Szejtán: Útmutató a növényi alapú húspótlóhoz

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A mai modern konyhában, ahol egyre többen keresik az egészséges és fenntartható alternatívákat a hagyományos hústermékekhez, egy kevésbé ismert, de annál értékesebb összetevő bukkan fel a horizonton: a szejtán.

Ez a búzafehérjéből készült étel az ázsiai konyha ezeréves hagyományaira vezethető vissza, ahol a buddhista szerzetesek fejlesztették ki mint húshelyettesítőt.

Napjainkban a szejtán a vegán és vegetáriánus étrend kedvelt eleme, és nem csak ízének köszönhetően. Az alábbiakban közelebbről is megismerhetjük ezt az érdekes alapanyagot, tápértékétől kezdve az elkészítési módszerekig.

Mi is az a szejtán és honnan származik?

A szejtán egy gluténből készült étel, amely a búza fehérjéjének megmunkálásával készül. Miután a búzalisztet vízzel összedolgozzák, a keményítő és egyéb anyagok kimossák belőle, így megmaradva a gluténnal, amelyet aztán különböző módon lehet feldolgozni és ízesíteni.

Az így előállított termék állagát és ízét tekintve gyakran hasonlít a húshoz, így népszerű hús-helyettesítő a vegetáriánusok és vegánok körében.

A szejtán történelmi előzményei

A szejtán eredete Ázsiába nyúlik vissza, különösképpen Kínába és Japánba. A buddhista szerzetesek, akik vegetáriánus diétát követtek, gyakran kísérleteztek különböző húshelyettesítő ételekkel. A szejtán az egyik ilyen fejlesztés eredményeképp jött létre, és a buddhista konyha részeként terjedt el a régióban.

A 6. században a buddhizmus terjedésével a szejtán és hasonló vegetáriánus ételek eljutottak a környező országokba, mint Japán, Korea és Vietnam. Japánban például „fu” vagy „seitan” néven vált ismertté.

A 20. század második felében, különösen a vegetáriánus és vegán mozgalmak növekedésével, a szejtán világszerte népszerűvé vált, és ma már számos kulturális konyhában megtalálható, így a nyugati országokban is.

Tápértékadatok

A szejtán tápértékadatai az előállítási módtól, az alapanyagtól és az esetleges hozzáadott összetevőktől függően változhatnak. Az alábbiakban egy általános tápérték-adattáblát kínálunk a szejtánra vonatkozóan 100 grammra lebontva:

100 gramm szejtán tápértékadatai:

 • Energia: Körülbelül 120-150 kcal (az összetevőktől függően)
 • Fehérje: Körülbelül 20-25 g
 • Zsír: Körülbelül 0,5-2 g
  • Telített zsírsavak: Körülbelül 0,2 g
 • Szénhidrát: Körülbelül 5-10 g
  • Rost: Körülbelül 0,5 g
  • Cukor: Általában kevesebb mint 1 g (ha nincs hozzáadott cukor)
 • : A terméktől függően változó, de körülbelül 300-500 mg (ha hozzáadott sót tartalmaz)
 • Vas: Körülbelül 1,2 mg (kb. 15% a napi ajánlott bevitelből)
 • Kalcium: Körülbelül 40 mg
 • Foszfor: Körülbelül 120 mg
 • Kálium: Körülbelül 80 mg

Ezek az értékek csak általános iránymutatások. Mindig érdemes az adott szejtán termék címkéjét ellenőrizni a pontos tápértékadatokért, különösen, ha az étel hozzáadott összetevőket, például sót, olajat vagy fűszereket tartalmaz.

A szejtán jótékony hatásai

A szejtán, mint búzagluténből készült étel, számos jótékony hatással rendelkezik, különösen azok számára, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek.

Íme a legfontosabb előnyei:

 1. Magas fehérjetartalom: A szejtán kiváló fehérjeforrás, amely fontos az izmok felépítéséhez és karbantartásához, valamint az enzimek, hormonok és más testi funkciók számára.
 2. Kevés zsír: Általában alacsony a zsírtartalma, különösen ha házilag készítik és nem adnak hozzá kiegészítő zsírokat.
 3. Koleszterinmentes: A növényi eredetű élelmiszerek, ahogy a szejtán is, nem tartalmaznak koleszterint, ami jó a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
 4. Vasforrás: Bár nem olyan magas, mint néhány más növényi ételben, a szejtán tartalmaz vasat, amely fontos az oxigénszállításban és a vörösvértestek termelésében.
 5. Sokoldalúság: A szejtán rendkívül sokoldalú alapanyag, amely sokféle ételben helyettesítheti a húst. Ez segíthet a változatosabb étrendet követni anélkül, hogy hústermékeket fogyasztanának.
 6. Környezetvédelmi előnyök: A hústermékek előállítása általában több erőforrást és energiát igényel, mint a növényi alapú élelmiszereké. Ennek következtében a szejtán fogyasztása csökkentheti a környezeti lábnyomot.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a szejtán nem teljes fehérjeforrás, mivel nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

Azok számára, akik kizárólag növényi alapú étrendet követnek, fontos más fehérjeforrásokat is beépíteni az étrendjükbe, mint például a lencse, bab vagy diófélék.

Ezenkívül a szejtán nem ajánlott azoknak, akik gluténérzékenyek vagy cöliákiások, mivel a glutén az alapja.

Hogyan fogyaszthatjuk?

A szejtánt számos különböző módon lehet elkészíteni és fogyasztani. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori és népszerű módszert:

 1. Sütés: Felszeletelhetjük vagy kockára vágva sütőben süthetjük, akár egyedül, akár marináddal vagy ízesítőszerekkel.
 2. Párolás: Házi szejtán receptek javaslata, hogy pároljuk meg a tésztát, hogy elérjük a kívánt állagot. Párolás után a szejtánt további receptekben felhasználva sütőben vagy serpenyőben is süthetjük.
 3. Grillezés: A szejtán szeletek vagy darabok formájában grillezhető, ami kiváló ízt és roppanós kéregképződést eredményez.
 4. Főzés: A szejtán darabokat hozzáadhatjuk levesekhez és pörköltekhez is.
 5. Sütés serpenyőben: Kisebb darabokra vagy csíkokra vágva serpenyőben is kisüthetjük olajon vagy más zsiradékon.
 6. Panírozás és mélyhűtés: A szeleteket bepanírozhatjuk, majd olajban kisüthetjük. Így kiváló „rántott hús” alternatívát kapunk.
 7. Töltelék: Használható töltelékként tésztaételekhez, mint például lasagne vagy cannelloni.
 8. Pizza: A szejtán darabok vagy csíkok formájában pizzára is szórható, mint egy hús-helyettesítő feltét.
 9. Szendvics és wrap: Felszeletelve vagy kisebb darabokra vágva ideális hozzávaló szendvicsekhez, wrapokhoz vagy burritókhoz.

Fontos megjegyezni, hogy a szejtán íze önmagában elég semleges, így a legjobban az ízesítőszerekkel, mártásokkal és fűszerekkel együtt mutatkozik meg.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez