A vitaminok szerepe a szervezetünk működésében

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A vitaminokat és ásványi anyagokat napi étkezéssel kell bevinni, mert a szervezetben nem szintetizálódnak, viszont létfontosságúak. A vitaminok részt vesznek a legtöbb anyagcsere-folyamatban, befolyásolják az enzimek működését, hozzájárulnak számos szerv megfelelő karbantartásához, regenerálódásához.

Ha importjuk nem elegendő, az anyagcsere-, szintetikus és anyagcsere-folyamatok zavarai lépnek fel. Az egyes vitaminok napi szükséglete nem magas, de az étlapon jelen kell lennie. Hiányuk sokféle panaszhoz és tünethez vezet.

Zsírban oldódó vitaminok

A-vitamin

Erősíti az immunrendszert, serkenti a növekedést és fejlődést. Hozzájárul az egészséges bőrhöz, jó formában tartja a légzőszerveket és a látást. Az A-vitamin aktívan részt vesz az anyagcserében.

Az A-vitamin hiánya látásromlással, növekedési retardációval, fogyással, bőrszárazsággal és még sok mással jár. Fontos tudni, hogy minél több A-vitamint veszünk be, annál többet kell növelnünk a B-vitaminok és a C-vitamin bevitelét.

Élelmiszerforrások: Máj, vaj, tejtermékek, tojás, sárgarépa, kurkuma (amely magnéziumban is gazdag ), spenót, brokkoli, sárga-narancssárga gyümölcsök, például sárgabarack, dinnye és ananász.

D-vitamin

Szükséges a kalcium és a foszfor szervezet általi felszívódásához, így az egészséges csontok és fogak megfelelő kialakulásához. Szállító funkciót lát el – ásványi anyagokat szállít a vérből a csontokba és vissza.

Fontos szerepet játszik a szervezet sejtjeinek helyreállításában is. „Napvitaminnak” is nevezik, mert a bőrünkben szintetizálódik a nap UV sugarainak hatására.

A D-vitamin-hiány világszerte az egyik leggyakoribb, a lakosság 40-75%-a becslések szerint hiányos.

Élelmiszerforrások: Olajos halak (tonhal, makréla, lazac, szardínia), máj, tojássárgája és tejtermékek.

E-vitamin

Erőteljes antioxidáns, amely megvédi a lipideket, egyéb vitaminokat és fehérjéket az oxidációtól.

Az E-vitamin növeli az immunitást, férfiaknál pedig serkenti a herék spermatogén aktivitását. Az E-vitamin hosszan tartó hiánya a szénhidrát-anyagcsere zavaraihoz, és ezáltal az idegrendszeri zavarokhoz vezet.

Élelmiszerforrások: Növényi zsírok, gabonafélék és hüvelyesek, diófélék, szójabab, napraforgó, zöld leveles zöldségek, avokádó, tojás.

K-vitamin

Segíti a véralvadást, és így védi a szervezetet a belső vérzéstől. Erősíti a csontokat és biztosítja a megfelelő veseműködést.

A K-vitamin két természetes formában létezik: a K1-vitaminban, amely a zöld leveles zöldségekben található, és a K2-vitaminban, amelyet az emberi szervezet egymástól függetlenül szintetizál.

Élelmiszerforrások: Máj, tejtermékek, zöld leveles zöldségek, brokkoli, savanyú káposzta, karfiol, hínár.

Vízben oldódó vitaminok

C-vitamin (aszkorbinsav)

Az egyik legfontosabb antioxidáns. Erősíti az immunrendszert, elősegíti a vas, a kalcium és a foszfor felszívódását. Létfontosságú a sejtek és a kötőszövet növekedéséhez. Részt vesz a kollagén képződésében és megkönnyíti a szöveti légzést.

Élelmiszerforrások: Fekete áfonya, csipkebogyó, citrusfélék és trópusi gyümölcsök, brokkoli, paradicsom, burgonya, gyömbér, petrezselyem és még sok más.

Vitaminok a Β csoportból:

B1-vitamin (Tiamin)

Szabályozza az étvágyat, segíti a koncentrációt és javítja a memóriát. Ügyel a szív- és érrendszer és az izomrendszer jó állapotára.

Élelmiszerforrások: Hús (főleg sertéshús), fekete rizs, teljes kiőrlésű gabonák, zab, hüvelyesek, tenger gyümölcsei.

B2-vitamin (Riboflavin)

Szükséges a növekedéshez és fejlődéshez, védi a hámréteget, javítja a látást, erősíti az immunrendszert és így tovább.

Elegendő mennyiségben szedve normalizálja az anyagcserét és felgyorsítja egyes betegségek utáni gyógyulási folyamatokat.

Élelmiszerforrások: Máj, hús, mandula, gomba, lazac, tej, banán, élesztő.

B3-Vitamin (Niacin)

Megszabadítja a szervezetet a rendelkezésre álló méreganyagoktól és véd a különféle szennyeződésektől. Csökkenti a koleszterinszintet, véd a szívbetegségek ellen és javítja az emésztést.

Élelmiszerforrások: hús, földimogyoró, tonhal, máj, sörélesztő, szárított gyümölcsök, sajt.

B5-vitamin (Pantoténsav)

Véd a fertőzések ellen, hozzájárul a légzőrendszer jó állapotához.

Élelmiszerforrások: Hús, máj, pisztráng, napraforgó, hering, dió, garnélarák, borsó, tojássárgája teljes kiőrlésű gabonák, joghurt.

B6-vitamin (Piridoxin)

Természetes vízhajtó, amely az antitestek, vörösvérsejtek és szteroid hormonok felépítéséhez szükséges.

Erősíti a pajzsmirigy működését, véd a fertőzések ellen és hozzájárul az egészséges idegrendszerhez. Segít szabályozni a vércukorszintet.

Élelmiszerforrások: A legtöbb magas fehérjetartalmú termék, sörélesztő, csicseriborsó, marhamáj, káposzta, tojás, tej, avokádó, földimogyoró, banán, dinnye.

B7-vitamin (Biotin H-vitamin)

Javítja az idegsejtek növekedését és fejlődését. Enyhíti az izomfájdalmakat, véd a bőrbetegségek, ekcéma és hajhullás ellen.

Élelmiszerforrások: Hús, hal, zöldségek, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák, tojás, avokádó, és bélbaktériumok termelik.

Β9-vitamin (Folsav)

Erősíti az immunrendszert, létfontosságú a genetikai anyag (DNS) képződésében. Ez a vitamin közeli rokonságban áll a B12-vitaminnal, együtt képezve vörösvérsejteket a csontvelőből. Segít a szervezetnek leküzdeni a fáradtságot és a stresszt.

Élelmiszerforrások: Máj, sörélesztő, hal, dió, csicseriborsó, sárgarépa, spenót, vízitorma, narancslé, dinnye eper.

B12-vitamin (Kobalamin)

Támogatja az idegrendszer normál működését, valamint a DNS és a vörösvértestek képződését. Javítja a koncentrációt és a memóriát.

Oldja a fáradtságot, védi a szív- és érrendszert és az izomrendszert a túlterheléstől, oxigénnel látja el a sejteket és növeli az állóképességet.

A B12-vitamin hiánya rosszindulatú vérszegénységet okoz.

Élelmiszerforrások: máj, marha- és sertéshús, tej, sajt, sárga sajt, tojás, banán.

Ezek a legfontosabb vitaminok, amelyekre szervezetünknek szüksége van. Ne feledjük, hogy a vitaminok nem önmagukban hatnak, hanem kölcsönhatásba lépnek egymással, ezért rendkívül fontos, hogy mindegyik jelen legyen az étrendünkben.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez