Kávé hatásai

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

A kávé élénkítő hatása világszerte ismert, azonban a történelem során amellett, hogy élvezeti cikként emlegetik, sokszor kedvezőtlen hatásait is kutatják.

Mi lehet az igazság?

A koffein hatásának megítélése folyamatosan változik a tudás, és legfőképpen a folyamatos tapasztalatok bővülésének köszönhetően. A kávéivást néhány éve a keringési betegségek kockázati tényezőjének tekintették, majd sorra fedezték fel a benne lévő anyagok kedvező hatásait. Most megpróbáljuk nagyító alá venni, hogy mi a mai álláspont a kávézásról.

A kávé összetevői

A kávé klorogénsavat, koffeint, emellett terpéneket tartalmaz. A bélcsatornákból gyorsan felszívódó koffein eljut a szervezet minden pontjába, ez alól az agy sem kivétel, emellett a koffein bizonyítottan serkenti az idegsejtek működését.

A kávéfogyasztás során befolyásoló tényező a kávészemek minősége, és az elkészítésének módja. A szűretlen kávék veszélye, hogy jelentős mértékben megtalálható bennük kafesztol és kaveol.

Ezek pedig olyan diterpének, amelyek sajnos megemelik az LDL-koleszterin szintjét. Ellenben a papírfilter használatával elkerüljük a kafesztol és kaveol kedvezőtlen hatását.

Mi történik velünk, ha kávézunk?

A kávé egészségügyi hatásai tudományos szemmel:

Cukorbetegség

A tanulmányokból kiderült, hogy a rendszeres kávéfogyasztás, amely legalább napi 4 csésze kávét jelent, nagyjából egy harmadával csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Sőt, a koffeinmentes kávénak is van ilyen hatása, de jelentősen gyengébb.

Parkinson-kór

A férfiak esetében elmondható, hogy a napi 1 csésze kávé elfogyasztása tíz év során 60%-kal csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának esélyét. Ellenkező esetben a nőknél azt állapítottak meg, hogy akik menopauza után hormonpótló kezeléseken vettek részt, náluk a koffein nem okozott védelmet.

Szív- és érrendszer

Tény, hogy a klinikai vizsgálatokban a kávé vérnyomásemelő hatásúnak bizonyult, de nincs arra bizonyíték, hogy növeli a szív-érrendszeri megbetegedések veszélyét.

A kávéfogyasztás további előnyei:

  • csökkenti az infarktus kockázatát
  • kiváló antioxidáns forrás
  • segít megelőzni a rákos elváltozások kialakulását
  • növeli a fizikai teljesítményt
  • zsírégető
  • védi a szívet

Van olyan, akinek kerülnie kellene a kávéfogyasztást?

Természetesen vannak, akik számára veszélyes lehet a túl sok kávéfogyasztás, ugyanis két-három csésze kávé megemeli a vérnyomást.

A kismamáknak nem ajánlott napi három csészénél többet fogyasztani, amíg a magzat növekedésére gyakorolt hatása nem tisztázott. Továbbá nem javasolt vashiány pótlására szedett gyógyszerrel párhuzamosan kávét inni.

Érdemes egyes készítmények esetében a betegtájékoztatót átolvasni.

Az olasz illy kávét szemestől a kapszulásig minden formában szuper, kedvező árú csomagokban is megtalálja, törzsvásárlóknak állandó árkedvezménnyel!

Mindemellett Dammann teák és design kávés-, teás kiegészítők, csészék, prémium minőségű kávégépek, minden megtalálható, ami csak szükséges egy jó otthoni vagy irodai kávésarokhoz az Espressoshop oldalán!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez