A futás hatásai a szervezetünk számára

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A futás a legegyszerűbb és legélvezetesebb módja annak, hogy formában maradjunk. Ha a mindennapi életed szerves részévé szeretnéd tenni, akkor minden bizonnyal pozitív változásokat fogsz érezni.

Nem kell sok minden ahhoz, hogy elkezdj futni – elég egy minőségi tornacipő és a vágy, hogy változtass néhány szokásodon.

Mindegy, hogy a fitneszpályát vagy az otthonod melletti parkot választod. Ne gondolkozzon azon, hogy reggel vagy este csináld. Az a fontos, hogy kezd el!

A futás 5 jótékony hatása az egészségünk számára

1. Támogatja a Szív-és érrendszer működését

A futás tipikus aerob sport. Ez azt jelenti, hogy futás közben megnövekszik a vér és az oxigén áramlása testünk sejtjeihez.

Az aerob edzés bizonyítottan jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Futás közben felgyorsul a szívverés és minden szerv és rendszer vérellátása növekszik, de a vér nagy része a tüdőbe, a szívbe és a vázizmokba kerül, és ez javítja azok működését.

Ha sikerül 20-30 percet futásra szánnunk, heti néhány napot hosszabb ideig, akkor hosszú távú hatást érünk el a szívre és az erekre, amelyek csökkentik a pulzusszámot, ezáltal csökkentik a vérnyomást.

2. Stressz és lelki feszültség

Számos tanulmányból született olyan eredmény, amely szerint a futás csökkenti a stresszszintet, de ez utóbbinak számos egyéb pozitív hatása is van, például csökkenti a depresszió tüneteit.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a futás ugyanolyan hatékony, mint a pszichoterápia. A futás, például az aerob gyakorlatok másik előnye, hogy növeli képességünket az új információk tanulására és memorizálására, valamint lelassítja az öregedési és degeneratív folyamatokat az agyban, ami nagyon alkalmassá teszi az idős emberek számára.

3. Segítség lehet álmatlanság ellen

A futás jelentősen javíthatja a krónikus álmatlanságban szenvedők alvását. Növeli az alvási időt, csökkenti az éjszakai ébrenlétet és javítja az alvás minőségét.

Bár ennek pontos mechanizmusai nem teljesen ismertek, számos feltételezés létezik, például az a tény, hogy futás közben a testhőmérsékletünk emelkedik, és egy idővel megállást követően a hőmérséklet csökken, ami nagyban megkönnyíti az elalvást.

Ez különösen igaz a késő délutáni futásra. Más lehetséges magyarázatok szerint a futás befolyásolja a pulzusszámot, nyugalmi állapotban lelassítja a pulzust, és csökkenti a szorongást és a depressziós gondolatokat, amelyek megakadályozhatnak bennünket az elalvásban.

4. Emésztés javító

A napi kocogás előnyei az emésztőrendszerben is megmutatkoznak. Először is, a működési tulajdonságok elősegítik az anyagcsere gyorsítását – a toxinok és a káros anyagok gyorsan elhagyják a szervezetet. Az izmok mozgásának köszönhetően javul a bélmozgás, a futás enyhíti a krónikus székrekedést.

5. Javítja a vércukorszint szabályozását

Az American Diabetes Association a futás cukorbetegségre és prediabéteszre gyakorolt ​​hatásait tanulmányozta. A mozgás egyrészt megelőzheti vagy csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, amely általában az egészségtelen és mozgásszegény életmóddal jár.

Másrészt a fizikai aktivitás jótékony hatással van az 1-es típusú cukorbetegségre, amelynek gyökerei nagyrészt genetikai eredetűek. Így a futás és más intenzív testmozgás jelentősen növelheti a cukorbetegség elkerülésének esélyét.

A futás előnyei a nők számára

A futás egy olyan sport, amely férfiak és nők számára egyaránt jól működik. A reggeli kocogás előnyei a nők számára az, hogy segít a fogyásban és jobbá teszi az alakját.

A kocogás javítja a kismedencei keringést – ez a tulajdonság különösen a terhességet tervező nők számára hasznos. A 40 év feletti nők számára a futás előnye, hogy a fizikai aktivitás meghosszabbítja a fiatalságot, késlelteti a menopauzát és megőrzi a vonzerejét.

A futás másik hasznos tulajdonsága a visszerek megelőzése. Erősíti a vádli és a comb izmait, javítja az erek állapotát.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a futás előnyei és ártalmai a nők számára elválaszthatatlanok egymástól. Tehát nem ajánlott már meglévő visszér panaszokkal futni – ez csak ronthatja az állapotot és károkat okozhat.

Miért jó a futás a férfiaknak?

A futás előnyei a férfiak számára óriásiak. A rendszeres testmozgás pozitív hatással van a vizuális vonzerőre. Az egészséges futás javítja a testtartást és gyönyörű izmokat képez, segít az izomkönnyítésben és a zsírtól való megszabadulásban.

A futás előnyei a férfi szervezet számára, hogy jótékony hatással van a potenciára. Javul a kismedencei szervek vérellátása, növekszik a potencia és a libidó.

A férfiaknál a reggeli kocogás jótékony hatással van az általános állóképesség fejlesztésére – akik rendszeresen odafigyelnek a kocogó gyakorlatokra, azok jobb erőt mutatnak, és sokkal kevésbé hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre.

Hány kalóriát égetünk el futás közben?

A kocogás előnyei a női test számára a fogyás szempontjából az, hogy az edzés során a kalóriákat a legintenzívebben fogyasztják el.

Átlagosan a 45 perces futás lehetővé teszi akár 800 kalória égetését is, ugyanakkor nem kell a teljes meghatározott ideig maximumot teljesíteni.

Hogyan kezdj el futni?

Ne felejtsd el a bemelegítést

A leggyakoribb hiba az, hogy futás előtt bemelegítés nélkül indulunk neki – ez nagyon rövid időn belül lábgörcsöt okoz. Még ha nem is görcsölünk, sokkal gyorsabban elfáradunk, és nagyobb valószínűséggel károsítjuk az izmokat és az inakat.

A futás jobban megterheli a testedet, mint gondolnád, ezért nagyon fontosak azok a bemelegítő mozdulatok, amelyek felkészítenek a futásra.

Ezek nagyon egyszerű mozdulatok, még 10-15 perces séta is elég nagyrészt. Nyújtott lábakkal és karokkal végezzünk egyszerű nyújtó mozdulatokat körülbelül 10 percig.

Gondosan válasszunk ruhát

A közhiedelemmel ellentétben nem a futócipő az egyetlen felszerelés, ami ehhez a sporthoz szükséges, a ruházat is fontos.

Ennek legegyszerűbb példája a sapka viselése meleg és napsütéses időben – ellenkező esetben leéghetünk. A textiltechnológiák ma már képesek olyan anyagokat előállítani, amelyek légáteresztőek és aktívan kiszorítják az izzadságot a testből.

Érdemes olyan pólót választani futáshoz, amely rendelkezik ezzel a funkcióval. Télen és hideg időben futás közben három rétegben ajánlott felöltözni. Mindenképpen szigetelő réteget kell kialakítanod a hideg levegő és a felmelegedett izmaid között.

Határozd meg előre a futás idejét

A kezdők egyik leggyakoribb hibája az, hogy túl sokat futnak, miközben elragadtatják magukat. Még ha van is energiánk, be kell tartani az előre beállított futási időt.

Minden nap ugyanazt a távot kell lefutni, és fokozatosan kell növelni az idő és a tempót.

Egy másik dolog, amire figyelni kell, hogy az időtartam a fontosabb, nem a megtett táv. Nem kell minden alkalommal kilómétereket futni.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez