Tepertős pogácsa kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A tepertős pogácsa kalória- és tápértékeiről szóló táblázatunk 100 grammra vetítve mutatja be a legfontosabb tápanyagokat, beleértve a kalóriát, fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, valamint a jelentős vitaminokat és ásványi anyagokat. Az NRV% (Napi Referencia Érték) oszlop segítségével megállapítható, hogy az adott tápanyag mennyire járul hozzá a napi ajánlott bevitelhez.

A táblázatban csak a legfontosabb tápanyagokat soroltuk fel, hogy áttekinthető képet kapjunk a tepertős pogácsa tápértékéről. Az adatok több megbízható forrásból származnak, így biztosak lehetünk azok pontosságában és hitelességében​.

Tepertős pogácsa kalória és tápérték táblázat

Tápanyag Mennyiség Egység NRV%
Kalória 430 kcal 21%
Fehérje 12 g 24%
Zsír 25 g 38%
Szénhidrát 45 g 15%
Cukor 2 g
Rost 3 g 12%
Glikémiás Index (GI) 55
A-vitamin 180 µg 22%
B1-vitamin 0.15 mg 12%
B2-vitamin 0.12 mg 9%
B3-vitamin 2.4 mg 15%
B5-vitamin 0.6 mg 12%
B6-vitamin 0.2 mg 15%
B9-vitamin 45 µg 11%
Kálcium 52 mg 5%
Foszfor 110 mg 15%
Kálium 150 mg 4%
Magnézium 18 mg 4%
Nátrium 300 mg 12%
Vas 2.8 mg 20%

Ajánlott napi fogyasztás

A tepertős pogácsa ízletes, de magas kalória- és zsírtartalmú, ezért mértékkel ajánlott fogyasztani. Napi 1-2 darab (kb. 50-100 gramm) megfelelő lehet, hogy élvezhessük az ízét anélkül, hogy túl sok kalóriát és zsírt vinnénk be. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy kielégítse a sós ételek iránti vágyat, de ne okozzon túlzott kalóriabevitelt, különösen, ha egy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk.

Diéták, amelyekhez ajánlott

Bár a tepertős pogácsa nem kimondottan diétás étel, alkalmas lehet olyan étrendekbe, ahol magas zsírtartalmú ételek megengedettek, például a ketogén diétába, ahol az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalom fontos szempont. Ugyanakkor a pogácsa magas kalóriatartalma miatt kevésbé illik be fogyókúrás diétákba, mint a kalóriaszegény vagy alacsony zsírtartalmú étrendek.

Érdekességek a tepertős pogácsáról

A tepertős pogácsa a magyar konyha egyik kedvelt hagyományos sós süteménye, amelyet főként ünnepi alkalmakra és családi összejövetelekre készítenek.

Érdekesség, hogy a tepertő, vagyis a sertészsír sütésekor keletkező zsírpörc, évszázadok óta fontos eleme a magyar vidéki konyhának, mivel a zsiradékot korábban széles körben használták az ételek elkészítéséhez. A pogácsák különféle változatai országszerte elterjedtek, és gyakran versenyeznek a különböző receptek a családokban vagy falusi rendezvényeken.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez