Az úszás 8 jótékony hatása a testre és a pszichére

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

Sportként az úszás igazi sokoldalú sport. A vízben történő mozgás edzi a koordinációt, az izomerőt és az állóképességet.

Kompenzálhatja a rossz testtartást és segíthet a fogyásban. Az úszás a testnek és a léleknek egyaránt hízelgő – a sérülésveszély viszont nagyon alacsony.

Tudjuk meg, melyik 8 érv szól az úszás mellett

1. Az úszás mindenki számára elérhető sport

Nem számít, melyik generációhoz tartozol, hogy kezdő, haladó vagy profi sportoló vagy. Akár egyedül, akár jó társaságban szeretsz vízi sportokat űzni.

Akár kényelmesen, akár gyorsan szeretnéd megtenni a köröket. Mindegy, hogy bent szeretsz úszni a beltéri medencében vagy kint a kültérben, tóban vagy tengerben.

Az sem számít, melyik évszakban van kedved úszni: az úszás egész évben gyakorolható sport mindenki számára, aki elemének tartja a vizet.

2. Megmozgat minden izomcsoportot

Ahhoz, hogy végtagjaink összehangoltan működhessenek, törzsünk izmainak aktívan részt kell venniük az úszásban. A különböző izomcsoportok együtt dolgoznak a víz ellenállása ellen. Azonban az úszás stílusától is függ, hogy melyik izmokat edzünk többet.

Melyik úszási stílus milyen izmokat edz?

  • Mellúszás: mell-, váll-, kar- és lábizmok
  • Hátúszás: törzs- és hátizmok

Szeretnél minden izomcsoportot kiegyensúlyozottan használni? Ilyenkor érdemes rendszeresen váltogatni a különböző úszási stílusok között.

3. Elősegíti a vérkeringést

Aki lendületesen úszik, annak rendbe jön a szív- és érrendszere. A víznyomás hatására a bőr felszínén lévő erek összehúzódnak, ezáltal serkentik a bőr vérkeringését. Ugyanakkor a vér visszaszorul a mellkasi üregbe.

A szívünknek ezért keményebben kell dolgoznia, hogy minden egyes ütéssel több vért pumpáljon át a testen.

Az eredmény: Rendszeres úszás edzéssel a szív térfogata nő, miközben a pulzusszám csökken.

Más szóval: szívizomunk gazdaságosabban tud dolgozni – és összességében hatékonyabbak leszünk.

4. Rengeteg kalóriát éget el

Az úszást gyakran alábecsülik, mint állóképességi edzést. A rendszeres edzések hatékonyan segíthetik a fogyást. A vízben való kalóriafogyasztása két okból nő:

A szervezetnek energiára van szüksége ahhoz, hogy kompenzálja a víz hőmérséklet-különbségét. Folyamatosan hőt ad a víznek.
A vízben való mozgás hatására a szervezet a megnövekedett környezeti ellenállással küzdve plusz kalóriát fogyaszt el.

A mérsékelt ütemű mellúszás 300 és 500 kalóriát éget el óránként. Aki sportosan úszik, az akár 900 kalóriát is elégethet ugyanabban az időben. A fogyás érdekében hetente legalább 250 perces úszás edzés javasolt.

5. Javítja a légzést

Valószínűleg ismerjük ezt az érzést. Úszás közben a víznyomás miatt nehezebb a belégzés. Ha egyenletes légzésritmust tartasz, erősíted a légzőizmokat.

A tüdő térfogatát is pozitívan befolyásolja a megváltozott légzési helyzet a vízben. Az asztmások például részesülnek ezekből a hatásokból.

Minden tervezett úszásedzést azonban előtte tisztázni kell orvosunkkal.

6. Nem költséges sportág

Az úszáshoz nincs szükség sportfelszerelésre vagy edzőre – hacsak nem akarsz például egy úszás technika tanfolyamot elvégezni.

Az úszáshoz nem kell más, mint:

  • megfelelő hely: medence, tó vagy tenger
  • bikinit, fürdőruha vagy úszónadrág
  • esetleg úszószemüveg
  • szükség esetén fürdősapka
  • egy törölköző

A szabadtéri vagy a beltéri uszodába való belépés általában megfizethető. Érdemes egy tíz alkalmas kedvezményes bérletet vásárolni.

7. Támogatja a gondolkodási készségeket

Úszás közben javul az agy vérkeringése – és ezzel együtt a tápanyagellátása is. A rendszeres állóképességi sport aktívan tartja az idegpályákat, és az agysejtek megújulásához vezet.

Úszáskor a komplex mozgássorok a kognitív képességeket is edzik. Mindezek olyan hatások, amelyek kedveznek gondolkodási képességünknek.

8. Pozitív hatással van a pszichére

Más sportokhoz hasonlóan úszás közben is boldogsághormonok szabadulnak fel. A stresszcsökkentés és az ellazulás a jótékony következmények.

Köztudott, hogy a sport is kitisztítja a fejet – ez különösen igaz, ha vízben való mozgásról van szó. Az elmerülés nyugalma, a víz kellemes érzése a bőrön a technikára és a légzésre való koncentrálás, az egészben van valami szinte meditatív.

Érdemes tudni: Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a fiatal úszók sokkal magabiztosabbak, mint úszni nem tudó társaik.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez