Mi az a Q10 koenzim?

Szerző: Norbert

A Q10 koenzim egy fontos antioxidáns, amelyet a szervezet természetesen termel. Fontos a sejtek növekedéséhez és fenntartásához. Sajnos szintje csökken az életkorral, bizonyos egészségügyi állapotokkal, például szívbetegségekkel, és olyan gyógyszerekkel, mint a sztatinok (koleszterinszint-csökkentő szerek).

Bár élelmiszerekből, például húsból, diófélékből, halból is hozzájuthatunk, ez a mennyiség nem elegendő az igények kielégítésére. Ezért szükséges a kiegészítés.

Mi az a Q10 koenzim?

A Q10 koenzim egy vegyület, amely a sejtek mitokondriumaiban található. A mitokondriumoknak számos fontos funkciója van. Felelősek az energiatermelésért, és megvédik a sejteket az oxidatív károsodástól és a betegséget okozó baktériumoktól vagy vírusoktól.

E folyamatok nagy része a Q10 koenzim segítségével megy végbe. Szerepe van az energiatermelésben, és részt vesz az adenozin-trifoszfát termelésében, amely segíti a sejtek energiaátvitelét. Az a tény, hogy erős antioxidáns, segít megvédeni a sejteket.

A Q10 koenzim a szervezet minden sejtjében jelen van. De a legmagasabb koncentrációban a magas energiaigényű szervekben – a szívben, a vesében, a tüdőben és a májban – található.

A Q10 -kiegészítők egészségügyi előnyei

Feltételezhető, hogy az egészséges és fiatal emberek elegendő Q10-koenzim-tartalékkal rendelkeznek, de az életkor előrehaladtával és bizonyos egészségügyi állapotok fennállásával további bevitelre van szükség.

Íme, amiben segíthet:

1. Javítja a szív egészségét

A Q10 koenzim előnyös lehet bizonyos szívbetegségben szenvedőknek, beleértve az érelmeszesedést, a szívelégtelenséget és a koszorúér-betegséget.

Többféleképpen segít. Csökkenti az oxidatív stresszt és elősegíti az erek tágulását – ez kulcsfontosságú tényező a vérnyomás szabályozásában.

Ezenkívül a Q10 koenzim erősítheti a szívsejteket, amelyek nagy energiaigényűek, és rendkívül érzékenyek ennek a fontos antioxidánsnak a hiányára.

A Q10 koenzim szedése megnövelheti a krónikus szívelégtelenségben szenvedő felnőttek várható élettartamát.

Néha bizonyos típusú szívműtétek utáni felépülés elősegítésére is használják.

2. Segítség lehet neurodegeneratív betegségekben

A legújabb tanulmányok szerint a Q10 koenzim ígéretes hatást fejt ki az olyan neurodegeneratív betegségek kezelésében, mint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór.

Ennek az az oka, hogy a Q10 gátolja a béta-amiloid túltermelését, egy olyan fehérjekomponenst, amely az ezekkel a betegségekkel kapcsolatos amiloid plakkokat képez.

Ugyanakkor, mivel az agy magas zsírsavtartalma miatt nagyon érzékeny az oxidatív károsodásokra, ez befolyásolhatja a memóriát és a fizikai funkciókat.

A Q10 koenzim csökkentheti az ezt okozó káros vegyületeket, és lassíthatja az Alzheimer- és a Parkinson-kór progresszióját.

3. Cukorbetegség kezelésére

Az oxidatív stressz sejtkárosodást okozhat, ami anyagcsere-betegségekhez, például cukorbetegséghez vezethet. A károsodott mitokondriális funkció inzulinrezisztenciával jár.

A Q10 bizonyítottan javítja az inzulinérzékenységet és szabályozza a vércukorszintet. A koenzim Q10-kiegészítők akár háromszorosára is növelhetik a vér Q10-koncentrációját cukorbetegeknél.

Végül, de nem utolsósorban a Q10 koenzim segíthet megelőzni a cukorbetegséget azáltal, hogy serkenti a zsírlebontást és csökkenti a zsírsejtek felhalmozódását, ami elhízáshoz és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

4. Fejfájás ellen

A károsodott mitokondriális működés a sejt kalciumfelvételének növekedéséhez, a szabad gyökök túlzott termeléséhez és az antioxidáns védelem csökkenéséhez is vezethet. Ez viszont az agysejtek alacsony energiaértékéhez és fejfájáshoz, gyakran migrénes állapothoz vezethet.

Mint említettük, a sejtek mitokondriumában a Q10 mennyiségének jó szinten kell lennie. Ez segít csökkenteni a migrén során fellépő gyulladást.

Valójában a migrénben szenvedőknek gyakran hiányzik a Q10 koenzim. A legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy a Q10-kiegészítők nemcsak a migrén kezelésében segítenek, hanem megelőzhetik is.

5. Az egészséges és szép bőrért

A sejtkárosodás, a hormonális egyensúlyhiány és a külső tényezők, mint például az UV-sugárzás, mind hozzájárulhatnak a bőr öregedéséhez és egészségtelen megjelenéséhez. Kiszárad, rétegei fokozatosan elvékonyodnak.

A Q10 koenzim közvetlenül a bőrre történő felvitele csökkentheti az összes belső és külső ágens okozta károsodást és elősegítheti az antioxidáns védekezést.

Még azt is tartják, hogy csökkenti a ráncok megjelenését. Ez az oka annak, hogy a legtöbb kozmetikai termék Q10 koenzimet tartalmaz.

De nem szabad kizárni a szájon át történő bevitelt kiegészítés formájában, ami szintén előnyökkel járhat.

6. Javítja a tüdőfunkciókat

Az emberi test összes szerve közül a tüdő érintkezik leginkább oxigénnel, ezért nagyon érzékenyek az oxidatív károsodásokra. A tüdő fokozott oxidatív károsodása és gyenge antioxidáns védelem, valamint a koenzim Q10 alacsony szintje tüdőbetegséghez vezethet. Beleértve az asztmát és a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD).

Minden ilyen betegségben szenvedő betegnél alacsonyabb a Q10 szint, ezért kiegészítőket kell szedniük. Ez bizonyítottan csökkenti a tüneteket és javítja az érintettek általános állapotát.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez