Teniszkönyök: Okok, tünetek és hatékony megelőzési tippek

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A teniszkönyök, orvosi nevén epikondilitisz laterális, egy olyan fájdalmas állapot, amely a könyök külső oldalán lévő ín gyulladásából ered. Ez az ín a könyök külső részén található csontos kiemelkedéshez kapcsolódik, és a csukló és az ujjak kinyújtásáért felelős izmok egy részét rögzíti.

A teniszkönyök gyakran az ismétlődő mozdulatok, például a teniszütések következtében alakul ki, de bármilyen tevékenység, amely túlzott terhelést ró a könyök ínara, hozzájárulhat a kialakulásához.

Az ilyen mozdulatok tartós ismétlése gyulladást és fájdalmat okozhat az érintett területen. A fájdalom fokozatosan kezdődik, és idővel súlyosbodhat, különösen akkor, ha az érintett ín továbbra is terhelésnek van kitéve.

A teniszkönyök okai

A teniszkönyök kialakulásának számos oka lehet, ezek közül a leggyakoribbak a következők:

 1. Ismétlődő mozdulatok: A teniszkönyök leggyakrabban olyan tevékenységek során alakul ki, amelyek ismétlődő mozdulatokat igényelnek, például a teniszezés, festés, csavarbehajtás vagy gépelés.
 2. Sport: Bár a neve alapján a tenisszel hozható leginkább kapcsolatba, bármilyen sport vagy tevékenység, amely a könyök ínainak túlterhelését okozza, teniszkönyökhöz vezethet. Például golf, squash vagy evezés.
 3. Szorítás és emelés: Azok a tevékenységek, amelyek során gyakran szorosan kell tárgyakat fogni vagy emelni, szintén növelhetik a teniszkönyök kockázatát. Ide tartoznak például a súlyemelés és a kertészkedés, mivel ezek a mozdulatok különösen megterhelik a könyök ínait.
 4. Munkahelyi tevékenységek: Azok, akik munkájuk során gyakran végeznek ismétlődő kéz- és kar mozdulatokat, például szerelők, asztalosok vagy számítógépes munkát végzők, szintén hajlamosak lehetnek a teniszkönyök kialakulására.
 5. Nem megfelelő technika vagy eszközhasználat: A nem megfelelő technika vagy rosszul beállított eszközök használata növelheti a könyök ínainak terhelését, ami teniszkönyökhöz vezethet. Például egy helytelenül tartott teniszütő vagy egy nem ergonomikus munkaállomás.
 6. Kor: Az életkor előrehaladtával az inak rugalmassága csökken, ami növeli a sérülések és a gyulladások kockázatát. A teniszkönyök leggyakrabban a 30 és 50 év közötti korosztályt érinti.
 7. Helytelen bemelegítés és nyújtás hiánya: A megfelelő bemelegítés és nyújtás elhanyagolása növelheti az ín sérülésének kockázatát, különösen sporttevékenységek előtt.

Ezek az okok külön-külön vagy együtt is hozzájárulhatnak a teniszkönyök kialakulásához. Megfelelő megelőzéssel és technikával csökkenthető a kockázat.

Tünetek és felismerés

Tünetek

 1. Fájdalom: A leggyakoribb tünet a fájdalom, amely a könyök külső oldalán jelentkezik. A fájdalom fokozatosan alakul ki, és eleinte enyhe lehet, majd idővel súlyosbodik.
 2. Érzékenység: A könyök külső része érintésre érzékeny lehet.
 3. Gyengeség: Az alkar izmainak gyengesége jelentkezhet, különösen a kéz és a csukló használatakor.
 4. Sugárzó fájdalom: A fájdalom kisugározhat az alkarba és a csuklóba.
 5. Csökkent fogás: Nehézséget okozhat a tárgyak megfogása vagy emelése, például egy bögre vagy egy táska.
 6. Mozgáskorlátozottság: Bizonyos mozdulatok, például a kéz vagy az alkar forgatása fájdalmat okozhatnak.

Felismerés

A teniszkönyök diagnosztizálása általában az alábbi lépéseken alapul:

 1. Orvosi anamnézis: Az orvos részletesen kikérdezi a pácienst a tüneteiről, azok kezdeteiről, valamint a napi tevékenységeiről és sportolási szokásairól.
 2. Fizikai vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a könyök, az alkar és a csukló érzékenységét, gyengeségét és fájdalmát. Speciális teszteket végezhet, például megkéri a pácienst, hogy emeljen fel egy tárgyat vagy hajlítsa meg a csuklóját ellenállással szemben.
 3. Képalkotó vizsgálatok: Bár ritkán szükséges, az orvos röntgen-, ultrahang- vagy MRI-vizsgálatot rendelhet el, hogy kizárjon más lehetséges okokat, például ízületi gyulladást vagy törést.
 4. Differenciál diagnózis: Az orvos kizárhat más hasonló tüneteket okozó állapotokat, például nyaki gerinc problémákat vagy a kar más inainak gyulladását.

A teniszkönyök korai felismerése és kezelése kulcsfontosságú a gyors felépülés és a krónikus fájdalom elkerülése érdekében. Ha a tünetek fennállnak, vagy súlyosbodnak, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

Kezelési lehetőségek

A teniszkönyök kezelésére számos módszer áll rendelkezésre, amelyek célja a fájdalom csökkentése, a gyulladás kezelése és a sérült ín regenerációjának elősegítése.

