendjéből, különösen olyan élelmiszerekből, mint a hús, a hal, a tojás, a gabonafélék és a tejtermékek. Ha valaki úgy érzi, hogy szelénhiánya vagy túladagolása lehet, fontos, hogy konzultáljon orvosával, aki segíthet a megfelelő diagnózisban és kezelésben.

Mennyi az ideális napi adag?

Az ideális napi szelénbevitel felnőttek esetében általában kisebb mennyiségű, átlagosan körülbelül 55-70 mikrogramm körül van. Ezt az ajánlott napi beviteli mennyiséget általában a szakemberek az egészséges felnőttek számára tartják megfelelőnek.

Azonban az ideális napi szelénbevitel egyénenként változhat a testméret, az életkor, az egészségi állapot és más tényezők függvényében. Bizonyos esetekben, például terhesség vagy szoptatás alatt, az ajánlott szelénbevitel magasabb lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a szelén kevésbé szükséges, mint például a vas vagy a kalcium, így a legtöbb ember könnyen fedezheti a szervezete igényeit azáltal, hogy változatos és kiegyensúlyozott étrendet folytat, amely tartalmazza a szelénben gazdag ételeket, például a húst, a halat, a tojást, a gabonaféléket és a tejtermékeket.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez