3 hatékony módszer a gyakori vizeletürítési panaszok leküzdésére

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

A húgyhólyag kb. fél liter vizeletet képes tárolni, a vizelés inger viszont már 300 milliliteres mennyiségnél jelentkezik. Naponta átlagosan akár nyolcszor is felléphet vizelési inger, azonban ha ennél többször kell a mellékhelyiségbe látogatni, az már vizeletürítési problémának minősül.

Hogyan küzdhetők le a kellemetlen panaszok? Alábbi cikkünkben 3 hatékony módszert mutatunk!

1. Fogyassz elegendő, de ne túl sok folyadékot!

Egy átlagos felnőtt ember számára a napi ajánlott folyadékbevitel 2-2,5 liter környékén mozog. Természetesen a fizikai aktivitás vagy éppen a nyári hőség miatt több folyadékra van szüksége a szervezetnek, de semmiképp nem tanácsos napi 5-6 liter folyadékot meginni, hiszen az rendkívül megterheli a húgyhólyagot.

Szerencsére a szervezet a szomjúsággal pontosan jelzi, hogy mikor igényel folyadékot, persze nem szabad megvárni, amíg teljesen kiszárad a száj, vagy már fejfájást okoz a folyadékhiány. Ha vizeletürítési problémával küzdesz, számolj napi 2-3 liter folyadékkal, és máris csökkentheted a panaszok mértékét.

TIPP: Prosztata vitamin segítségével felgyorsíthatod a vizeletáramlást, hogy kevesebbszer kelljen a mellékhelyiséget célba venned.

2. Fogyassz rostban gazdag ételeket!

A rostok remekül támogatják az emésztőrendszer munkáját, és segítenek a székelési erőlködés megelőzésében. Ugyanis erőlködés esetén a húgyhólyagok is megfeszülnek, ez pedig vizelési kényszert idézhet elő. Kerüljön tehát minden nap zöldség és gyümölcs a tányérra, hogy megálljt parancsolj a problémának.

Ha elegendő rostot fogyasztasz, akkor nemcsak a vizeletürítési panaszoknak inthetsz búcsút, hanem a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát is csökkented. Sőt, a bőrödet is megerősíted, ezért a rostban bővelkedő táplálkozással csakis nyerhetsz.

3. Csak akkor menj WC-re, ha valóban szükséges!

Rendkívül fontos, hogy kizárólag akkor látogass el a mellékhelyiségbe, ha valóban késztetést érzel rá. Nem célszerű tehát a legkisebb inger esetén, “megelőző” vizelés miatt a WC-re járni. Inkább várd meg, amíg ténylegesen elérkezett az ideje, hogy egyszerre nagyobb mennyiségtől szabadulhass meg.

Természetesen nem érdemes átesni a ló túlsó oldalára, és addig visszatartani a vizeletet, amíg már szó szerint rohanni kell a WC-re. Törekedj az arany középút megtalálására, hogy akár napi 2-3 alkalommal is csökkentsd a vizeletürítési panaszok számát.

Éjszaka legfeljebb kétszer!

A késő esti, illetve éjszakai órákban maximum kétszer menj ki WC-re. Ha teheted, próbálj meg lefekvés előtt egyszer vizelni, hogy az éjszaka közepén ne kelljen vizeletürítési ingerre ébredni. Akár az is megoldást jelenthet, ha a kora esti órákban megiszol 1-2 pohár vizet, hogy ezzel is elősegítsd a folyamatot, és még lefekvés előtt sikerüljön megszabadulni a vizelet nagyrészétől.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

Ha túl erős a vizelési inger

Amennyiben a vizeletürítési kényszer akár visszatarthatatlan, vagy az inger fellépésekor futni kell a WC-re, mindenképpen tanácsos az orvoshoz látogatni. Ilyenkor a megfelelő vizsgálatok és gyógyszerek segítségével újra elérhetők a panaszmentes mindennapok.

Ha köhögés vagy tüsszentés hatására vizelési inger lép fel

A hasprés hatására megjelenő tünetek szintén jelzik, hogy nem szabad halogatni az orvos felkeresését. Súlyosabb esetben már egyetlen köhögés is visszatarthatatlan vizelési ingert eredményezhet, ezért azonnal el kell kezdeni a kezelést.

Ha a vizelés fájdalommal jár

A fájdalmas vizelés hátterében húgyhólyaggyulladás is állhat, és a gyulladás, illetve a fájdalom mértéke idővel fokozódhat. Ilyenkor csakis az urológiai kezelés nyújthat megoldást, ezért ha a vizelés akár csak a legkisebb fájdalommal is jár, egy percig se halogasd a szakorvos felkeresését.

A vizeletürítési panaszok általában az idősebb korosztályt érintik, de akár a fiatalok körében is előfordulhatnak. Ilyenkor érdemes kiemelten odafigyelni, hogy ne lépd túl a napi ajánlott folyadékbevitel mennyiségét, illetve csak akkor tanácsos a mellékhelyiséget irányba venni, ha már kellően erős a vizelési inger.

Célszerű prosztata vitamin segítségével is felgyorsítani a vizeletáramlás gyorsaságát, hogy a vizelet mindig a kellő sebességgel és a megfelelő mennyiségben távozzon a húgyhólyagból.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez