Szelén és a 6 jótékony hatása

Szerző: Norbert

A szelén nagyon kis mennyiségben található meg a szervezetben, de szerepe az egészségben óriási. Erőteljes antioxidáns, és kulcstápanyag az egészséges immunrendszerhez, a fiatalos megjelenéshez és az éles elméhez.

Mi is az a szelén?

A szelén (Se) az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely természetesen megtalálható a dióban, halban, gabonafélékben és tojásban.

1957-ig méreganyagnak számított, de a modern kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő mennyiségű szelén bevétele óriási egészségügyi előnyökkel jár.

Bár a tudósok hangsúlyozzák a szelén jótékony hatását, hiánya a szervezetben továbbra is sok ember számára komoly probléma.

Világszerte közel 1 milliárd ember szenved szelénhiányban, és egyre többen fogyasztanak kevesebbet, mint a betegségek elleni védekezéshez szükséges napi ajánlott mennyiség.

A szelénre csak kis mennyiségben van szükségünk, de kulcsszerepet játszik a szervezet olyan fontos folyamataiban, mint az anyagcsere és a pajzsmirigy működése.

A szelén jótékony hatásai a szervezetünkre

1. Erős antioxidáns

A szelén olyan enzimek felépítésében vesz részt, amelyek a szervezet antioxidáns védekezéséhez kapcsolódnak a szabad gyökök káros hatásai ellen.

2. Szabályozza a pajzsmirigy működését

A szelént autoimmun betegségek (például a Hashimoto-féle autoimmun pajzsmirigygyulladás) kiegészítőjeként használják.

A szelén ugyanis fontos szerepet játszik a pajzsmirigyben a tiroxin hormon termelésében, valamint aktív formájává, tironinná történő átalakulásában.

A pajzsmirigy működésének szabályozása segíti a megfelelő anyagcserét, pozitív hatással van az érzelmi stabilitásra, az étvágyra és a súlyra.

3. Javítja a szív és érrendszer állapotát

A szelén jótékony hatással van a szív- és érrendszerre is. A megfelelő napi bevitel csökkenti a krónikus gyulladást és az oxidatív stresszt, amelyek az érelmeszesedés fő okai – egy olyan állapot, amely az ereken lévő lepedékképződéssel jár, ami elzáródásukhoz vezethet.

4. Öregedésgátló hatása van

A szelénbevitel lassítja a bőr öregedését is, mert amellett, hogy felveszi a harcot a szabad gyökök ellen (a sejtöregedés fő okozója), a szelén serkenti a Q10 koenzim termelődését.

A szelénbevitel a bőr mellett a haj állapotát is javítja. Sok korpásodás elleni sampon tartalmaz szelént, mert megállapították, hogy szabályozza a fejbőr állapotát, a szelén és a cink kombinációját pedig hajhullás kezelésére javasolják az orvosok.

5. Csillapítja az asztmás tüneteket

Az asztma egy krónikus betegség, amely a tüdőbe és onnan levegőt szállító légutakat érinti. Ezek a légutak begyulladnak és szűkülni kezdenek, ami olyan tüneteket okoz, mint a zihálás, légszomj, mellkasi szorító érzés és köhögés.

Az asztma fokozott oxidatív stresszel és gyulladással jár a szervezetben. A szelénnek a szervezet gyulladását csökkentő képessége miatt egyes tanulmányok kimutatták, hogy ez az ásványi anyag hatékonyan enyhítheti az asztmával kapcsolatos tüneteket.

6. Segít megelőzni a demenciát és a memóriavesztést

Az Alzheimer-kór egy pusztító állapot, amely memóriavesztést okoz, és negatívan befolyásolja a gondolkodást és a viselkedést. Az Alzheimer-kórban szenvedők száma egyre növekszik, és egyre sürgetőbb megoldást találni ennek a degeneratív betegségnek a megelőzésére.

Úgy gondolják, hogy az oxidatív stressz hatással van az idegrendszeri betegségek, például a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex és az Alzheimer-kór kiváltására és kialakulására.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek vérében alacsonyabb a szelén szintje, és ha táplálékkiegészítőként vagy táplálék formájában veszik be az ásványi anyagot, javul a memóriájuk.

Mennyi az ideális napi adag?

A szelén természetesen nem termelődik a szervezetben. Az ajánlott adag 55 mikrogramm/nap, a maximális napi adag felnőtteknek 400 mikrogramm.

És bár a szükséges napi adag nem nagy, ennek a nyomelemnek a hiánya egészen határozott és kellemetlen tünetekben nyilvánul meg.

Ezek közül néhány: az izomgyengeség, az izom- és ízületi fájdalmak, a pajzsmirigy-túlműködés / hypothyreosis, a súlygyarapodás, a hajhullás, a krónikus fáradtság és még sok más.

A férfiak szelénhiányának érdekes és sajátos tünete a szaporodási rendellenességek, mivel ez a nyomelem fontos a spermiumok mozgékonysága szempontjából.

Szelént érdemes naponta szednünk egészségünk érdekében, de nem szabad túlzásba vinni. A szeléntúladagolás tünetei közé tartozik a szédülés, hányinger, hányás, kipirulás, láz.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez