A tea a legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, amely a víz után a második helyen áll. A tealevelek többféle formába sorolhatók, de gazdag összetételének és nagyszerű előnyeinek köszönhetően mindig a zöld tea lesz a nyerő.
A zöld tea eredete a kínai Yunnan tartomány gyökereihez vezethető vissza, ahol mintegy 260 fajta tea él.
Egy népszerű mítosz szerint a tea mint ital felfedezését Kr.e. 2737 körül dokumentálták, Shannon, az akkori kínai császár uralkodása alatt, amikor a közeli Camellia sinensis fáról több tealevél esett a csésze forralt vízbe.
Egyes legendák Kr.e. 500 körül a tea felfedezését az India és Kína között utazó buddhistáknak tulajdonítják. Elterjesztették a tearituálét az alkohol helyettesítőjeként, és a teaszertartások hamarosan spirituális és társadalmi gyakorlattá váltak Kínában.
A zöld tea feldolgozása
A zöld tea, úgy mint a matcha tea is a Camellia sinensis növény leveleiből készül, amely növény a fekete és oolong tea természetes ízét adja. A zöld tea táplálkozási profiljában mutatkozó jelentős különbség a feldolgozási különbségeknek köszönhető.
A fekete tea leveleinek fermentációs módszerével ellentétben a zöld teát gőzszárítási eljárással dolgozzák fel, amely megőrzi antioxidáns tartalmát.
Az antioxidánsok szintjét a tea minősége, az elkészítési mód és az elkészítési idő határozza meg. Az antioxidáns profil magasabb a száraz levelekben, mint a főttekben.
Bár minden tea tartalmaz antioxidánsokat, a zöld tea legtöbbjüket katekin formájában tartalmazza. Miután a tealeveleket forrásban lévő vízbe merítjük, a bioaktív vegyületek szétszóródnak, és az eredmény egy antioxidánsokkal feltöltött ital.
A zöld tea 8 jótékony hatása
A zöld tea számos olyan bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az emberi szervezet egészségére gyakorolt óriási előnyökhöz.
A zöld tea számos biokémiai vegyületből áll, köztük polifenolokból, koffeinből, alkaloidokból és B-vitaminokból. Serkentő hatását a koffeinnek, a teobrominnak és a teofillinnek tulajdonítják.
A zöld tea L-teanint is tartalmaz, egy aminosavat, amelyről ismert, hogy nyugtató hatással van az idegrendszerre.
A polifenoloknak nevezett erős antioxidánsok magas koncentrációjáról ismert zöld tea csodákat tesz az oxidatív károsodások ellen.
További előnyei az egészségünk számára:
1. Segít megőrizni a testsúlyt
Azok, akik fogyni próbálnak, fogyaszthatnak zöld teát.
Állatkísérletek kimutatták, hogy a zöld tea szabályozza a vér koleszterinszintjének emelkedését és az elhízott rágcsálók zsírtömegének növekedését, amelyet a magas zsírtartalmú étrend okoz.
Néhány, de nem mindegyik humán tanulmány arra utal, hogy a zöld teának jótékony szerepe lehet a fogyásban.
2. Csökkenti a koleszterinszintet
A szívbetegség a vezető halálok a férfiak és nők körében. Nagy szükség van a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. A magas koleszterin- és trigliceridszint a vérben a szívbetegségek fontos kockázati tényezője.
Az alacsony sűrűségű koleszterin (LDL) oxidációja plakkképződéshez vezethet az artériákban, ami a szívbetegség és a stroke kockázati tényezője. A zöld tea antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően megakadályozza az LDL oxidációját.
3. Erősíti az agy egészségét
Agyunknak egészséges érrendszerre van szüksége a hatékony működéshez.
Egy tanulmány megerősítette a zöld tea agyra gyakorolt hatását. A zöld tea rendszeres fogyasztása pozitív hatással volt az agy munkájára és memóriájára.
A zöld tea bioaktív vegyületeket tartalmaz, köztük az EGCG-t, amelyek a neuronokra gyakorolt védő hatással járnak, és csökkentik az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, a két leggyakoribb neurodegeneratív betegség kockázatát.
Az áttekintés azt mutatja, hogy a zöld tea agyi egészségre gyakorolt hatása nem csak a zöld teában található egyetlen vegyületnek köszönhető, hanem az összes összetevő együttes hatásának.
4. A vércukorszint csökkenéséhez vezet
A zöld teáról kimutatták, hogy növeli az inzulinérzékenységet. A zöld tea fogyasztása, valamint a teljes koffeinbevitel a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével jár.
A zöld tea hosszú távú fogyasztása az éhgyomri vércukorszint csökkenésével járt egy idős emberek körében végzett tanulmány a Földközi-tenger partján.
5. Javítja a száj egészségét
A zöld tea fogyasztása javítja a fogak egészségét és csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. A zöld teában található polifenolok, antioxidánsok és természetes fluorid tartalma hatékonyan képes elpusztítani a rossz leheletet, fogszuvasodást, és különféle ínybetegségeket okozó baktériumokat.
6. Segít az öregedés elleni küzdelemben
A zöld tea antioxidáns hatása segíthet megvédeni a bőrt a káros szabad gyökök támadásától. Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a zöld tea kivonat ránctalanító tulajdonságokkal rendelkezik, és lassítja a kollagén öregedését.
Ezenkívül a zöld teában található oligomer proantocianidinek magas szintjéről úgy gondolják, hogy belsőleg fogyasztva segít lassítani a korai öregedést.
7. Csökkenti a vérnyomást
Úgy gondolják, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. Segít fenntartani a vérnyomást az angiotenzin, a magas vérnyomást okozó hormon elnyomásával.
A Journal of Hypertension című folyóiratban megjelent tanulmány megerősíti a zöld teával végzett rövid távú kezelés hatásait magas vérnyomású patkánymodellben.
A tanulmányban javult a szív- és érrendszeri funkció, valószínűleg a zöld tea magas antioxidáns tartalmának köszönhetően.
8. Megakadályozza a hajhullást
A zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek megelőzni a hajhullást, és elősegítik a haj helyreállítását is. A zöld teában található katechinek segítenek blokkolni a DHT-t, amely kritikus tényező a hajhullásban, és az EGCG elősegíti a hajnövekedést a hajsejtek stimulálásával.
A zöld teával kapcsolatos óvintézkedések és kockázatok
A zöld tea mértékkel fogyasztva biztonságos és egészséges italnak tekinthető, de bizonyos esetekben óvatosságra lehet szükség. A zöld tea túlzott fogyasztásával kapcsolatos mellékhatások a következők:
- A zöld tea bizonyos esetekben gyomorpanaszokat, sőt székrekedést is okozhat. Ritka esetekben a zöld tea kivonatokról számoltak be, hogy máj- és veseproblémákkal járnak.
- Egy tipikus csésze zöld tea 30-50 mg koffeint tartalmazhat. A legtöbb felnőtt számára napi 400 mg koffein is biztonságosnak tekinthető. A túlzott mennyiségű zöld tea fogyasztása vagy más koffeinforrással kombinálva káros hatásokhoz vezethet. Ne feledjük azonban, hogy a koffeinérzékenység egyénileg változik.
- A zöld tea kivonat orális kiegészítései májkárosodással járhatnak felnőtteknél, különösen nagy dózisokban. A zöld tea kivonat 18 év alatti gyermekek számára szigorúan tilos, a szakértők ajánlása szerint.
- A terhes vagy szoptató nőknek korlátozniuk kell napi zöld tea fogyasztását. A terhesség alatti koffeinbevitel általános ajánlása 200 mg vagy kevesebb. A túlzott koffeinbevitel a folsavhiányhoz kapcsolódó vetélés és születési rendellenességek fokozott kockázatával jár. Szoptató nőknél a koffein átjut az anyatejbe, és közvetlen hatással lehet a csecsemőre.
- A zöld tea túlzott fogyasztása ronthatja a szorongással, vérszegénységgel, hasmenéssel és irritábilis bél szindrómával kapcsolatos tüneteket.
- Lehetséges, hogy kerülni kell a zöld tea fogyasztását, ha vérzési rendellenességünk van.
- A zöld tea csökkenti a kalcium és a vas felszívódását. Ha kalcium- vagy vaskiegészítőket szedünk, ne igyunk velük zöld teát az optimális felszívódás érdekében.