Tejföl (12%-os) kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Cikkünkben a tejföl (12%-os) kalória és tápértékeiről található információkat mutatjuk be. A táblázat 100 grammra vetítve tartalmazza a tejföl jelentősebb tápanyagait, vitaminjait és ásványi anyagait.

Az NRV% (Napi Referencia Érték) jelzi, hogy az adott tápanyag mekkora százalékát fedezi a napi ajánlott bevitelnek. Az adatokat a legfrissebb tápanyagtáblázatokból és hiteles forrásokból gyűjtöttük össze, hogy pontos és megbízható információkat nyújtsunk olvasóinknak.

Tejföl (12%-os) kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória124kcal6%
Fehérje3g6%
Zsír12g18%
Szénhidrát4g1%
Cukor4g4%
Rost0g0%
GI
B1-vitamin0.03mg2%
B2-vitamin0.14mg10%
B3-vitamin0.1mg1%
B6-vitamin0.04mg3%
B9-vitamin8µg2%
B12-vitamin0.4µg16%
C-vitamin0mg0%
D-vitamin0.1µg1%
E-vitamin0.06mg0%
Kálcium110mg11%
Kálium160mg8%
Magnézium12mg3%
Foszfor90mg13%
Nátrium44mg2%
Vas0.1mg1%

A tejföl tápértékei

A tejföl, különösen a 12%-os zsírtartalmú változata, sokak kedvence a magyar konyhában. Tápértékei között szerepelnek a fehérjék, zsírok, szénhidrátok és különböző vitaminok és ásványi anyagok. A táblázatban szereplő adatok alapján láthatjuk, hogy mennyi kalóriát és tápanyagot tartalmaz 100 gramm tejföl. Ezek az információk segíthetnek abban, hogy tudatosabban építsük be étrendünkbe ezt a finomságot.

Napi ajánlott fogyasztás

A tejföl fogyasztásának mértéke természetesen egyénenként változhat, de általánosan elmondható, hogy napi 1-2 evőkanálnyi mennyiség ajánlott. Ez körülbelül 30-40 gramm tejfölt jelent, ami elegendő ahhoz, hogy ízletesen kiegészítsük ételeinket anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be vele. A tejföl segít az ételek krémesítésében és gazdagításában, ugyanakkor mértékkel fogyasztva része lehet egy egészséges étrendnek is.

Érdekességek a tejfölről

A tejföl nem csak a magyar konyha egyik alapvető hozzávalója, de számos kultúrában népszerű tejtermék. Érdekesség, hogy az orosz konyhában a „smetana” néven ismert tejföl hasonlóan fontos szerepet játszik, mint nálunk. Emellett a tejföl kiváló probiotikumforrás lehet, különösen ha élőflórás változatát választjuk. Ez segíthet az emésztésben és a bélflóra egészségének fenntartásában.

Források

A tejföl tápértékeivel kapcsolatos információkat többek között az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) adatbázisából, valamint a legfrissebb nemzetközi tápanyagtáblázatokból gyűjtöttük össze. Ezek az adatok segítenek abban, hogy pontos képet kapjunk a tejföl tápértékeiről és azok hatásáról a szervezetünkre.

Írd meg észrevételed!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2025, Gold Center – Arany középút az egészséghez