Zöld tea és a jótékony hatásai

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A tea a legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, amely a víz után a második helyen áll. A tealevelek többféle formába sorolhatók, de gazdag összetételének és nagyszerű előnyeinek köszönhetően mindig a zöld tea lesz a nyerő.

A zöld tea eredete a kínai Yunnan tartomány gyökereihez vezethető vissza, ahol mintegy 260 fajta tea él.

Egy népszerű mítosz szerint a tea mint ital felfedezését Kr.e. 2737 körül dokumentálták, Shannon, az akkori kínai császár uralkodása alatt, amikor a közeli Camellia sinensis fáról több tealevél esett a csésze forralt vízbe.

Egyes legendák Kr.e. 500 körül a tea felfedezését az India és Kína között utazó buddhistáknak tulajdonítják. Elterjesztették a tearituálét az alkohol helyettesítőjeként, és a teaszertartások hamarosan spirituális és társadalmi gyakorlattá váltak Kínában.

A zöld tea feldolgozása

A zöld tea, úgy mint a matcha tea is a Camellia sinensis növény leveleiből készül, amely növény a fekete és oolong tea természetes ízét adja. A zöld tea táplálkozási profiljában mutatkozó jelentős különbség a feldolgozási különbségeknek köszönhető.

A fekete tea leveleinek fermentációs módszerével ellentétben a zöld teát gőzszárítási eljárással dolgozzák fel, amely megőrzi antioxidáns tartalmát.

Az antioxidánsok szintjét a tea minősége, az elkészítési mód és az elkészítési idő határozza meg. Az antioxidáns profil magasabb a száraz levelekben, mint a főttekben.

Bár minden tea tartalmaz antioxidánsokat, a zöld tea legtöbbjüket katekin formájában tartalmazza. Miután a tealeveleket forrásban lévő vízbe merítjük, a bioaktív vegyületek szétszóródnak, és az eredmény egy antioxidánsokkal feltöltött ital.

A zöld tea 8 jótékony hatása

A zöld tea számos olyan bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az emberi szervezet egészségére gyakorolt ​​óriási előnyökhöz.

A zöld tea számos biokémiai vegyületből áll, köztük polifenolokból, koffeinből, alkaloidokból és B-vitaminokból. Serkentő hatását a koffeinnek, a teobrominnak és a teofillinnek tulajdonítják.

A zöld tea L-teanint is tartalmaz, egy aminosavat, amelyről ismert, hogy nyugtató hatással van az idegrendszerre.

A polifenoloknak nevezett erős antioxidánsok magas koncentrációjáról ismert zöld tea csodákat tesz az oxidatív károsodások ellen.

További előnyei az egészségünk számára:

1. Segít megőrizni a testsúlyt

Azok, akik fogyni próbálnak, fogyaszthatnak zöld teát.

Állatkísérletek kimutatták, hogy a zöld tea szabályozza a vér koleszterinszintjének emelkedését és az elhízott rágcsálók zsírtömegének növekedését, amelyet a magas zsírtartalmú étrend okoz.

Néhány, de nem mindegyik humán tanulmány arra utal, hogy a zöld teának jótékony szerepe lehet a fogyásban.

2. Csökkenti a koleszterinszintet

A szívbetegség a vezető halálok a férfiak és nők körében. Nagy szükség van a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. A magas koleszterin- és trigliceridszint a vérben a szívbetegségek fontos kockázati tényezője.

Az alacsony sűrűségű koleszterin (LDL) oxidációja plakkképződéshez vezethet az artériákban, ami a szívbetegség és a stroke kockázati tényezője. A zöld tea antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően megakadályozza az LDL oxidációját.

3. Erősíti az agy egészségét

Agyunknak egészséges érrendszerre van szüksége a hatékony működéshez.

Egy tanulmány megerősítette a zöld tea agyra gyakorolt ​​hatását. A zöld tea rendszeres fogyasztása pozitív hatással volt az agy munkájára és memóriájára.

A zöld tea bioaktív vegyületeket tartalmaz, köztük az EGCG-t, amelyek a neuronokra gyakorolt ​​védő hatással járnak, és csökkentik az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, a két leggyakoribb neurodegeneratív betegség kockázatát.

Az áttekintés azt mutatja, hogy a zöld tea agyi egészségre gyakorolt ​​hatása nem csak a zöld teában található egyetlen vegyületnek köszönhető, hanem az összes összetevő együttes hatásának.

4. A vércukorszint csökkenéséhez vezet

A zöld teáról kimutatták, hogy növeli az inzulinérzékenységet. A zöld tea fogyasztása, valamint a teljes koffeinbevitel a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével jár.

A zöld tea hosszú távú fogyasztása az éhgyomri vércukorszint csökkenésével járt egy idős emberek körében végzett tanulmány a Földközi-tenger partján.

5. Javítja a száj egészségét

A zöld tea fogyasztása javítja a fogak egészségét és csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. A zöld teában található polifenolok, antioxidánsok és természetes fluorid tartalma hatékonyan képes elpusztítani a rossz leheletet, fogszuvasodást, és különféle ínybetegségeket okozó baktériumokat.

6. Segít az öregedés elleni küzdelemben

A zöld tea antioxidáns hatása segíthet megvédeni a bőrt a káros szabad gyökök támadásától. Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a zöld tea kivonat ránctalanító tulajdonságokkal rendelkezik, és lassítja a kollagén öregedését.

Ezenkívül a zöld teában található oligomer proantocianidinek magas szintjéről úgy gondolják, hogy belsőleg fogyasztva segít lassítani a korai öregedést.

7. Csökkenti a vérnyomást

Úgy gondolják, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. Segít fenntartani a vérnyomást az angiotenzin, a magas vérnyomást okozó hormon elnyomásával.

A Journal of Hypertension című folyóiratban megjelent tanulmány megerősíti a zöld teával végzett rövid távú kezelés hatásait magas vérnyomású patkánymodellben.

A tanulmányban javult a szív- és érrendszeri funkció, valószínűleg a zöld tea magas antioxidáns tartalmának köszönhetően.

8. Megakadályozza a hajhullást

A zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek megelőzni a hajhullást, és elősegítik a haj helyreállítását is. A zöld teában található katechinek segítenek blokkolni a DHT-t, amely kritikus tényező a hajhullásban, és az EGCG elősegíti a hajnövekedést a hajsejtek stimulálásával.

A zöld teával kapcsolatos óvintézkedések és kockázatok

A zöld tea mértékkel fogyasztva biztonságos és egészséges italnak tekinthető, de bizonyos esetekben óvatosságra lehet szükség. A zöld tea túlzott fogyasztásával kapcsolatos mellékhatások a következők:

  • A zöld tea bizonyos esetekben gyomorpanaszokat, sőt székrekedést is okozhat. Ritka esetekben a zöld tea kivonatokról számoltak be, hogy máj- és veseproblémákkal járnak.
  • Egy tipikus csésze zöld tea 30-50 mg koffeint tartalmazhat. A legtöbb felnőtt számára napi 400 mg koffein is biztonságosnak tekinthető. A túlzott mennyiségű zöld tea fogyasztása vagy más koffeinforrással kombinálva káros hatásokhoz vezethet. Ne feledjük azonban, hogy a koffeinérzékenység egyénileg változik.
  • A zöld tea kivonat orális kiegészítései májkárosodással járhatnak felnőtteknél, különösen nagy dózisokban. A zöld tea kivonat 18 év alatti gyermekek számára szigorúan tilos, a szakértők ajánlása szerint.
  • A terhes vagy szoptató nőknek korlátozniuk kell napi zöld tea fogyasztását. A terhesség alatti koffeinbevitel általános ajánlása 200 mg vagy kevesebb. A túlzott koffeinbevitel a folsavhiányhoz kapcsolódó vetélés és születési rendellenességek fokozott kockázatával jár. Szoptató nőknél a koffein átjut az anyatejbe, és közvetlen hatással lehet a csecsemőre.
  • A zöld tea túlzott fogyasztása ronthatja a szorongással, vérszegénységgel, hasmenéssel és irritábilis bél szindrómával kapcsolatos tüneteket.
  • Lehetséges, hogy kerülni kell a zöld tea fogyasztását, ha vérzési rendellenességünk van.
  • A zöld tea csökkenti a kalcium és a vas felszívódását. Ha kalcium- vagy vaskiegészítőket szedünk, ne igyunk velük zöld teát az optimális felszívódás érdekében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez