A tökmag kalória- és tápértékeit bemutató táblázatunkban részletesen összefoglaltuk a tökmag legfontosabb tápanyagait 100 grammra vetítve. Az alábbi adatok csak a jelentősebb tápanyagokat tartalmazzák, így könnyen áttekinthető formában nyújtanak hasznos információkat.
Az NRV% (Napi Referencia Érték) azt jelzi, hogy az adott tápanyag mennyisége a napi ajánlott bevitel hány százalékát fedezi. Az itt található információk megbízható forrásokból származnak, és segítenek abban, hogy tudatosabban válasszuk meg étrendünk összetevőit.
Tökmag kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 559 | kcal | 28% |
Fehérje | 30.23 | g | 54% |
Zsír | 49.05 | g | 75% |
Szénhidrát | 10.71 | g | 4% |
Cukor | 1.40 | g | 2% |
Rost | 6.0 | g | 24% |
Glikémiás Index (GI) | 10 | – | – |
A-vitamin | 0 | µg | 0% |
B1-vitamin | 0.273 | mg | 23% |
B2-vitamin | 0.153 | mg | 12% |
B3-vitamin | 4.987 | mg | 31% |
B5-vitamin | 0.75 | mg | 15% |
B6-vitamin | 0.143 | mg | 11% |
C-vitamin | 1.9 | mg | 2% |
E-vitamin | 2.18 | mg | 15% |
K-vitamin | 7.3 | µg | 6% |
Kalcium | 46 | mg | 5% |
Kálium | 809 | mg | 17% |
Magnézium | 592 | mg | 148% |
Mangán | 4.543 | mg | 197% |
Nátrium | 7 | mg | 0% |
Réz | 1.34 | mg | 67% |
Vas | 8.82 | mg | 49% |
Foszfor | 1233 | mg | 176% |
Cink | 7.81 | mg | 71% |
A tökmag egészségügyi előnyei
A tökmag rendkívül gazdag tápanyagokban, többek között magnéziumban, cinkben, vasban és antioxidánsokban. Ezek az összetevők hozzájárulnak az egészséges szívműködéshez, az immunrendszer erősítéséhez, és segíthetnek a vércukorszint szabályozásában.
Az antioxidánsok jelenléte segít a szervezetben lévő szabad gyökök elleni védekezésben, csökkentve ezáltal a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Ajánlott napi mennyiség
Naponta körülbelül 30 gramm tökmag fogyasztása javasolt, amely elegendő ahhoz, hogy élvezhessük a benne található tápanyagok előnyeit. Ezt a mennyiséget beilleszthetjük a reggelinkbe, például müzlibe vagy joghurtba keverve, de magában is fogyaszthatjuk snackként.
Érdekességek a tökmagról
Érdekesség, hogy a tökmagot már az ősi civilizációk is használták különböző egészségügyi célokra. Például az aztékok és a maják gyógyító hatásai miatt fogyasztották, és napjainkban is népszerűek a különböző gyógyászati célú felhasználási módjai, mint például a prosztata egészségének támogatása. Ezen kívül a tökmagolaj is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, különösen a kulináris világban.