Az alábbiakban bemutatunk néhány hatékony kezelési lehetőséget:

Konzervatív kezelések

 1. Pihentetés: Az érintett kar pihentetése elengedhetetlen a gyulladás csökkentése és az ín regenerációja érdekében. Kerülni kell azokat a tevékenységeket, amelyek súlyosbíthatják a tüneteket.
 2. Jégpakolás: A jégpakolás csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat. Alkalmazzuk a jegelést 15-20 percig, naponta több alkalommal.
 3. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Az ibuprofen vagy a naproxén segíthet csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat (AAFP)​​ (Mayo Clinic)​.
 4. Fizikoterápia: A fizikoterápia során az alkar izmainak erősítésére és nyújtására összpontosítanak. A gyakorlatoknak különösen az excentrikus fázisra kell fókuszálniuk, mivel ez hatékonyabb lehet a fájdalom csökkentésében​ (AAFP)​.
 5. Ultrahang terápia: Az ultrahang terápia segíthet csökkenteni a fájdalmat és elősegíteni a szövetek regenerációját. Azonban a gyakorlatok hatékonyabbnak bizonyultak a fájdalomcsillapításban​ (AAFP)​.
 6. Ortózisok és szorítók: Speciális könyökpántok vagy szorítók segíthetnek csökkenteni az ín terhelését és stabilizálni a könyököt.

Invazív kezelések

 1. Kortikoszteroid injekciók: Ezek az injekciók csökkenthetik a gyulladást és a fájdalmat, de csak rövid távú megkönnyebbülést nyújtanak, és hosszú távon mellékhatásokkal járhatnak (Mayo Clinic)​.
 2. PRP injekciók: A saját vérből nyert plazma injekciója elősegítheti az ín gyógyulását. Ez egy újabb és ígéretes kezelési módszer (AAFP)​.
 3. Lökéshullám terápia: Ez a kezelés lökéshullámokat küld a sérült szövetbe, hogy enyhítse a fájdalmat és elősegítse a gyógyulást​ (Mayo Clinic)​.

Alternatív kezelések

 1. Akupunktúra: Bár az eredmények vegyesek, az akupunktúra néhány tanulmány szerint rövid távon csökkentheti a fájdalmat​ (AAFP)​.

Sebészeti beavatkozás

Ha a konzervatív kezelések, mint a fizikoterápia, gyulladáscsökkentők és pihentetés, nem bizonyulnak hatékonynak a teniszkönyök kezelésében, sebészeti beavatkozások is szóba jöhetnek. Ezek a beavatkozások célja a sérült szövet eltávolítása és a fájdalom csökkentése, valamint a gyógyulás elősegítése.

A megfelelő kezelés kiválasztása az egyéni eset súlyosságától és a páciens életmódjától függ. Fontos, hogy az érintettek kérjenek orvosi tanácsot a legmegfelelőbb kezelési módszer kiválasztásához.

Megelőzés és tippek

A teniszkönyök megelőzéséhez fontos, hogy betartsuk a helyes technikákat és megfelelő óvintézkedéseket tegyünk. Íme néhány hasznos tipp:

 1. Megfelelő bemelegítés:
  • Mindig alaposan melegítsünk be edzés vagy sporttevékenység előtt.
  • Végezzünk keringésfokozó gyakorlatokat, majd nyújtsuk meg az alkar és a csukló izmait.
 2. Nyújtás és erősítés:
  • Rendszeresen végezzünk nyújtó- és erősítő gyakorlatokat az alkar, a csukló és a váll izmainak erősítésére.
  • Az erős izmok csökkentik az ínak terhelését.
 3. Helyes technika:
  • Tanuljuk meg és alkalmazzuk a helyes technikát a sportolás vagy a munkavégzés során.
  • Kérjünk segítséget egy edzőtől vagy szakembertől a technika javításához.
 4. Megfelelő felszerelés:
  • Használjunk megfelelő sportfelszerelést, például megfelelő méretű és súlyú teniszütőt.
  • Ellenőrizzük, hogy a munkaeszközök ergonomikusak és jól beállítottak legyenek.
 5. Terhelés fokozatos növelése:
  • Ne növeljük hirtelen az edzések intenzitását vagy időtartamát.
  • Fokozatosan növeljük a terhelést, hogy az ínak és az izmok alkalmazkodhassanak.
 6. Pihenőidők beiktatása:
  • Biztosítsunk elegendő pihenőidőt az edzések és versenyek között.
  • A pihenés segít megelőzni a túlterhelést és a sérüléseket.
 7. Gyulladáscsökkentés:
  • Sportolás után alkalmazzunk jégpakolást a könyök területére a gyulladás csökkentése érdekében.
 8. Könyökpánt használata:
  • Viseljünk speciális könyökpántot, hogy csökkentsük az ín terhelését és stabilizáljuk a könyököt sportolás közben.
 9. Rendszeres önmasszázs:
  • Az alkar izmainak rendszeres masszírozása segíthet a feszültség csökkentésében és a vérkeringés javításában.
 10. Orvosi ellenőrzés:
  • Ha a tünetek fennállnak vagy súlyosbodnak, forduljunk orvoshoz vagy fizikoterapeutához további tanácsokért és kezelési lehetőségekért.

Ezek a tippek segíthetnek a teniszkönyök megelőzésében és kezelésében, lehetővé téve, hogy biztonságosan és fájdalommentesen folytassuk a sportolást és a napi tevékenységeket.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez