Tejsavó – Minden amit tudni kell róla

Szerző: Norbert

A tejsavó ugyan a sajtkészítés mellékterméke, de semmiképpen sem hulladéktermék. Bár az egészséges italt még ma is nagyrészt szarvasmarhákkal és sertésekkel etetik, az egészséges élelmiszer-szektor egyes gyártói étrend-kiegészítőként, tápanyagban gazdag böjt italként, valamint bőrápoló és béltisztító szerként kínálják.

A tejsavó összetétele

A tejsavó körülbelül 93,7%-ban vízből áll, de a fennmaradó 6,3%-ban a tejben lévő legjobb anyagok is benne vannak. A tejsavó szárazanyagának fő része a laktóz.

A tejsavó teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amelyek esszenciális aminosavakat tartalmaznak. A tejsavófehérjék biológiai értéke nagyon magas – akár 112%-is lehet.

A tejsavó kis mennyiségű tejzsírt tartalmaz, amely jó emészthetőségű és fokozza az enzimek aktivitását. A tejsavó összetétele tartalmazza a A-vitaminok, az B- és E-vitaminok, a kolin és a nikotinsav teljes skáláját.

Gazdag probiotikus baktériumokban, magnéziumban és kálciumban is.

Tejsavó: mitől olyan egészséges?

A tejsavó fontos helyet foglalhat el az étrendben, mert az ital a következő okok miatt egészséges.

Amint már kifejtettük, a tejsavó szinte egyáltalán nem tartalmaz zsírt és nagyon alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor a tejsavó kiváló minőségű fehérjét és sok fontos tápanyagot tartalmaz:

Csak a laktóz intoleranciában vagy a tejfehérje emésztési problémáival küzdők kerüljék a tejsavót.

Tejsavó a főzésben

A tejsavóból különféle koktélok és desszertek készíthetők. A túró elkészítése után visszamaradt tejsavót leszűrjük, és keverhető zöldség- és gyümölcslevekkel, valamint különféle gyógynövények kivonataival.

A tejsavót ízletes kenyerek, házi piték és egyebek készítéséhez használják.

A tejsavó előnyei

A tejsavó rendkívül értékes az egészség szempontjából. Segít az emésztőrendszer számos betegségében, lassítja a gázképződést, normalizálja a bél mikroflóráját.

A nagy mennyiségű B-vitamin miatt a tejsavó minden bizonnyal nyugtató hatású. A tejsavó alapú italok pozitív hatással vannak az érzelmi állapotokra.

A tejsavó sok vízben oldódó vitamint tartalmaz, ami azt jelenti, hogy megvédheti a szervezetet a rejtett vitaminhiányoktól, ami rendkívül fontos a gyümölcsök és zöldségek asztalról való távolmaradás időszakában.

A tejsavó a gyógyító táplálkozásban is fontos szerepet játszik, különösen az idősek esetében. Étkezés előtti fogyasztása csökkentheti a gyomor sósavszekrécióját.

A tejsavófehérjéket bébiételek készítéséhez használják, mert összetételük közelebb áll az anyatejéhez. Súlyproblémákkal küzdőknek is ajánlott, az elhízás csökkentésére, a túlsúly megelőzésére szolgál.

A táplálkozási szakértők egy pohár tejsavót javasolnak a nap indításához. Ez erősíti az immunrendszert és segít a szervezet megfiatalításában, a titok pedig természetesen az egyedülálló összetételében rejlik.

A tejsavó segít leküzdeni az édes ételek iránti vágyat, rendszeres használata pedig növeli a szerotonint, javítja a vérkeringést és erősíti az idegrendszert. A tejsavó ajánlott reuma, magas vérnyomás, angina, érelmeszesedés, szívkoszorúér-betegség stb. esetén.

Szépségápolás tejsavóval

A tejsavó nemcsak megőrzi az egészséget, de nagyon jó hatással van a bőrre és a hajra. Egyre több tejsavó alapú termék kerül a kozmetikumokba.

A tejsavóban olyan alacsony molekulatömegű fehérjéket találtak, amelyek szabályozzák a sejtnövekedést és a helyreállítást.

Antioxidáns hatása is van, lassítja az öregedési folyamatokat. Regeneráló tulajdonságai a tejsavót valóban értékes kozmetikai termékké teszik.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2022, Gold Center – Arany középút az egészséghez