Echinacea – Hatékony étrend-kiegészítő vagy mítosz?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Mi is az az echinacea?

Az Echinacea vagy más néven Kasvirág a százszorszépek családjába tartozó virágos növények csoportjának neve. 9 különböző típusa létezik, de közülük csak 3 tekinthető hatékony étrend-kiegészítőnek.

Hatóanyagok széles skáláját tartalmazza, ennek köszönhetően jótékony hatású gyógynövénynek tartják a megfázás, gyulladások és egyéb egészségügyi problémák elleni küzdelemben.

Íme néhány az általuk társított előnyök közül:

  • antioxidánsokban gazdag
  • erősíti az immunrendszert
  • csökkenti a vércukorszintet
  • nyugtatja és ellensúlyozza a stresszt
  • gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik

Az echinacea azonban tényleg ennyire hatásos gyógymód, vagy mint sok más gyógynövénynek, jótékony tulajdonságait „kissé” eltúlozzák?

Hatékony étrend-kiegészítő az Echinacea?

Talán igen, de nem önmagában.

Valójában ennek a növénynek egyes összetevőit összefüggésbe hozták az egészségünkre gyakorolt ​​pozitív hatásokkal, és néhány kutatás is alátámasztotta. Vannak metaanalízisek, amelyek a megfázásból és más enyhe egészségügyi problémákból való felépülés enyhe felgyorsulását mutatják.

De amellett, hogy bizonyos esetekben kimutatták pozitív tulajdonságait, a vizsgálatok azt is jelzik, hogy ingatag és nehezen bizonyíthatóak ezen tények.

Egyeseknél a gyógynövény jól működik, másoknál nem nagyon. És néhányan még mellékhatásokat is említenek fogyasztásukból, amelyeket bár ritkák, de figyelembe kell venni.

Általánosságban elmondható, hogy az echinacea remek kiegészítője lehet egy teljesebb végterméknek – ha a szedni tervezett étrend-kiegészítő egyéb összetevők mellett echinacea kivonatot is tartalmaz.

Egyelőre viszont nincs erőteljes bizonyíték arra, hogy az echinacea önálló kiegészítőként történő szedése önmagában elegendő lenne bármilyen egészségügyi állapot leküzdésére.

Az echinacea ajánlott napi bevitele

Az echinacea-kiegészítők ajánlott napi bevitele attól függ, hogy a növény melyik részéből nyerték ki. Az echinaceában mind a virágok, mind a levelek és a gyökerek felhasználhatók a tápanyagok kinyerésére.

A növény felső részéből (gyökér nélkül) származó, a piacon is legelterjedtebb táplálékkiegészítők esetében az ajánlott hatékony napi bevitel 900 és 1500 mg között van, és 2-3 egyenlő adagot célszerű bevenni a kezelés során.

De természetesen ezen ajánlások ellenére a legjobb, ha elsősorban az adott termék címkéjén szereplő ajánlott bevitelt követjük.

Az echinacea lehetséges mellékhatásai

Ami a biztonságot illeti: az echinaceával vagy echinaceával együtt készült termékek biztonságosak és ártalmatlanok az ajánlott napi bevitel betartásával, és a mellékhatások nagyon ritkák.

Vannak azonban visszajelzések az alábbi tünetekről:

  • viszkető bőr és enyhe kiütés
  • gyomorpanaszok és hasmenés
  • szédülés
  • légszomj

Fontos megjegyezni, hogy a ritkán jelentett mellékhatások mellett a legtöbb esetben ezek a mellékhatások olyan embereknél jelentkeznek, akiknél már kialakult allergia más növényekre, és nem az echinacea az egyetlen felelős a megnyilvánulásukhoz.

Azt is meg kell jegyezni, hogy bár számos tanulmány létezik az echinacea hatásairól, ezek rövid távú hatásokat mutattak ki, és a hosszú távú használat és az azt okozó lehetséges mellékhatások nincsenek megfelelően dokumentálva.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez